Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2005-29

RK-30-2005-29.doc  RK-30-2005-29pr1.tif
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-30-2005-29
NázevGrantový program Veřejná doprava 2004 - žádost Města Polná
Zpracoval P. Kovář
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuMěsto Polná zaslalo dne 8. 9. 2005 odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina žádost o poskytnutí výjimky ze Smlouvy o poskytnutí podpory č. FV 016/59/04 ke grantovému programu Veřejná doprava 2004, spočívající ve změně lokalizace vybudování autobusové čekárny z důvodu nesouhlasu orgánu státní památkové péče pro uvažované umístění na Palackého ulici v Polné poblíž památkově chráněných božích muk. Podrobný popis kroků učiněných městem Polná obsahuje příloha č.1 (přiložená žádost Města Polná včetně kopií všech žádostí a vyjádření, které se k této záležitosti vztahují). Skutečností je, že město Polná v časové tísni osadilo zastávkové přístřešky po jednom kuse v ulici Havlíčkova, Tyršova a Žejdlicova, včetně bezbariérové úpravy, přičemž opomnělo informovat kraj Vysočina o změněných podmínkách a požádat o změnu Smlouvy nebo o poskytnutí výjimky před zasláním závěrečného vyúčtování. Žadatel uvádí, že účel, který tento projekt měl splnit, splněn byl. Vzhledem ke všem uvedeným skutečnostem žádá o zohlednění jeho opomenutí a přiznání podpory v plné výši, přičemž v doloženém závěrečném vyúčtování požaduje pouze náklady na materiál na zastávkové přístřešky na výše uvedených zastávkách a informační tabule (všechny ostatní práce provedlo město Polná vlastními prostředky).
Návrh řešení V souladu s postupem stanoveným Metodickou příručkou pro garanty grantových programů Fondu Vysočiny garant v případě nesrovnalostí mezi uzavřenou smlouvou a realizovaným plněním předkládá tyto nesrovnalosti k řešení radě kraje. Z tohoto důvodu jsou možné dvě varianty návrhu řešení:
1) Zohlednit nastalé problémy Města Polná jako Příjemce podpory a přiznat podporu na základě Smlouvy o poskytnutí podpory č. FV 016/59/04 v plné výši.
2) V souladu s ustanovením čl. VI. odst. 1 Smlouvy o poskytnutí podpory č. FV 016/59/04 snížit výši podpory Příjemci.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina jako garant grantového programu Veřejná doprava 2004 se přiklání k první variantě z těchto důvodů:
a) účel, tj. vybudování čekáren veřejné dopravy byl na území Města Polná splněn (ačkoli v jiných lokalitách).
b) Příjemce vybudoval tři čekárny, včetně bezbariérového přístupu, namísto jedné čekárny, která byla uvedena v projektu. Tímto došlo ke zkvalitnění infrastruktury pro potřeby cestující veřejnosti rovněž z hlediska bezpečnosti.
c) Příjemce podpory na rozdíl od jiných žadatelů zahrnul do závěrečného vyúčtování pouze náklady na pořízení materiálu; práce zabezpečil vlastními prostředky.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje:
Z předložených podkladů poskytnutých garantem vyplývá, že město Polná oznámilo změnu projektu (odchýlení se od podané žádosti) až po uplynutí doby určené pro realizaci projektu dle smlouvy o poskytnutí podpory a tudíž došlo k nedodržení podmínek smlouvy.
Návrh usneseníRada kraje
rozhodla
o poskytnutí podpory Městu Polná podle Smlouvy o poskytnutí podpory č. FV 016/59/04 v plné výši a
ukládá
garantovi grantového programu Veřejná doprava 2004 vyrozumět Město Polná.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 10. 10. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz