Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2005-64

RK-23-2005-64.doc
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-23-2005-64
NázevZadání zakázky kraje Vysočina na "Zpracování studie proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1"
Zpracoval R. Schell, J. Murárik
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuNárůst intenzity silniční dopravy na dálnici D1, způsobený kombinací několika faktorů, s sebou přináší zvýšená rizika negativních dopadů a vyvolává nezbytnost intenzivně se zabývat řešením bezpečnosti provozu na D1. Stranami zainteresovanými na řešení této situace nejsou pouze vláda a příslušné resorty, ale rovněž kraj, jehož území protíná téměř 100 km úsek dálnice D1.
Efektivní výsledek je možné dosáhnout jen koordinovaným postupem a spoluprácí dotčených orgánů na celostátní a krajské úrovni. O iniciativním a zodpovědném přístupu k této záležitosti svědčí řada uskutečněných jednání zástupců kraje Vysočina s představiteli Ministerstva dopravy ČR a Ředitelství silnic a dálnic, Ministerstva vnitra ČR a Policie ČR, Ministerstvo informatiky ČR a dalšími dotčenými subjekty. Na základě usnesení bezpečnostní rady kraje č. 004/01/05/BRK byla ustanovena pracovní skupina sestavená ze zástupců krajského úřadu, Ředitelství silnic a dálnic ČR a ministerstva dopravy, která hodnotí vývoj bezpečnostní situace na D1 a postupně hledá a navrhuje opatření ke zlepšení stavu.
Návrh řešení Vyššího bezpečnostního standardu na dálnici D1, ať se již jedná o samotnou nehodovost nebo o trestnou činnost páchanou na dálnicích, lze dosáhnout realizací preventivních opatření. Jednou z vhodných forem preventivních opatření technického charakteru je vybudování monitorovacího a informačního systému, který umožní snížení negativních důsledků způsobených nárůstem intenzity silniční dopravy na dálnici D1.
Nezbytným krokem předcházejícím samotnému vybudování uvedeného systému je provedení kvalitní analýzy technických, organizačních, finančních a jiných aspektů vybudování takového systému. Pro tento účel by měla posloužit studie proveditelnosti. Na jednání pracovní skupiny dne 15. 6. byl projednán mimo jiné i návrh, aby kraj Vysočina zadal pro vlastní potřebu zpracování "Studie proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1 v úseku území kraje Vysočina". Cílem studie proveditelnosti je zmapovat možná technická opatření vedoucí k zvýšení bezpečnosti na dálnici D1, včetně navržení technických řešení a možností financování (evropské fondy apod.). Zadání studie proveditelnosti samozřejmě počítá s tím, že veškerá řešení musí brát v úvahu celorepublikový kontext a návaznosti.
Od existence studie proveditelnosti si mimo jiné slibujeme:
- zvýšení předpokladů pro skutečně systémová řešení bezpečnosti provozu na dálnici D1
- zrychlení projektové přípravy na realizaci eventuelních dílčích opatření v okamžiku, kdy se na tato opatření najdou finanční zdroje
- eventuelní odhalení inovativních způsobů zlepšení bezpečnosti provozu na dálnici D1

Jelikož se zpracováním studie proveditelnosti nebylo počítáno v rozpočtu kraje na rok 2005, navrhujeme schválit zpracování studie proveditelnosti s tím, že po výběru vítězné nabídky rada kraje posílí kapitolu Integrovaný záchranný systém a požární ochrana o částku rovnající se ceně za zpracování studie proveditelnosti. Navýšení prostředků bude kryto z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
StanoviskaOdbor informatiky:
Záměr zadání zakázky kraje Vysočina na zpracování studie proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1 je s odborem informatiky dlouhodobě konzultován a je v souladu s aktivitami OI v oblasti IZS (projekt Technicke infrastruktury IZS).
Odbor ekonomický: nemá k předkládanému materiálu připomínky. Po výběru vítězné nabídky bude třeba nechat schválit rozpočtové opatření na konkrétní částku za účelem zajištění zdrojů krytí této akce.
Odbor dopravy a silničního hospodářství: k materiálu nemá připomínky.
Pracovní skupina "Bezpečná D1"
Pracovní skupina doporučuje zadání zakázky kraje "Zpracování studie proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zpracování "Studie proveditelnosti monitorovacího a informačního systému na dálnici D1" dle materiálu RK-23-2005-64.
Odpovědnost odbor informatiky, odbor sekretariátu hejtmana, odbor ekonomický
Termín červenec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz