Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2005-45

RK-22-2005-45.doc  RK-22-2005-45pr1.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-22-2005-45
NázevNávrh rozpočtového opatření na rok 2005 -investiční dotace pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci
Zpracoval J. Koten
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace (dále jen nemocnice) v roce 2004 připravila a započala realizovat plán efektivního využívání nebytových prostor, který přinese nemocnici nejen významné úspory na energiích a údržbě, ale i úspory ve mzdových nákladech.

K 1. 2. 2005 došlo k přestěhování oddělení ORL a očního oddělení ze stávajícího pavilonu "F" do centrálního pavilonu "P". Návazně bude z budovy "F" přestěhována administrativa a ředitelství do budovy Zdravotnické záchranné služby a do 3. NP prádelny - pavilonu "E". Tímto řešením dojde k uvolnění pavilonu "F" s předpokládanou roční úsporou na energiích a údržbě 1 200 tis. Kč.

Další plánovanou akcí je přestěhování transfuzního oddělení z pavilonu "C" do hlavní budovy - pavilonu "P". Vyklizením nebytových prostor v pavilonu "C" dojde k roční úspoře na energiích a údržbě 350 tis. Kč a rovněž dojde ke snížení počtu personálu a tím úspoře mzdových nákladů.

V plánu efektivního využívání nebytových prostor nemocnice je rovněž vyklizení třípodlažního pavilonu "A", kde na jednom podlaží je provozováno rehabilitační oddělení. Nemocnice dle zpracované studie navrhuje přemístit rehabilitační oddělení do málo využívané provozní budovy "G". V tomto objektu by vzniklo rehabilitační centrum s 28 rehabilitačními lůžky a s 32 lůžky následné péče. V prostorách rehabilitačního centra by se dále nacházela vodoléčba, elektroléčba, tělocvičny, ambulance a veškeré zázemí pro lékaře a zdravotnický personál. Navrhovaná adaptace budovy současně umožňuje vybudování prodejny zdravotnického materiálu a optimalizaci prostor údržby.
Při tomto jiném ale plnohodnotném řešení rehabilitačního oddělení by namísto nákladů dle původního projektu na přestavbu pavilonu "A" ve výši cca 90 mil. Kč bylo na realizaci adaptace budovy potřeba 9 185 tis. Kč, tedy cca 10% původních nákladů a 500 tis. Kč na zpracování projektové dokumentace.

Realizací výše uvedeného plánu by nemocnice plně a efektivně využívala nebytové prostory a pro jiné využití by kraji uvolnila pavilon "F" a pavilon "A". (Pavilon "C" je zatím nemocnicí předběžně plánován k rekonstrukci na ubytovnu pro lékaře, případně k demolici).

Nemocnice v žádosti deklaruje, že vybudování rehabilitačního centra má pro provoz nemocnice velký význam a jde o investici s rychlou návratností. Ve svém finančním plánu na rok 2005 proto vyčlenila nemocnice 1 300 tis. Kč na vnitřní vybavení rehabilitačního centra a pro vybavení oddělení následné péče v adaptované budově. Protože nemocnice nemá žádné další finanční prostředky na realizaci záměru "Adaptace provozní budovy Nemocnice H. Brod", a předpokládané náklady jsou vyčísleny na 9 685 tis. Kč, žádá kraj o finanční pomoc.
Návrh řešení Opuštění budov nemocnicí a tím snížení velikosti pronajímaných prostor je možné v některých případech kompenzovat účelovou dotací do výše prostředků získaných krajem při následném prodeji tohoto majetku. V tomto případě nebyl prodej realizován a proto nelze vyčíslit výši získaných prostředků, které by bylo možné vrátit zpátky do místa jejich vzniku formou jednorázové pomoci ze strany kraje. Takováto účelová dotace je dále podmiňována zastupitelstvem odsouhlasenou nezbytností investiční akce a plným využitím prostředků z dotace z nájemného na investiční akce.

S ohledem na výhodnost včasného dokončení plánu efektivního využívání prostor v nemocnici, s ohledem na následné úspory nákladů na energii a údržbu i nákladů mzdových a rovněž s ohledem na tržní cenu uvolněných pavilonů (F a A), se kterými kraj může následně volně nakládat, doporučujeme plné vykrytí žádosti nemocnice účelovou dotací kraje na akci "Adaptace provozní budovy Nemocnice H. Brod".

Pro krytí dotace před realizací prodeje pavilonu A a před využitím pavilonu F krajem Vysočina (krajská knihovna) doporučujeme pro Nemocnici Havlíčkův Brod uvolnit část prostředků získaných prodejem Dětské odborné léčebny Počátky.
StanoviskaMajetkový odbor: Snaha o koncentraci provozů a snížení provozních nákladů Nemocnice Havlíčkův Brod je logická a systémově správná. OM nemá k dispozici podklady navrhované investice a není proto schopen posoudit její efektivnost. V současné době se prověřuje vhodnost a předpoklady využití budovy F pro Krajskou knihovnu kraje Vysočina. Zájem o budovu A OM zaregistroval zhruba na počátku roku 2005, ale v současné době nemá žádné informace o tom, zda zájem využití trvá.

Ekonomický odbor upozorňuje, že částka 9 685 tis. Kč k provedení "Adaptace provozní budovy" je nad rámec nedávno schváleného rozdělení výdajů na investiční rozvoj zdravotnictví zastupitelstvem kraje (usnesení 0076/01/2005 ze dne 15. 2. 2005). Jednalo by se tedy o mimořádnou investiční dotaci z rozpočtu kraje.
Vzhledem k tomu, že navrhovaná akce nemá charakter havárie, doporučujeme zvážit, zda tuto potřebu nemůže organizace řešit při zpracování vlastního investičního plánu na rok 2005 se zdrojovým krytím vrácené dotace z nájemného.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit zvýšení rozpočtu výdajů kapitoly Zdravotnictví na rok 2005, § 3522 - Ostatní nemocnice, položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím o investiční prostředky ve výši 9 685 tis. Kč pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva ve stejném objemu
9 685 tis. Kč na financování investiční akce "Adaptace provozní budovy Nemocnice H. Brod" včetně zpracování projektové dokumentace;
schvaluje
dnem schválení výše uvedeného rozpočtového opatření v zastupitelstvu kraje u Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, změnu závazného ukazatele "Dotace na investice" o částku 9 685 tis. Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz