Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2017-43

RK-40-2017-43.doc  RK-40-2017-43pr01.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-40-2017-43
NázevFinancování vlastního podílu na realizaci projektů podpořených z Operačního programu zaměstnanost u příspěvkových organizací z odvětví sociální péče
Zpracoval M. Fejt
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí s ohledem na možnost čerpání finančních prostředků z evropských fondů v rámci programového období 2014-2020 realizuje projekty, které podporují poskytování kvalitních a dostupných sociálních služeb v Kraji Vysočina. Vhodnými nástroji podpory se stal Integrovaný regionální operační program (IROP) a Operační program zaměstnanost (OPZ). Čerpání finančních prostředků na tyto aktivity podporuje Odbor sociálních věcí i u svých gesčních příspěvkových organizací.
Rada kraje v roce 2015 schválila usneseními č. 2158/35/2015/RK, 2346/38/2015/RK, 2348/38/2015/RK, 2350/38/2015/RK a 2355/38/2015/RK pět projektových záměrů pěti příspěvkových organizací a jejich podání do OPZ. Konkrétně se jednalo o prioritní osu 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priority 2.2 - Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu, Výzvu 23 a Výzvu 37. Aktuální přehled projektů realizovaných prostřednictvím OPZ příspěvkovými organizacemi z odvětví sociální péče včetně základních informací o projektech je uveden v materiálu RK-40-2017-43, př. 1.
Tyto projekty jsou zaměřeny na podporu transformačního procesu (příprava procesu transformace a zavádění vhodných postupů provozování služeb po transformaci; pobytové a ambulantní komunitní sociální služby pro osoby se zdravotním postižením) a na podporu služeb pro seniory (řízení kvality a individuální plánování služby).
Nejčastěji realizovanými, resp. plánovanými aktivitami je vzdělávání a supervize zaměstnanců, včetně psychologické podpory, podpora pečujícím osobám, tvorba metodik a pracovních postupů, nákup zařízení a vybavení sloužící k sociální rehabilitaci a aktivizaci klientů, komunikace s veřejností, podpora dobrovolnictví, evaluace výstupů projektu. Z rozpočtu je často také hrazen plat projektového manažera, případně dalších pracovníků podílejících se na realizaci projektu.
Obecnou podmínkou realizace projektů podpořených z OPZ je finanční spoluúčast žadatele ve výši 5% způsobilých výdajů projektu. Zajištění zdrojů na financování spoluúčasti žadatele zatím nebylo dořešeno s tím, že finanční stránka bude řešena samostatným materiálem.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že příspěvkové organizace z odvětví sociální péče nemají dostatečné finanční prostředky na dokrytí finanční spoluúčasti, navrhuje odbor sociálních věcí po ukončení realizace projektu včetně jeho finančního vypořádání dofinancovat spoluúčast organizací na projektech z rozpočtu Kraje Vysočina. Bude předložen materiál, který bude řešit schválení rozpočtového opatření spočívajícího v navýšení příspěvku na provoz příspěvkové organizace ve výši odpovídající finanční spoluúčasti 5 % z celkových způsobilých výdajů na realizaci projektů dle materiálu RK-40-2017-43, př. 1. Příspěvek bude stanoven na základě vydaného závěrečného právního aktu projektu, ve kterém budou vyčísleny celkové skutečné náklady projektu, včetně jejich rozdělení na jednotlivé zdroje financování.
Schválení příslušného rozpočtového opatření je, vzhledem k předpokládané výši příspěvku, v kompetenci rady kraje.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení, dofinancování vlastního podílu projektů zřizovaných příspěvkových organizací z rozpočtu kraje je v souladu s běžným postupem kraje.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o nákladech a spoluúčasti u projektů podpořených z OPZ dle materiálu
RK-40-2017-43, př. 1;
souhlasí
s dofinancováním spoluúčasti příspěvkových organizací na projektech uvedených v materiálu RK-40-2017-43, př. 1 po ukončení realizace projektů (včetně jejich finančního vypořádání) z rozpočtu kraje ve výši vlastního podílu financování z celkových uznatelných výdajů;
ukládá
ředitelům příspěvkových organizací dle materiálu RK-40-2017-43, př. 1 předložit neprodleně po ukončení realizace projektů včetně jejich finančního vypořádání na odbor sociálních věcí konečné vyúčtování projektu s žádostí o poskytnutí příspěvku na provoz ve výši vlastního podílu financování z celkových uznatelných výdajů.
Odpovědnost OSV, EO, ředitelé příspěvkových organizací Domov důchodců Onšov, Domov Háj, Domov Jeřabina Pelhřimov, Domov Kamélie Křižanov, Domov ve Zboží
Termín 31. 12. 2019
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz