Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2017-06

RK-28-2017-06.doc  RK-28-2017-06pr01.pdf  RK-28-2017-06pr02.doc  RK-28-2017-06pr03.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-28-2017-06
NázevAkce Horácké galerie v Novém Městě na Moravě - záměr rekonstrukce a využití části hospodářských objektů galerie
Zpracoval L. Novotná
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuOdbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu předkládá radě kraje záměr spočívající v rekonstrukci a využití severního křídla hospodářských objektů zámeckého areálu, sídla Horácké galerie v Novém Městě na Moravě (dále též Horácká galerie ), popsaný v materiálech RK-28-2017-06, př. 1 a RK-28-2017-06, př. 2.
Zámecký areál je kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Správa objektu je v souladu se zřizovací listinou v kompetenci Horácké galerie.
Severní křídlo hospodářských objektů zámku je přízemní jednopodlažní budovou, které v současné době slouží jako provizorní sklad, není vytápěno ani temperováno. Objekt neprošel desítky let žádnou obnovou, jediným zásahem byla v roce 2009 oprava fasády do ulice a výměna oken. V souvislosti s opravou došlo k vystěhování v té době zde uložených sbírkových předmětů a exponátů a vzhledem k již tehdy nevyhovujícím podmínkám nebylo k navrácení sbírkových předmětů a exponátů zpět do prostor severního křídla přistoupeno. Od té doby galerie pro jejich uložení dočasně využívá část hlavní zámecké budovy (viz níže).
Stavebně technický průzkum severního křídla hospodářských objektů zpracovaný v dubnu 2017 potvrdil, že předmětný objekt je ve stavu, kdy mnoho stavebních konstrukcí je již za hranicí své životnosti a je nutné provést jejich opravy. Na několika místech byl zjištěn i havarijní stav konstrukcí.
Průzkumu předcházela Architektonická studie areálu zámku - sídla galerie, obsahující návrh optimálního funkčního a provozního rozčlenění a celkové prezentace objektu i sbírek (2015). Tato studie rovněž uvádí neuspokojivý stav bývalých hospodářských objektů (severního a východního křídla) využívaných pouze k různým doplňkovým funkcím galerie - skladům, dílnám apod.
Rekonstrukce severního křídla vyřeší nejen stávající nevyhovující stav objektu, výrazně přispěje ke zlepšení celkového vzhledu galerie, ale galerie získá i dlouhodobě chybějící vhodné prostory, které v souladu s výše uvedenou studií využije na depozitář pro odpovídající uložení části sbírkového fondu - skla a částečně plastik, dočasně a provizorně umístěného v hlavním objektu zámeckého areálu (tzv. černý a zlatý sál), tj. v traktu návštěvnicky atraktivní sochařské expozice. Do těchto uvolněných reprezentativních prostor se navrátí část sochařské expozice (výběr z děl Karla Pokorného a Josefa Mařatky) a bude obnoven přerušený návštěvnický okruh, který v současné době způsobuje omezení a znepřehlednění pohybu návštěvníků v objektu.
Předkládaný materiál byl projednán s náměstkyní hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Ing. Janou Fischerovou, CSc. a má její plnou podporu.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, po projednání s ředitelem Horácké galerie v Novém Městě na Moravě a v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 31. 1. 2017 č. 03/17 (dále jen Pravidla ) navrhuje radě kraje rozhodnout v souladu s čl. 7 odst. 8 Pravidel zařadit akci Horácké galerie v Novém Městě na Moravě záměr rekonstrukce a využití severního křídla hospodářských objektů dle materiálu RK-28-2017-06, př. 1 do zásobníku akcí k realizaci.
Akce zaručuje efektivní vynakládání veřejných prostředků vzhledem k výstupům akce, financování akce je reálné, při realizaci akce se nepředpokládá vznik okolností, které mohou mít negativní dopad na zřizovatele.
StanoviskaGrémium ředitele: Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.

Odbor majetkový: V případě rozhodnutí rady kraje o zařazení akce do zásobníku akcí, odbor majetkový v rámci přípravy rozpočtu kraje pro rok 2018 navrhne zařazení akce s finančním krytím v rozsahu zpracování projektové dokumentace.

Ekonomický odbor bere navrhovanou investiční akci na vědomí. Akci je třeba, v případě rozhodnutí o zařazení akce do zásobníku akcí k realizaci, zařadit do návrhu rozpočtu na příslušné rozpočtové roky (kapitola Nemovitý majetek - investor kraj).
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
v souladu s čl. 7 odst. 8 Pravidel zařadit akci Horácké galerie v Novém Městě na Moravě záměr rekonstrukce a využití severního křídla hospodářských objektů dle materiálu
RK-28-2017-06, př. 1 do zásobníku akcí k realizaci.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; odbor majetkový; ředitel Horácké galerie v Novém Městě na Moravě
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz