Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2017-71

RK-24-2017-71.doc
Číslo materiálu71
Číslo jednacíRK-24-2017-71
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Kultura - projektová žádost Vysočina Tourism, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Hadravová, Z. Vondráková
Předkládá L. Seidl, K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší rozpočtové opatření v souvislosti s akcí Gastrofestival v rámci Dne s Krajem Vysočina .
V roce 2016 během tzv. Minifestivalu řemesel na Vysočině v Jihlavě a v rámci farmářských trhů v Havlíčkově Brodě proběhla akce s názvem Gastrofestival , jejímž cílem byla podpora gastronomie, gastroturistiky a řemesel na Vysočině formou jednodenní akce s gastronomickou tematikou. Akce měla pozitivní efekt v podobě propojení středních odborných škol s restauracemi a bylo tak dosaženo synergického efektu - kvalitní gastronomie propaguje řemeslo a řemeslo dává vzniknout kvalitní gastronomii. Partnerem byly střední školy v Kraji Vysočina s obory ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus (Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava a Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod) a dále podnikatelský sektor (restaurace a další gastronomická zařízení z regionu, producenti/prodejci regionálních potravin). Došlo také k dalšímu rozměru spolupráce v rámci tzv. Gastroakademie, projektu založeného na spolupráci škol, jejich zřizovatele a restaurací s cílem zkvalitnit odborné vzdělávání v gastronomických oborech, zejména oboru kuchař - číšník. Žákyně a žáci všech oborů budou mít příležitost představit veřejnosti tradiční řemesla a učební a studijní obory, po kterých je možné v poslední době zaznamenat regionálně stoupající poptávku ze strany trhu práce.
Z výše uvedeného důvodu OKPPCR, OŠMS a OSH navrhují začlenit Gastrofestival mezi aktivity, které budou realizovány v rámci Dne s Krajem Vysočina a navázat tak na tradici společné propagace odborného školství, gastronomie, gastroturistiky a řemesel. Do projektu se oproti loňskému roku zapojí další odborné školy a to Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Třešť a Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí. Předpokládaný rozpočet na realizaci akce je 200 000 Kč. Ke spolupráci budou osloveny restaurace zapojené do projektu Gastroakademie, popřípadě jiné podnikatelské subjekty s nabídkou gastronomických specialit např. z regionálních produktů.
Návrh řešení OKPPCR a OŠMS navrhují Radě Kraje Vysočina schválit financování projektu formou mimořádného neinvestičního příspěvku od zřizovatele příspěvkové organizaci Vysočina Tourism, který bude vyplacen organizaci po předložení účetních dokladů, příp. vyúčtování akce. Rozpočtové opatření bude spočívat ve zvýšení kapitoly Kultura, § 2143 - Cestovní ruch, položky 5331 o částku 200 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje, o částku 200 000 Kč na zvýšení závazného ukazatele příspěvek na provoz u organizace.
OŠMS projednal účast se středními školami a jejich zapojení do projektu podporuje. Realizace přispěje k prezentaci gastronomických oborů a bude další společnou aktivitou s podniky v odvětví gastronomie a turismu.
StanoviskaOE: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje činí 37 598 tis. Kč..

OSH: souhlasí s navrhovaným řešením. Gastrofestival bude vhodným doplněním aktivit, které budou součástí Dne s Krajem Vysočina .

OI: Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID O01949.0003.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Kultura, § 2143 - Cestovní ruch, o částku 200 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje, o částku 200 000 Kč, s určením pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci;
* zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Vysočina Tourism, příspěvkové organizace na rok 2017 o částku 200 000 Kč určenou na pokrytí výdajů spojených s realizací projektu Gastrofestival .
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor ekonomický, ředitel Vysočina Tourism, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz