Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2005-14

RK-19-2005-14.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-19-2005-14
NázevProstorové zajištění činnosti Pedagogického centra Vysočina
Zpracoval K. Ubr, R. Křivánek
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zřídil Pedagogické centrum Vysočina (dále jen "PCV") 1. 1. 2005 jako součást Integrované střední školy stavební a Učiliště, Jihlava, Žižkova 20 (dále jen "škola") usnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 361/06/2005/ZK ze dne 26. 10. 2004 (Zastupitelstvo kraje bere na vědomí záměr Integrované střední školy stavební a Učiliště, Jihlava, Žižkova 20 na zajištění regionálních školských služeb dle materiálu ZK-06-2004-07, př. 1; informaci o poskytování informací pracovníků PC Jihlava dle materiálu ZK-06-2004-07, př. 3 a schvaluje dodatek zřizovací listiny dle materiálu ZK-06-2004-07, př. 2.). Jedním z výsledků projednávání stavebních úprav pro PCV v odloučeném pracovišti školy v ulici Mahenova v radě kraje bylo, že pro PCV je potřebné hledat a využít jiné prostory. V současné době jsou 3 pracovníci jihlavského střediska PCV umístěni v provizorních a dlouhodobě nedostatečných prostorách školy. Detašovaná pracoviště PCV ve 4 dalších městech kraje jsou již umístěna v prostorách škol nebo školských zařízení zřizovaných krajem.
Návrh řešení Po zvážení možných alternativ navrhuje PCV a škola využít pro umístění PCV prostor v sídle školy v ulici Žižkova, a to současného internetového klubu. Výhodou tohoto prostoru je nezávislý vchod a přiměřená velikost pro potřeby PCV, která umožňuje vytvoření kanceláře, víceúčelové místnosti pro schůzky pracovních skupin, workshopy a semináře a půjčovny odborné literatury a multimediálních pomůcek (fond byl převeden na PCV z bývalého Pedagogického centra Jihlava). Přizpůsobení prostoru k těmto účelům vyžaduje menší stavební úpravy cca 500 tis. Kč. Dle posouzení MO je rozsah úprav takový, že stačí ohlášení.
Finanční zajištění: PCV a škola navrhují zabezpečit finanční výdaje související s úpravami z rozpočtu, který byl poskytnut škole z prostředků kraje pro zajištění činnosti PCV (2 537 000 Kč). Na pokrytí odpovídajících mzdových prostředků pak bude použita částka z dotace MŠMT v rámci vyhlášeného Rozvojového programu na podporu DVPP zabezpečovaného vzdělávacími zařízeními zřizovanými kraji (projekt "Pedagogické centrum Vysočina - metodická podpora rozvoje škol a školských zařízení v kraji" 2 993 000 Kč). Pokud by z MŠMT nebyly poskytnuty prostředky na podporu projektu, což je nepravděpodobné, předloží OŠMS ve spolupráci se školou a PCV radě kraje alternativní návrh na pokrytí nákladů na činnost PCV.
OŠMS navrhuje radě kraje akceptovat návrh na umístění PCV a finančního zajištění stavebních úprav.
StanoviskaOdbor majetkový: po stavební stránce odbor majetkový souhlasí. Bylo prověřeno na Stavebním úřadě, že navrhované řešení může být provedeno pouze na ohlášení stavebních úprav.

Škola:
ISŠS a U v Jihlavě pronajímá část svých prostor na Žižkově ulici v Jihlavě soukromému subjektu pro účely provozování internetového klubu. Při úvahách o perspektivě nové součásti ISŠS a U v Jihlavě PC Vysočina jsme dospěli k závěru, že zajištění zázemí pro činnost naší součásti PC Vysočina je pro nás preferenční. Jsme schopni ukončit nájemní vztah s provozovatelem internetového klubu ke 30. 6. 2005 a upravit prostory tak, aby součást PC Vysočina mohla v uvedených prostorách zahájit činnost od 1. 9. 2005. Náklady související s úpravou prostor jsme schopni financovat z provozního rozpočtu ISŠS a U v Jihlavě.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
umístění Pedagogického centra Vysočina v prostorách Integrované střední školy stavební a Učiliště, Jihlava, Žižkova 20 v budově Žižkova 20 a
souhlasí
s použitím části prostředků poskytnutých Integrované střední škole stavební a Učiliště, Jihlava, Žižkova 20 na činnost Pedagogického centra Vysočina na finanční zajištění stavebních úprav pro potřeby Pedagogického centra Vysočina.
Odpovědnost OŠMS
Termín 31. 5. 2005, neprodleně informovat školu a PCV
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz