Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2017-07

RK-21-2017-07.doc  RK-21-2017-07pr01.doc  RK-21-2017-07pr02.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíRK-21-2017-07
NázevNávrh na schválení záměru Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace - Projekt Big Data 2017 (efektivní zpracování dat)
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Jihlava, příspěvková organizace, (dále jen Nemocnice ) v současné době plánuje a připravuje nový projektový záměr Projekt Big Data 2017 (dále jen Projekt ). Hlavním cílem Projektu je dosáhnout nezávislosti na aktuálních a budoucích informačních systémech a zdrojích pořizující data s různou strukturou, objemem (BigData) a kvalitou detailu dat. Automatizovaně upravit vstupní data tak, aby odpovídala kvalitě požadovaných výstupů. Vytvořit moderní databázi s jednoduchou možností změny struktury dat umožňující kompatibilitu s novými požadavky včetně dlouhodobých výhledů. Součástí projektu bude i maximální bezpečnost a robustnost systému. Systém umožní analýzy, včetně analýz v reálném čase strukturovaných i nestrukturovaných dat, včetně tvorby dlouhodobých trendů s využitím širokého spektra analyticko-statistických nástrojů. Součástí bude i verifikace a popis diferencované kvality dat.
Dalším významným cílem je přesun časové náročnosti z data miningu do finálních analýz a tvorby relevantních závěrů, tvorbu a ověření hypotéz, včetně automatického systému včasného varování pro ekonomickou i léčebnou část. Systém umožní jednoduchou tvorbu automatických výstupů na základě měnících se interních a externích požadavků. Podrobný popis Projektu je uveden v materiálu RK-21-2017-07, př. 1.
Projekt bude primárně předložen v rámci 28. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu (dále také IROP ) - Specifické informační a komunikační systémy a infrastruktura II. , specifický cíl 3.2 Zvyšování efektivity a transparentnosti veřejné správy prostřednictvím rozvoje využití a kvality systémů IKT.
Celkové předpokládané výdaje Projektu (investiční) jsou ve výši 8 mil. Kč. Podpora z Evropského fondu regionálního rozvoje se předpokládá ve výši 85 % a ze státního rozpočtu ve výši 5 % celkových způsobilých výdajů Projektu. Zbývajících 10 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z vlastních zdrojů Nemocnice. Předpokládané nároky na rozpočet kraje pro potřeby předfinancování Projektu nejsou žádné.
Předpokládaný termín podání projektové žádosti je plánován na srpen 2017 a Projekt má být ukončen v říjnu 2018.
V případě, že Nemocnice neuspěje s žádostí ve výzvě č. 28, pokusí se se stejným projektem uspět v rámci 26. průběžné výzvy IROP - eGovernment I. Pokud projekt nebude doporučen k poskytnutí dotace, nebude realizován.
Nemocnice požádala o schválení zařazení akce v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 31. 1. 2017 č. 03/17 dle materiálu RK-21-2017-07, př. 2.
Návrh řešení Na základě předložené žádosti Nemocnice odbor zdravotnictví doporučuje radě kraje schválit zařazení akce Nemocnice v souladu s kartou záměru dle materiálu RK-21-2017-07, př. 2.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.

Odbor ekonomický bere navrhovaný projekt na vědomí a nemá připomínky. Případná realizace akce je bez požadavku na rozpočet kraje.

Odbor informatiky: souhlasíme s projektem. Je v souladu s IT i eHealth koncepcí. Z důvodu návaznosti na další projekty kraje - Datový sklad kraje, jednotný NIS, Technologické centrum a další žádáme o úzkou koordinaci přinejmenším ve fázi specifikace technického zadání veřejné zakázky pro realizaci projektu.

Projektová kancelář Kraje Vysočina, příspěvková organizace, doporučuje předložení projektu do IROP, SC Zvyšování efektivity a transparentnosti veřejné správy prostřednictvím rozvoje využití a kvality systémů IKT, výzvy č. 28 Specifické informační a komunikační systémy a infrastruktura II.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému záměru, který je podporovatelný v rámci IROP. Vzhledem k informacím uvedeným v podkladovém materiál ve SWOT analýze projektu by měl být materiál doplněn o informaci, jak bude případně daná záležitost v nemocnici řešena, pokud projekt nedosáhne na dotaci z IROP, zda od aktivit bude celkově ustoupeno či budou řešeny v menším měřítku apod.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zařazení akce Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, Projekt Big Data 2017 dle materiálu RK-21-2017-07, př. 2;
ukládá
řediteli Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, zřizovatele průběžně informovat o Projektu, a to prostřednictvím aplikace Projektové řízení , která je součástí Portálu PO, v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 31. 1. 2017 č. 03/17.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví
Termín 31. 12. 2018
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz