Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2017-64

RK-17-2017-64.doc  RK-17-2017-64pr01.pdf
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-17-2017-64
NázevŽádost o finanční podporu projektu Partnerství krajské a místní samosprávy pro rozvoj venkova
Zpracoval I. Fryšová, L. Matoušková
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuDne 7. 4. 2017 byla Kraji Vysočina doručena žádost Sdružení místních samospráv České republiky, se sídlem Nábřeží 599, 760 01 Zlín - Prštné, IČO 75130165, o poskytnutí finanční podpory ve výši 56 000 Kč na pokrytí části nákladů spojených s realizací projektu Partnerství krajské a místní samosprávy pro rozvoj venkova v období od května do prosince 2017.
Sdružení místních samospráv České republiky je nevládní organizací, která zastřešuje a hájí zájmy 1 134 obcí a měst v České republice, a prostřednictvím sítě 14 krajských organizací je podporuje při hledání řešení pro jejich rozvojové potřeby.
Cílem projektu je vytvořit stabilní zázemí pro koordinaci rozvoje venkova a aktivit starostů na území Kraje Vysočina, a to cestou zřízení pozice tzv. krajského manažera venkova, který by se měl aktivně podílet na rozvíjení partnerství mezi venkovem a krajskou úrovní, zajišťovat vzájemnou informovanost a zprostředkovávat zásadní podněty z obcí a menších měst směrem ke kraji. Úplné znění žádosti je obsahem materiálu RK-17-2017-64, př. 1.
Návrh řešení V souladu s prioritní oblastí 4 Programu rozvoje Kraje Vysočina, především opatřením 4.1 Obnova a rozvoj venkovského prostoru, Kraj Vysočina dlouhodobě vykonává množství konkrétních aktivit na podporu rozvoje venkova v rámci svého území a významným způsobem se podílí na jejich financování. Mezi tyto činnosti patří zejména:
* podpora rozvojových záměrů subjektů z venkova v rámci Programu obnovy venkova Vysočiny či v rámci grantových programů spolufinancovaných Fondem Vysočiny
* podpora místních akčních skupin, které se svou činností zaměřují na venkovské oblasti
* podpora obcí, které přispívají k rozvoji venkova, např. udělováním cen Zastupitelstva Kraje Vysočina Vesnice roku
K zajištění kvalitního předávání informací, komunikace a spolupráce mezi obcemi a krajem dále přispívají pravidelná setkávání krajské samosprávy se starosty obcí, tajemníky či pracovníky, kteří mají ve své gesci místní a regionální rozvoj. Pro obce je ze strany kraje zajišťován pravidelný informační servis, např. formou Zpravodaje Kraje Vysočina, Novin Kraje Vysočina či metodické pomoci.
Systematická spolupráce, přenos informací a diskuse nad rozvojovými potřebami venkovských oblastí dále probíhají též v rámci existujících regionálních partnerských uskupení, kde je venkov zastoupen zastřešujícími územními partnery (Sdružení místních samospráv ČR, Spolek pro obnovu venkova aj.). Příkladem takovéto platformy je Regionální stálá konference pro území Kraje Vysočina a její tematické pracovní skupiny.
Aktivity navrhované Sdružením místních samospráv ČR pro pozici tzv. krajského manažera venkova jsou tedy v současné době v plném rozsahu zajišťovány samosprávou a zaměstnanci Kraje Vysočina zařazenými do krajského úřadu (Odbor regionálního rozvoje, Odbor sekretariátu hejtmana). Poskytnutí finanční podpory na jejich realizaci mimo struktury kraje s sebou nese zřejmé riziko dvojího financování s vazbou na porušení zásad efektivnosti, účelnosti a hospodárnosti při využívání veřejných prostředků.
Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina proto navrhuje Radě Kraje Vysočina rozhodnout neposkytnout finanční podporu Sdružení místních samospráv České republiky na realizaci projektu Partnerství krajské a místní samosprávy pro rozvoj venkova .
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
neposkytnout Sdružení místních samospráv České republiky, se sídlem Nábřeží 599, 760 01 Zlín - Prštné, IČO: 75130165 finanční podporu na realizaci projektu Partnerství krajské a místní samosprávy pro rozvoj venkova dle žádosti uvedené v materiálu RK-17-2017-64, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 5. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz