Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2017-57

RK-15-2017-57.doc  RK-15-2017-57pr01.pdf
Číslo materiálu57
Číslo jednacíRK-15-2017-57
NázevZásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku
Zpracoval J. Bartoš, J. Jež, E. Láníková, J. Merunková
Předkládá E. Horná, I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší návrh na vyhlášení Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku.
Rada kraje na svém jednání dne 30. 8. 2016 uložila usnesením 1585/27/2016/RK odboru životního prostředí a zemědělství připravit Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v souladu s předpisy Evropské unie k veřejným podporám v této oblasti.
V Kraji Vysočina je velké zastoupení drobných vlastníků lesa. Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (dále jen SVOL ) zastupuje společné zájmy nestátních vlastníků lesů, podílí se na tvorbě lesnické politiky a legislativy. Při pravidelné komunikaci se zástupci SVOL, byly diskutovány možnosti podpory do oblasti lesnictví v roce 2017 v Kraji Vysočina z hlediska potřeb drobných vlastníků lesa, legislativy a finančních možností Kraje Vysočina. Po zvážení všech možností a vyhodnocení dotačních titulů byl stanoven cíl, že podpora by měla být zacílena na používání moderní drobné lesní techniky šetrné k životnímu prostředí.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství a odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina připravily a v rámci stávajících personálních kapacit se budou spolupodílet na administraci Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku, které jsou součástí materiálu RK-15-2017-57, př. 1. Předmětem dotace je nová drobná lesní technika t.j. motorová pila, křovinořez a postřikovač. Příjemci dotace jsou vlastníci nebo nájemci lesních pozemků, které se nacházejí na území Kraje Vysočina. Maximální výše dotace je stanovena na 23 000,- Kč. Cílem programu je podpora drobné lesní techniky pro vlastníky, nebo nájemce lesa o minimální velikosti 5 ha, maximálně 50 ha lesního majetku. Velikost lesního majetku byla zvolena s ohledem na efektivitu krajem vynaložených finančních prostředků a obecnou výnosovost lesa. Předpokládaná finanční alokace je 15 mil. Kč. Jde o část finančních prostředků přerozdělených ze státního rozpočtu v rámci zákona o rozpočtovém určení daní, u kterých se předpokládalo využití pro podporu hospodaření v lesích. Dotace bude poskytována v režimu de minimis.
StanoviskaGrémium ředitele:
S předloženým materiálem souhlasíme.

Stanovisko odboru regionálního rozvoje:
Odbor regionálního rozvoje (ORR) se podílel na přípravě zásad. Vzhledem k přepokládanému počtu žádostí ve vazbě na alokaci zásad a cílové skupině, bude ORR spolupracovat s OŽPZ na administraci podaných žádostí a to ve fázi konzultace před podáním žádosti, výběr žádostí, kontrola správnosti podaných žádostí včetně případných výzev k doplnění a jejich evidence v rámci systémů KrÚ. V rámci této agendy ORR využije zkušenosti získané při administraci velkého množství žádostí fyzických osob v rámci projektu Kotlíkové dotace v Kraji Vysočina.

Stanovisko odboru ekonomického:
Ekonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu.

Stanovisko odboru informatiky:
Odbor informatiky nemá k předloženému materiálu připomínky. Systém administrace navrhovaných zásad byl s odborem informatiky projednán. Bude technicky obdobný jako u předchozích dotací v oblasti lesního hospodářství.

Odbor sekretariátu hejtmana: Vzhledem k maximální výši možné poskytnuté dotace u jednotlivých příjemců dotace, která činí 23 000 Kč, a s ohledem na fakt, že předmětem dotace je drobná lesní technika, která bude ve vlastnictví příjemce dotace, souhlasíme s faktem, že publicita není povinností jednotlivých příjemců dotace. Doporučujeme, aby publicitu dotací na nákup nové drobné lesní techniky realizoval Kraj Vysočina, konkrétně Odbor životního prostředí a zemědělství např. formou tiskových zpráv, informací v novinách Kraj Vysočina a v odborných periodicích, na jednáních k této problematice apod. S navrhovanou smlouvou v oblasti publicity tedy odbor sekretariátu hejtmana souhlasí.

Oddělení řízení lidských zdrojů:
Oddělení řízení lidských zdrojů souhlasí s návrhem řešení a usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje.
zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku dle materiálu RK-15-2017-57, př. 1.
Odpovědnost OŽPZ, ORR
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz