Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2017-38

RK-15-2017-38.doc  RK-15-2017-38pr01.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-15-2017-38
NázevProstorové podmínky pro zajištění komunitních a poradenských služeb Kraje Vysočina
Zpracoval K. Ubr, V. Švarcová, P. Kolář, J. Bína, E. Jozífek, E. Šteflová, E. Navrátilová
Předkládá K. Ubr, V. Švarcová, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá návrh na zajištění prostorových podmínek pro některé poradenské a komunitní služby, které zajišťují příspěvkové organizace Kraje Vysočina.
V souladu se školskými právními předpisy zajišťuje kraj prostřednictvím příspěvkové organizace Pedagogicko-psychologická poradna a Speciální pedagogické centrum Vysočina poradenské služby. V kraji nyní probíhá jejich systémové řešení. Prvním krokem bylo sloučení krajských pedagogicko-psychologických poraden a speciálně pedagogických center do jednoho právního subjektu Pedagogicko-psychologická poradna a Speciálně pedagogické centrum Vysočina od 1. 7. 2016. Sídlo organizace je v Jihlavě (Třída Legionářů 6), avšak zde je prostor pouze pro pracovníky pedagogicko-psychologické poradny. Dalším krokem bude řešení speciálně pedagogického poradenství v dohodě s Jihlavou (SPC Jihlava zajišťuje služby pro méně četné středně těžké a těžké formy zdravotních handicapů pro celé území kraje). Kromě toho od září 2016 vstoupily v platnost nové předpisy v oblasti vzdělávání dětí, žáků a žákyň se speciálními vzdělávacími potřebami. Tyto předpisy předpokládají podstatně větší rozsah služeb (užší spolupráce přímo ve školách) a tedy i větší počet pracovníků (pro loňský a letošní rok MŠMT poskytlo prostředky zatím na zvýšení o 10%).
Rada kraje schválila usnesením č. 1086/20/2016/RK ze dne 7. 6. 2016 projednala krajské investiční projektové záměry pro výzvy IROP 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení a krom jiného přijala usnesení k akci PPP a SPC Vysočina - krajské poradenské centrum :
- uložila odboru školství, mládeže a sportu, odboru majetkovému a Projektové kanceláři zpracovat odhad nákladů na stavební úpravy pro krajské poradenské centrum a předložit radě kraje návrh na financování;
- rozhodla zařadit novou akci PPP a SPC Vysočina - krajské poradenské centrum do rozpočtu kraje - kapitoly Nemovitý majetek, příloha M1 - Školství;
- schválila rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství o částku 1 000 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 -Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 1 000 000 Kč.
V sociální oblasti kraj mimo jiné zajišťuje poradenské služby Alzheimer poradny (součást Domova Ždírec - nemá vhodné kontaktní místo v Jihlavě), Intervenčního centra (poradna pro oběti domácího násilí - sídlí v prostorách v nájmu) a dále podporu náhradní rodinné péče - působí v objektu, který již nevyhovuje počtu pracovníků a neumožňuje další rozvoj (poslední dvě služby zajišťuje Psychocentrum Jihlava). Podrobnější informace k těmto činnostem jsou uvedeny ve zdůvodnění záměru v příloze tohoto materiálu.
Návrh řešení OŠMS a OSV navrhuje po projednání s majetkovým odborem pro tyto služby upravit budovu v majetku kraje na ul. Třída Legionářů č.p. 1468 Budova je nyní prázdná, pro uvedené účely bude vyžadovat stavební úpravy - kompletní vnitřní rekonstrukci. Velkou výhodou budovy je výborná dopravní dostupnost pro občany kraje (v blízkosti vlakové i autobusové nádraží). V rámci povinných opatření při přestavbě v území provedlo město výměnu oken do ulic Třída Legionářů a Fritzova za zateplená a zvukově izolovaná.
V souladu s výše uvedeným usnesením zastupitelstva kraje zpracoval odbor majetkový stavební záměr a upravil ji i pro potřeby výše uvedených sociálních poradenských služeb. V suterénních prostorách se počítá také s výstavním prostorem pro prezentaci projektů na podporu environmentální výchovy a vzdělávání, které v minulosti připravil odbor životního prostředí a zemědělství jako putovní. V novém prostoru bude možné výstavní exponáty vystavit dlouhodobě a zpřístupnit je školám a veřejnosti.
Stavební záměr je podrobněji představen v materiálu RK-15-2017-38, př.1. Dle zpracované studie odhaduje majetkový odbor náklady na stavební úpravy a vybavení ve výši 39 mil. Kč včetně DPH (z toho vybavení cca 4 mil. Kč). Po dokončení úprav bude možné uvolnit a nabídnout k prodeji budovu Legionářů 6 a opustit prostory v nájmu, které využívají sociální služby.
Dle posouzení projektu ze strany Projektové kanceláře Kraje Vysočina, p.o. by na stavební úpravy takto pojatého krajského komunitního a poradenského centra bylo možné získat finanční podporu z programu IROP, konkrétně z prioritní osy 2 Investice do sociální a zdravotnické infrastruktury, výzvy č. 75 Polyfunkční komunitní centra, jejíž vyhlášení se plánuje cca v dubnu, květnu 2017 s termínem ukončení příjmu žádostí v říjnu 2017. Polyfunkční komunitní centra se musí tematicky zaměřovat na více typů aktivit, a to minimálně v tomto rozsahu:
• sociální služby podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů.
• volnočasové aktivity/služby - aktivity zaměřené na volný čas,
• kulturní/multikulturní služby nebo výchovně/vzdělávací služby,
• environmentální služby a podpora jejich využití.
Dle předběžných informací je plánována maximální výše způsobilých výdajů na jeden projekt 20 mil. Kč. Povinné spolufinancování kraje je ve výši 10 % (85% EU, 5% státní rozpočet formou ex post financování). Dle zkušeností z jiných výzev trvá hodnocení žádostí až několik měsíců.
OŠMS a OSV navrhují zpracovat společně s Projektovou kanceláří Kraje Vysočina a majetkovým odborem projektovou žádost pro projekt Krajské komunitní a poradenské centrum pro získání finanční podpory. OŠMS a OSV navrhují stavební úpravy realizovat i v případě, že nebude schválena podpora z IROP.
StanoviskaOdbor ekonomický: Předložený projektový záměr není uveden v Rozpočtovém výhledu Kraje Vysočina na roky 2017 - 2019. Celkový rozpočet projektu by měl být ve výši cca 39 mil. Kč, z toho samotné spolufinancování kraje cca 21 mil. Kč.

Odbor životního prostředí a zemědělství doporučuje projekt realizovat.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Investiční záměr Krajské komunitní a poradenské centrum dle materiálu RK-15-2017-38, př. 1;
ukládá
odboru školství, mládeže a sportu, odboru sociálních věcí, odboru majetkovému a Projektové kanceláři Kraje Vysočina, p. o. zpracovat a předložit radě kraje projektovou žádost do programu IROP pro získání podpory na řešení prostor pro poradenské a komunitní služby dle materiálu RK-15-2017-38;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený na financování projektu Krajské komunitní a poradenské centrum ve výši max. 39 mil. Kč, (z toho předpokládané spolufinancování kraje do výše 21 mil. Kč); částka bude uvolňována dle potřeby.
Odpovědnost OŠMS
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz