Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2017-25

RK-04-2017-25.doc  RK-04-2017-25pr01.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-04-2017-25
NázevFOND VYSOČINY - grantový program CYKLODOPRAVA A CYKLOTURISTIKA 2017
Zpracoval P. Stejskal
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na vyhlášení grantového programu na podporu rozvoje doprovodné infrastruktury v rámci cyklotras, dále pak na podporu projektové přípravy budování cyklostezek a také na zlepšování stavu povrchů komunikací v rámci sítě cyklotras a cyklostezek. Záměrem je, aby vznikaly souvislé, bezpečné, komfortní a atraktivní koridory pro cykloturistiku a cyklodopravu.
Grantový program byl vyhlášen poprvé v roce 2015 s alokací 1 500 tis. Kč v návaznosti na schválenou Strategii rozvoje cykloturistiky a cyklodopravy v Kraji Vysočina na období 2014 - 2020. V roce 2016 byla podpora této oblasti prostřednictvím Fondu Vysočiny rozšířena a realizována ve dvou samostatných výzvách. Požadovaná podpora za všechny podprogramy dosáhla v předchozím roce výše 5 920 tis. Kč, přičemž celková alokace činila 4 000 tis. Kč. Převis poptávky byl tedy 48 %.
Financování projektů na podporu rozvoje cykloturistiky a cyklodopravy se na úrovni obcí realizuje především za využití dotačních titulů SFDI, MMR a zdrojů v rámci SF EU. Kraj Vysočina tímto grantovým programem, resp. jeho zaměřením a nastavením, vhodně doplňuje žadatelům strukturu možností spolufinancování v oblasti zejména menších projektů.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu připravil pro rok 2017 k vyhlášení grantový program v objemu 4 mil. Kč dle materiálu RK-04-2017-25, př. 1.
Cílem tohoto grantového programu je podpora zkvalitňování sítě prioritně páteřních cyklotras a cyklostezek s nadregionálním významem. Zkvalitněním sítě cyklotras se rozumí obnova a budování doprovodné infrastruktury v podobě odpočívek (podprogram A), dále pak projektová příprava cyklotras a cyklostezek (podprogram B). Třetí oblastí podpory je údržba, opravy a rekonstrukce místních komunikací, zejména IV. třídy a veřejně přístupných účelových komunikací, po kterých je vedena cykloturistická trasa značená orientačním cykloturistickým značením KČT (podprogram C).
Maximální možná podpora na jednu žádost je 100 tis. Kč (podprogram A - doprovodná infrastruktura), 200 tis. Kč (podprogram B - projektová dokumentace) a 500 tis. Kč (podprogram C - údržba, opravy a rekonstrukce komunikací).
Rozsahem poskytované podpory podprogram A vhodně doplňuje národní dotační titul MMR ve smyslu realizace menších projektů v oblasti doprovodné infrastruktury. Podpora projektové přípravy v podobě podprogramu B zvyšuje absorpční kapacitu budování cyklostezek v kraji a prostřednictvím možnosti podpory studií proveditelnosti nabízí řešit koncepčně i souvislé úseky cyklotras. Podprogram C zaměřený na zlepšování stavu stávajících komunikací v rámci sítě cyklotras pak motivuje vlastníky komunikací k jejich údržbě, opravám a rekonstrukcím právě s ohledem na jejich zařazení a využití v rámci sítě značených cyklotras a doplňuje zejména Program obnovy a rozvoje venkova (MMR) a Program obnovy venkova Vysočiny. Grantový program je dle zaměření určen především pro veřejný sektor (obce, DSO,...). Nevylučuje ale ani podání žádostí fyzických osob podnikajících a obchodních společností do relevantních podprogramů A příp. C.
Zaměření a obsah jednotlivých podprogramů sloučené výzvy se oproti roku 2016 zásadně nemění. Dochází pouze k drobným změnám v rozsahu podpory, definici uznatelných resp. neuznatelných nákladů a nastavení specifických hodnotících kritérií.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje Kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky Statutu účelového Fondu Vysočiny a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Stanovisko odboru informatiky:
Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID FV01982.

Stanovisko Komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady Kraje Vysočina:
Komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady Kraje Vysočina doporučila usnesením č. 05/01/2017/Kkcrvv radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program Cyklodoprava a cykloturistika 2017 .
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program Cyklodoprava a cykloturistika 2017 dle materiálu RK-04-2017-25, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Termín 7. 2. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz