Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2017-30

RK-02-2017-30.doc  RK-02-2017-30pr01.pdf
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-02-2017-30
NázevNevyužití předkupního práva - k. ú. Havlíčkův Brod
Zpracoval Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší nevyužít předkupní právo k pozemku v k. ú. Havlíčkův Brod.
Na OM se obrátil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, odloučené pracoviště Havlíčkův Brod se žádostí o informaci ve věci předkupního práva Kraje Vysočina k pozemku par. č. 263/13 - ost. plocha, jiná plocha o výměře 244 m2 v k. ú. a obci Havlíčkův Brod. Pozemek se nachází v zájmové oblasti pro výstavbu krajské knihovny v Havlíčkově Brodě jako společné akce s městem Havlíčkův Brod. O tento pozemek projevilo zájem město Havlíčkův Brod a ÚZSVM při získávání podkladů pro možný bezúplatný převod do vlastnictví města Havlíčkův Brod získal stanovisko stavebního úřadu Městského úřadu Havlíčkův Brod, z něhož vyplývá, že pozemek je zatížen předkupním právem pro Kraj Vysočina. Předkupní právo však není zapsáno v katastru nemovitostí a tuto informaci nebylo možné dříve získat.
Dle zpracovaného stupně projektové dokumentaci (DUR) nebude pozemek dotčen výstavbou nové budovy Krajské knihovny Vysočiny, částečně bude dotčen vedením kabelové přípojky NN do TS a dále bude částečně dotčen výstavbou parkovacích ploch, které nahradí stávající parkovací kapacity v místě nové knihovny a které budou plně v režii města Havlíčkův Brod. Z tohoto důvodu není třeba tento pozemek získávat do vlastnictví Kraje Vysočina a naopak by bylo vhodné jej převést do vlastnictví města Havlíčkův Brod. Tomu však brání předkupní právo pro Kraj Vysočina.
Návrh řešení OM navrhuje v souladu s ustanovením § 101 odst. 8 zákona č. 183/2006 Sb., stavební zákon, nevyužít předkupní právo, a to z důvodů uvedených výše. Kraj Vysočina tento pozemek nevyužije pro své stavební aktivity, naopak město Havlíčkův Brod pozemek potřebuje získat do svého vlastnictví.
Vzhledem k tomu, že nevyužití předkupního práva k nemovité věci je v pravomoci zastupitelstva kraje, OM navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout nevyužít předkupní právo k pozemku par. č. 263/13 v k. ú. Havlíčkův Brod.
Usnesení předpokládá doporučit zastupitelstvu kraje nevyužít předkupní právo nezapsané v katastru nemovitosti k pozemku par. č. 263/13 v k. ú. a obci Havlíčkův Brod.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout nevyužít předkupní právo Kraje Vysočina nezapsané v katastru nemovitostí k pozemku par. č. 263/13 - ost. plocha, jiná plocha o výměře 244 m2 v k. ú. a obci Havlíčkův Brod.
Odpovědnost OM
Termín 7. 2. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz