Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-41-2016-40

RK-41-2016-40.doc  RK-41-2016-40pr01.doc  RK-41-2016-40pr02.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-41-2016-40
NázevSanace a rekultivace areálu R1 včetně odvalu - stanovisko kraje jako územního samosprávného celku ke zjišťovacímu řízení dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozděj
Zpracoval E. Horná
Předkládá M. Hyský
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina obdržel od Ministerstva životního prostředí oznámení záměru Sanace a rekultivace areálu R1 včetně odvalu v rámci zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o EIA ).
Oznámení je zpracováno v souvislosti se zahlazováním hornické/uranové činnosti v těžebním areálu ložiska Rožná pro jiné využití materiálu z odvalu jámy R1 než bylo z hlediska EIA posouzeno již v letech 1998 - 1999 u záměru Sanace a rekultivace odkališť Dolní Rožínka . K záměru Sanace a rekultivace odkališť Dolní Rožínka , ve kterém byl řešen i areál R1 a odval R1 po ukončení těžby, vydalo Ministerstvo životního prostředí dne 23. 7. 1999 souhlasné stanovisko EIA. Předkládaný záměr Sanace a rekultivace areálu R1 včetně odvalu je z hlediska EIA změnou a může být ukončen ve zjišťovacím řízení anebo dále posuzován v úplném procesu EIA.
Materiál z odvalu jámy R1 byl původně určen k uložení do odkaliště - nově se předpokládá jeho využití jako stavební materiál, pokud naměřené hodnoty přírodních radionuklidů vyhoví přípustným parametrům dle vyhlášky č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně. Odtěžení bude zahájeno v severovýchodní části odvalu tak, aby byl vytvořen ochranný val vůči obci Rožná, Těžba bude probíhat po etážích cca 3 m s tím, že v konečné fázi bude odstraněn ochranný val. Odtěžený materiál spolu s materiálem z demolic areálových objektů bude drcen a tříděn na jednotlivé frakce a podroben radiační kontrole. Materiál, který bude kontaminován přírodními radionuklidy nad povolené hodnoty, bude využit jako výplň při sanaci odkaliště. Na odvalu je uloženo 1 229 496,5 t materiálu (dominuje hlušina 1 222 759 t). Předpokládá se, že ze zpracovaného vstupního množství z odvalu 150 000 tun za rok bude možné expedovat tříděné kamenivo v množství 140 250 t za rok, tj. 93,5 % vstupního materiálu. Materiál bude zpracováván na třech drtících linkách - linka zpracovávající hlušinu, linka zpracovávající frakce větší než 120 mm, linka zpracovávající materiál z demolic. Provoz na lince je uvažován 5 hod. denně po dobu cca 165 dnů v roce. Dle závěrů rozptylové studie zpracované v září 2016 firmou Středisko odpadů Mníšek s.r.o. je z hlediska základních polutantů ovzduší příspěvek hodnoceného záměru ke kvalitě ovzduší obecně nízký, na úrovni běžné fluktuace kvality ovzduší s výjimkou krátkodobých koncentrací PM10 (polétavého prachu). Zpracovatel oznámení jako jedno z doporučených opatření uvádí neprovádět drcení demoličního materiálu v souběhu s provozem drtící a třídící linky na zpracování materiálu z odvalu R1 a separační linkou radiometrie. Kromě odtěžby a zpracování materiálu z odvalu zahrnuje záměr též demolici nepotřebných objektů v areálu, terénní úpravy, technickou a biologickou rekultivaci v území. Vytříděné a z hlediska hodnot přírodních radionuklidů použitelné stavební kamenivo bude dopravováno z areálu k silnici III/3853 mimo kontakt s obytnou zástavbou. Po silnici III/3853 bude doprava vedena jižním směrem přes obec Dolní Rožínka nebo severním směrem ke křižovatce se silnicí II/388 (za křižovatkou se nacházejí obce Rozsochy, Horní Rožínka, Rodkov). V roce 2017 se v tomto úseku silnice III/3853 s ohledem na ukončení těžby uranové rudy předpokládá pohyb 182 těžkých vozidel denně. Nový denní příspěvek odvozu použitelného stavebního kameniva bude představovat nárůst o 45 jízd těžkých vozidel ve směru k obci Dolní Rožínka a o 45 jízd těžkých vozidel ve směru ke křižovatce se silnicí II/388.
Zjišťovací řízení je první fází procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Pokud Ministerstvo životního prostředí stanoví, z hlediska EIA potřebu dalšího posuzování bude následně zpracována dokumentace vlivů záměru na životní prostředí (dále jen dokumentace ), která bude vypořádávat i uplatněná vyjádření z právě probíhající fáze zjišťovacího řízení. Zákon o EIA stanoví, že k jednotlivým dokumentům zpracovávaným v průběhu procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) se může kromě veřejnosti, dotčené veřejnosti, dotčených správních úřadů a dotčených obcí (zde obec Rožná a obec Dolní Rožínka) vyjádřit též kraj jako dotčený územní samosprávný celek. Vyjádření obce Rožná viz materiál RK-41-2016-40, př. 1. Usnesením Rady Kraje Vysočina 1280/23/2016/RK bylo Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina uloženo informovat radu kraje prostřednictvím příslušného resortního radního v případě posuzování regionálně významného záměru. V rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) je možno, aby kraj (jako územní samosprávný celek) vyjádřil svůj postoj k popisovanému záměru vyjádřením Rady Kraje Vysočina k oznámení záměru (na úřední desce Krajského úřadu Kraje Vysočina byla informace o oznámení záměru zveřejněna dne 28. 11. 2016, na vyjádření k oznámení záměru je lhůta do 19. 12. 2016). Povrchový areál R1 s odvalem se nachází severozápadně od obce Rožná, severovýchodně od obce Dolní Rožínka, jižně od odkaliště, východně od komunikace III/3853 převážně na k.ú. Rožná. Orientační situace umístění záměru dle oznámení viz materiál RK-41-2016-40, př. 2. Oznamovatelem záměru je DIAMO, státní podnik, IČO 00002739. Zahájení se předpokládá v roce 2017 (po ukončení těžby uranové rudy), ukončení v roce 2030 (termín ukončení včetně biologické rekultivace vychází z předpokladu, že nebude realizována podzemní laboratoř Správy uložišť radioaktivních odpadů, která není předmětem oznámení záměru Sanace a rekultivace areálu R1 včetně odvalu ). Plný text oznámení záměru Sanace a rekultivace areálu R1 včetně odvalu je k dispozici v elektronické formě (spolu se souvisejícími dokumenty) v informačním systému EIA http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_OV7155 a v tištěné formě na odboru životního prostředí a zemědělství.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v popisu problému navrhujeme Radě Kraje Vysočina v souladu s ustanovením § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, pro vyjádření k oznámení uvedeného záměru nepožadovat další posuzování dle zákona o EIA, neboť oznámení je dle našeho názoru zpracováno dostačujícím způsobem a postihuje nejen předpokládané vlivy záměru na životní prostředí, ale obsahuje i návrh opatření k minimalizaci těchto vlivů.
StanoviskaOdbor dopravy a silničního hospodářství
Souhlasí s předloženým záměrem. Před zahájením realizace záměru a v dalších navazujících řízeních je nutno projednat případné úpravy a opravy dopravních tras s majetkovým správcem silnic ve vlastnictví Kraje Vysočina, Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny, p. o. Nepožaduje pokračování v procesu EIA.

Odbor územního plánování a stavebního řádu
Nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
v souladu s § 6 odst. 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, jako orgán kraje příslušný dle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, toto vyjádření:
Kraj Vysočina (jako dotčený územní samosprávný celek):
Souhlasí se záměrem Sanace a rekultivace areálu R1 včetně odvalu a nepožaduje jeho další posuzování dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Případné úpravy a opravy dopravních tras požaduje projednat před zahájením realizace záměru a v dalších navazujících řízeních s majetkovým správcem silnic ve vlastnictví Kraje Vysočina, Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny, p. o.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 2016- 12- 30
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz