Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2005-65

RK-16-2005-65.doc
Číslo materiálu65
Číslo jednacíRK-16-2005-65
NázevUdělení pověření k podání žádosti do OPPP priorita 1. 4. KLASTRY
Zpracoval O. Wiesnerová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuV loňském roce byl v rámci strukturálních fondů vyhlášen pro období 2004 - 2006 Operační program průmysl a podnikání, jehož součástí je opatření 1. 4. KLASTRY. Tento program určuje základní pravidla a podmínky pro poskytování podpory formou přímých dotací na projekty, jejichž cílem je podpořit ekonomický růst a konkurenceschopnost ekonomiky rozvojem odvětvových seskupení - klastrů (cluster = anglicky shluk, hrozen; popis problematiky klastrů viz. RK-16-2005-XX, př. 1), které mohou být tvořeny na regionální, nadregionální a nebo i přeshraniční úrovni. V rámci programu budou podporovány 2 typy projektů. První etapou bude vyhledávání vhodných firem pro klastry, na ní bude navazovat další fáze - zakládání a rozvoj klastru.
V současné době je aktuální první etapa - vyhledávání vhodných firem pro klastry. Jedná se o vyhledávání vhodných firem, vyhodnocení životaschopnosti a přínosu klastru, včetně všech aktivit spojených s předběžnými studiemi před založením klastru, a to na základě popisu odvětví v dané geografické oblasti a popisu vazeb mezi jednotlivými subjekty.
Příjemci podpory jsou podle bodu 2. odst. 2. 1. Programu Rozvoj informačních a poradenských služeb KLASTRY (mat. RK-16-2005-XX, př. 3) jsou kraje nebo jimi určené organizace. Tyto organizace musí mít pověření zastupitelstva nebo rady kraje pro zpracování dané studie.
Kraj Vysočina je požádán o udělení pověření na zpracování studie pro vyhledávání vhodných firem pro" Dřevařský klastr", jejímž předkladatelem je České centrum pro strategická studia se sídlem v Praze, Křížkova 21 (dále CCSS).
Návrh řešení Představitelé firmy CCSS na několika schůzkách, které probíhaly za účasti garantů programu KLASTRY z řad agentury Czechinvest, představili svoje dosavadní aktivity směřující k založení klastru v dřevařském odvětví na Vysočině (mat. RK-16-2005-xx, př.2). Následně nastínili svoji vizi vyhledávání malých a středních firem a zmapování potenciálu celého regionu v daném oboru. V rámci těchto setkání se prezentovali také facilitátoři, kteří již mají zkušenosti s klastrovými iniciativami a budou dle daných metodik provádět mapování a analýzy ve smyslu znění programu KLASTRY Operačního programu průmysl a podnikání.
Vzhledem k tomu, že vydávat pověření podle uvedená pravomoc bodu 2. odst. 2. 1. Programu Rozvoj informačních a poradenských služeb KLASTRY (mat. RK-16-2005-XX, př. 3) není vyhrazenou pravomocí zastupitelstva kraje podle zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon"), je předmětné vyjádření v souladu s ustanovením § 59 odst. 3 zákona předloženo k rozhodnutí radě kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
prohlašuje,
že kraj Vysočina má zájem o vyhledávání vhodných firem pro klastr v dřevařském odvětví na území kraje Vysočina v souladu s Opatřením č. 1. 4. Rozvoj informačních a poradenských služeb, Priority 1. Rozvoj podnikatelského prostředí, Operačního programu Průmysl a Podnikání 2004-2006;
pověřuje
v souladu se zněním bodu 2. odst. 2. 1. Programu Rozvoj informačních a poradenských služeb KLASTRY (materiál RK-16-2005-65, př. 3) České centrum pro strategická studia se sídlem v Praze, Františka Křížka 21 zpracováním studie vyhledání vhodných firem pro klastr v oblasti dřevařství na území kraje Vysočina v rámci Opatření č .1. 4. Rozvoj informačních a poradenských služeb, Priority 1. Rozvoj podnikatelského prostředí, Operačního programu Průmysl a Podnikání 2004-2006 a
ukládá
odboru regionálního rozvoje monitorovat stav mapování, účastnit se workshopů, seminářů souvisejících s vyhledávací studií a předkládat průběžné zprávy Radě kraje Vysočina a to v intervalu 8-mi týdnů počínaje dnem zahájení předloženého realizace projektu.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz