Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2016-28

RK-26-2016-28.doc  RK-26-2016-28pr01.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-26-2016-28
NázevNový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany - stanovisko kraje jako územního samosprávného celku ke zjišťovacímu řízení dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí
Zpracoval E. Horná
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina obdržel od Ministerstva životního prostředí oznámení záměru Nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany v rámci zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o EIA ).
Oznámení záměru je zpracováno pro max. dva elektrárenské bloky vybavené tlakovodními reaktory, instalovaný elektrický výkon do 3500 MWe (výkon každého bloku 1750 MWe), projektová životnost 60 let. Elektrický výkon každého bloku bude vyveden nadzemním vedením o napětí 400 kV do rekonstruované transformovny Slavětice. Rezervní napájení vlastní spotřeby každého bloku bude realizováno prostřednictvím dvou podzemních vedení z rozvodny 110 kV Slavětice. Zásobování surovou vodou bude realizováno prostřednictvím stávajícího posíleného nebo nového systému z vodní nádrže Mohelno na řece Jihlava. Předpokládaná doba výstavby prvního bloku je do 10 let, jeho uvedení do provozu v r. 2035. Záměr bude umístěn v katastrálních územích Dukovany, Lipňany u Skryjí, Skryje nad Jihlavou, Heřmanice u Rouchovan, Slavětice. Orientační situace umístění záměru dle oznámení viz materiál RK-26-2016-28, př. 1. Oznamovatelem záměru je ČEZ, a.s., IČO 45274649, Duhová 2/1444, 140 53 Praha 4. Plný text oznámení je k dispozici v elektronické formě (spolu se souvisejícími dokumenty) v informačním systému EIA http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_MZP469 a v tištěné formě na odboru životního prostředí a zemědělství.
Zjišťovací řízení u záměru Nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany je první fází procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Následně zpracovaná dokumentace vlivů záměru na životní prostředí (dále jen dokumentace ) bude vypořádávat i uplatněná vyjádření z právě probíhající fáze zjišťovacího řízení. Zákon o EIA stanoví, že k jednotlivým dokumentům zpracovávaným v průběhu procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) se může kromě veřejnosti, dotčené veřejnosti, dotčených správních úřadů a dotčených obcí vyjádřit též kraj jako dotčený územní samosprávný celek. Usnesením Rady Kraje Vysočina 1280/23/2016/RK bylo Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina uloženo informovat radu kraje prostřednictvím příslušného resortního radního v případě posuzování regionálně významného záměru. V rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) je možno, aby kraj (jako územní samosprávný celek) vyjádřil svůj postoj k popisovanému záměru vyjádřením Rady Kraje Vysočina k oznámení záměru (na úřední desce Krajského úřadu Kraje Vysočina byla informace o oznámení záměru zveřejněna dne 8. 8. 2016, na vyjádření k oznámení záměru je lhůta do 29. 8. 2016).
Kraj Vysočina dlouhodobě a opakovaně podporuje provoz a rozvoj Jaderné elektrárny Dukovany, což dokládá i usnesení Zastupitelstva Kraje Vysočina 0281/04/2014/ZK podporující a požadující uspíšení příprav projektu výstavby 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany (projekt EDU 5) a vyvolání odborné diskuze s cílem nalézt optimální termíny uskutečnění tohoto projektu (případně i s jeho upřednostněním před projektem na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín).
Návrh řešení Z důvodů uvedených v popisu problému navrhujeme Radě Kraje Vysočina v souladu s ustanovením § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, ve vyjádření k oznámení deklarovat podporu připravovanému záměru Nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany . Hlavním důvodem pro podporu nového jaderného zdroje je kromě zachování silného a stabilního zdroje energie v lokalitě vybavené vodohospodářským a elektrickým napojením též nezbytnost udržet zaměstnanost v regionu a nepoškodit jeho hospodářské parametry. Žádoucí je i zachování vzdělanostní struktury ekonomicky aktivních obyvatel v regionu, udržitelnost a rozvoj odborného personálu a s ohledem na generační obměnu též stimulace zájmu mladých lidí o studium technických oborů. Ze socioekonomického, energetického i strategického hlediska je udržení zdroje energie velikosti Jaderné elektrárny Dukovany nezbytné. Pro Kraj Vysočina je obnova a rozvoj jaderné energetiky zásadní prioritou uvedenou v platné Územní energetické koncepci kraje Vysočina.
V další fázi EIA doporučujeme, aby dokumentace věnovala zvýšenou pozornost nepříznivým vlivům souvisejícím s výstavbou, a to zejména z dopravy. Nezbytné je též vyhodnotit ovlivnění vodních poměrů a působení aktivit jako je vyvedení elektrického výkonu, posílení rozvodů, systému čerpání surové vody. Dokumentace musí nejen posoudit vlivy připravovaného záměru na životní prostředí a obyvatelstvo, ale též navrhnout účinná opatření pro vyloučení a snížení případných identifikovaných nepříznivých dopadů na okolí.
StanoviskaGrémium ředitele:
Grémium ředitele podporuje záměr na provedení částečné technologické obnovy a příp. kapacitního rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany a ztotožňuje se s textem tohoto návrhu (včetně jeho odůvodnění).

Stanoviska jednotlivých odborných útvarů Krajského úřadu Kraje Vysočina nebyla vyžádána, neboť tyto odborné útvary byly požádány o vyjádření ředitelem úřadu formou samostatného úkolu. Rada kraje bude o souhrnném vyjádření za krajský úřad informována.

Navrhované řešení je plně v souladu s platným, všeobecně uznávaným a podporovaným usnesením Zastupitelstva Kraje Vysočina č. 0281/04/2014/ZK podporujícím záměr a požadujícím uspíšení jeho příprav.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
v souladu s § 6 odst. 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, jako orgán kraje příslušný dle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, toto vyjádření:
Kraj Vysočina (jako dotčený územní samosprávný celek):
* velmi silně a jednoznačně podporuje záměr Nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany
* považuje nový jaderný zdroj elektrické energie v lokalitě Dukovany (odpovídající soudobým právním předpisům a stanoveným technickým a provozním podmínkám, technickým i technologickým možnostem a soudobému organizačnímu zajištění provozu) za zařízení:
* bezpečné z hlediska prevence havárií
* šetrné k životnímu prostředí (bez produkce oxidu uhličitého)
* nezbytné z hlediska výrobních kapacit a potřeby pokrytí budoucí spotřeby elektrické energie
* s pozitivním vlivem na energetickou soběstačnost, energetickou bezpečnost České republiky a její geopolitickou nezávislost
* s významným hospodářským přínosem pro Českou republiku i region a tomu odpovídajícím přínosem sociálním (zaměstnanost, životní úroveň)
* s významným pozitivním přínosem pro vzdělanostní strukturu ekonomicky činného obyvatelstva v České republice a v regionu
* požaduje v dokumentaci posuzování vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví:
* vyhodnotit dopravní zatížení okolí Jaderné elektrárny Dukovany zejména v souvislosti s výstavbou při zohlednění aktualizovaných údajů o intenzitě dopravy, včetně vyhodnocení vlivu na zastavěná území obcí dopravou nadrozměrných a těžkých komponent
* posoudit zatížení okolí staveniště hlukem, prachovými částicemi, emisemi z vozidel a stavebních mechanizmů ve vztahu k chráněné zástavbě
* posoudit technický stav komunikací v souvislosti s objemy přepravovaných hmot
* zpřesnit rozsah území, které bude pro nový jaderný zdroj potřebné (zohlednit i vyvedení výkonu, nové, posilující rozvody, rozšíření rozvodny)
* posoudit vlivy záměru související se zajištěním surové vody, odvedení odpadních a dešťových vod
* navrhnout účinná opatření pro vyloučení a snížení případných významných nepříznivých vlivů na životní prostředí a obyvatelstvo i na dopravní a jinou technickou infrastrukturu.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 2016- 8- 29
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz