Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2016-61

RK-24-2016-61.doc  RK-24-2016-61pr01.doc  RK-24-2016-61pr02.doc
Číslo materiálu61
Číslo jednacíRK-24-2016-61
NázevZáměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace - vytvoření Centra tradiční lidové kultury
Zpracoval I. Schallnerová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládán záměr na využití objektu bývalé zemědělské usedlosti na Cyrilometodějské ulici 4/48 v Třebíči pro účely vytvoření Centra tradiční lidové kultury.
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace je od roku 2005 pověřeno péčí o tradiční lidovou kulturu v Kraji Vysočina, kterou zabezpečuje prostřednictvím svého metodického pracoviště. K hlavním úkolům pracoviště vyplývajícím jak ze zřizovací listiny, tak krajských i celostátních koncepcí patří identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury, jejich cílená podpora, systematická prezentace a realizace výchovně vzdělávacích programů určených pro širokou veřejnost.
Pro zajištění uvedených volnočasových aktivit, které by seznamovaly laickou i odbornou veřejnost s místními a regionálními projevy tradiční lidové kultury a posilovaly zájem o uchovávání nemateriálního kulturního dědictví, se jako velmi vhodné jeví využít objekt bývalé zemědělské usedlosti na Cyrilometodějské ulici 4/48 v Třebíči, který má Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace svěřen k hospodaření. Tento objekt z roku 1824 je evidovanou kulturní památkou, která v minulosti fungovala jako památník B. Šmerala, později jako depozitář muzea, nyní slouží zejména k uložení výstavního mobiliáře.
Současný fyzický i morálně zastaralý stav objektu však neumožňuje plně využít potenciál této cenné zemědělské usedlosti, která by do svých interiérových i exteriérových prostor mohla soustředit jak živá kulturní vystoupení folklorních souborů, výuku lidových tanců, jarmarky tradičních řemesel, ukázky lidových obyčejů a zvyků, tak workshopy, semináře a další edukační programy a pořady pro veřejnost. Podrobný popis záměru rekonstrukce objektu pro výše uvedené účely, jež by vedly k vytvoření celokrajského Centra tradiční lidové kultury je uveden v materiálu RK-24-2016-61, př. 1, který zpracovalo Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace na základě projednání s odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu a s gesční radní RNDr. Marií Kružíkovou.
Vzhledem k tomu, že se velmi intenzivně hledá možnost získání externích finančních zdrojů na realizaci tohoto investičního záměru - jednou z reálně zvažovaných variant je zapojení do přeshraničního projektu zaměřeného na podporu lidových tradic předkládaného do programu Interreg V-A Rakousko - Česká republika, na němž by jako partneři participovaly instituce z Jihočeského kraje, Dolního Rakouska a Horního Rakouska, je nezbytné zajistit stavební připravenost akce. Předpokládaný termín podání žádosti do výzvy programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Rakousko - Česká republika, investiční priorita 6c - Zachování, ochrana, propagace a rozvoj přírodního a kulturního dědictví je březen 2017.
Návrh řešení Záměr zrekonstruovat památkově chráněný objekt na Cyrilometodějské ulici 4/48 v Třebíči, který je majetkem Kraje Vysočina, a otevřít jej veřejnosti umožní rozšířit a zkvalitnit muzeem poskytované služby a zasadit nové aktivity spjaté s tematikou tradiční lidové kultury do historického prostředí původní zemědělské usedlosti. Právě autenticita prostředí pomáhající přirozeně dotvářet prezentované místní a regionální tradice je nejen atraktivní pro návštěvníky, ale také posiluje vnímání sounáležitosti s daným regionem a pomáhá udržovat specifický charakter místní kultury.
Uchování hmotného kulturního dědictví a jeho oživení podporující udržování, šíření a další rozvoj nemateriálních tradičních hodnot je rovněž v souladu s Koncepcí památkové péče v Kraji Vysočina na období 2013-2016 a Koncepcí péče o tradiční lidovou kulturu v Kraji Vysočina na období 2015-2017.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu po projednání s radní RNDr. Marií Kružíkovou předkládá radě kraje ke schválení záměr rekonstrukce objektu na Cyrilometodějské ulici 4/48, Třebíč svěřeného do hospodaření Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace pro účely vytvoření Centra tradiční lidové kultury. Zpracování stavebního záměru rekonstrukce objektu bude hrazeno z kapitoly Nemovitý majetek, § 3639 (ORJ 8000). K zajištění financování vlastní realizace bude odbor kultury, památkové péče ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Třebíč, příspěvkovou organizací hledat externí zdroje z fondů EU s tím, že o výsledku prověření těchto možností bude rada kraje následně informována.
StanoviskaOdbor majetkový bere materiál na vědomí.

Odbor regionálního rozvoje: Předkládaný záměr je financovatelný z Operačního programu INTERREG V-A Rakousko - Česká republika za předpokladu provazby nezbytné investiční část pro realizaci přeshraničního projektu s měkkými aktivitami, které budou mít přeshraniční dopad pro území programu. V případě přípravy tohoto projektu do Operačního programu INTERREG V-A Rakousko - Česká republika lze jeho význam spatřovat i v nezbytné potřebě provazby projektů v oblasti kulturního dědictví a projektů dopravy, tj. ve výčtu aktivit, které jsou zmíněny v programovém dokumentu v prioritní ose 2, investiční prioritě 6c je obsaženo také zlepšení dopravní infrastruktury zahrnující silnice za podmínky realizace i projektů v oblasti přírodního a kulturního dědictví, které zvyšují návštěvnost regionu, a projekt dopravy zlepšuje dopravní dostupnost těchto cílů. Kraj Vysočina má připravený projekt na modernizaci silnice II/360 mezi Třebíčí a Stříteží, která je ve vlastnictví kraje. Tento úsek je součástí strategické osy nazvané Severojižní propojení Kraje Vysočina, které vede od severu napříč krajem k rakouským hranicím. Vzhledem k tomu, že příprava projektů v tomto programu trvá minimálně 1/2 roku, ORR doporučuje do konce srpna 2016 zpracování stavebního záměru této akce obsahujícího technické řešení a vyčíslení předpokládaných výdajů na její realizaci a předložit zpracovaný stavební záměr včetně plánovaných měkkých aktivit radě kraje k projednání a v případě souhlasu příslušných orgánů kraje bezodkladné zahájení přípravy projektu s možností předložení do zmíněného programu v březnu 2017, neboť finanční prostředky programu jsou čerpány a při pozdější přípravě projektu hrozí reálné riziko vyčerpání finančních prostředků v dané prioritní ose.

Odbor ekonomický bere materiál na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr rekonstrukce objektu na Cyrilometodějské ulici 4/48, Třebíč svěřeného do hospodaření Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace pro účely vytvoření Centra tradiční lidové kultury;
ukládá
* odboru majetkovému ve spolupráci s odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu zajistit zpracování stavebního záměru této akce obsahujícího technické řešení a vyčíslení předpokládaných výdajů na její realizaci a předložit zpracovaný stavební záměr radě kraje k projednání;
* odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Třebíč, příspěvkovou organizací prověřit možnosti získání externích finančních zdrojů na realizaci záměru vytvoření Centra tradiční lidové kultury.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; odbor majetkový, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz