Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-23

RK-15-2005-23.doc  RK-15-2005-23pr1.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-15-2005-23
NázevFOND VYSOČINY - Návrh vyhlášení grantového programu "Modernizace ubytovacích zařízení 2005" na podporu rozšíření a regenerace skladby lůžek a vybavenosti pokojů ubytovacích zařízení cestovního ruchu
Zpracoval R. Běhanová počet příloh: 2
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuGrantový program Modernizace ubytovacích zařízení vyhlášený usnesením Zastupitelstva kraje č. 175/03/2003/ZK byl prioritně určen na podporu modernizace ubytovacích zařízení v rámci venkovského cestovního ruchu. Program byl letos dokončen (prostřednictvím něj byla zmodernizována základní infrastruktura cestovního ruchu za celkem 7,3 mil. Kč). Z celkového počtu 15 podpořených projektů bylo 70% realizováno podnikatelskými subjekty a 30% veřejnoprávními subjekty.
Oddělení cestovního ruchu je garantem grantového schématu pro podnikatelské subjekty v rámci podopatření 4.2.2 SROP na podporu regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu (dále jen GS). Minimální výše uznatelných nákladů v rámci tohoto GS musí dosahovat 2 mil. Kč.
Na základě sběru projektových záměrů na území kraje Vysočina v rámci realizace Akčního plánu kraje Vysočina na zvýšení absorpční kapacity byla nashromážděna data, která dokazují, že existuje řada připravených projektových záměrů z řad malých a středních podnikatelů, která se týká převážně výstavby, obnovy nebo modernizace ubytovacích a restauračních zařízení v rámci opatření PRK 1.4.4, ale nedosahují minimální výše uznatelných nákladů 2 mil.
Návrh řešení Záměr vyhlášení navrhovaného grantového programu ve výši 4 mil. Kč bude projednán komisí vnějších vztahů a cestovního ruchu rady kraje dne 21.4.2005.
Předkládaný grantový program je nastaven jako doplněk k možnosti kofinancování obdobného typu projektů z programu SROP pro menší projekty. Ubytovací zařízení jsou pro potřeby grantového programu vymezena kategoriemi hotel, hotel garni, motel, penzion, ubytovací objekt s vlastním vařením na venkově, turistická ubytovna a kemp. Z programu je vyloučena podpora projektů nově zřizovaných ubytovacích zařízení. Za modernizaci stávajících zařízení je přitom možné považovat i vybudování nových lůžek. Jako nezbytná podmínka pro přiznání podpory je stanovena certifikace ubytovacího zařízení podle pravidel uvedených ve Výzvě.
Znění Výzvy tvoří přílohu tohoto materiálu (RK-15-2005, př. 1), v příloze č. 2
(RK-15-2005-, př. 2) je řešena metrika bodování specifických kritérií programu.
Hodnocení specifických kritérií je rozlišeno na bodování projektů týkajících se stálých lůžek a projektů týkajících se lůžek na volné ploše. Hlavním kritériem obou kategorií bude komplexnost, konkrétnost a udržitelnost podnikatelského záměru, realistické posouzení projektu ve vztahu k potenciálu trhu a charakter programové nabídky umožňující využitelnost ubytovacího zařízení i mimo hlavní sezónu.
Předpokládaným efektem podpory je zamezení poklesu návštěvnosti, zvýšení využití lůžek a prodloužení doby pobytu v ubytovacích zařízeních.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program "Modernizace ubytovacích zařízení 2005" na podporu zkvalitnění skladby lůžek a vybavenosti pokojů ubytovacích zařízení vhodných pro cestovní ruch dle materiálu RK-15-2005-23, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 17. 5. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz