Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-16

RK-15-2005-16.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-15-2005-16
NázevBezúplatné nabytí pozemků v k. ú. Myslůvka, obec Černíč - změna usnesení 260/04/2004/ZK
Zpracoval J. Tvrzová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje Vysočina schválilo usnesením 260/04/2004/ZK dne 27. 7. 2004 bezúplatné nabytí pozemků par. č. 540/7 - ostatní plocha, silnice o výměře 115 m2 a par. č. 542/16 - ostatní plocha, silnice o výměře 30 m2 v k. ú. Myslůvka a obci Černíč z vlastnictví ČR - Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (dále jen "Úřad") a dodatek č. 22 Zřizovací listiny Správy a údržby silnic Jihlava. V rámci přípravného řízení byl Úřadem předložen návrh smlouvy o bezúplatném převodu nemovitostí, který byl odborem majetkovým akceptován a po schválení v zastupitelstvu vytisknut a zaslán ke schválení a podepsání Úřadu. Ten však v březnu t. r. zaslal pozměněný návrh smlouvy, který obsahuje s ohledem na závaznou metodiku MF ČR navíc podmínky převodu z majetku státu následujícího znění:
- závazek nabyvatele řádně pečovat o nemovitosti a využívat je po dobu 10 let ode dne nabytí pouze k dosavadním účelům, tj. jako silnice
- v případě, že se předmětné nemovitosti stanou pro nabyvatele nepotřebnými, tj. hodlá je zejména využít k jinému účelu, zcizit nebo je nevyužívat vůbec, zavazuje se učinit písemnou nabídku bezúplatného převodu těchto nemovitostí zpět do vlastnictví převodce; neakceptuje-li převodce nabídku nabyvatele ve lhůtě 6 měsíců ode dne jejího doručení převodci, je nabyvatel oprávněn naložit s dotčenými nemovitostmi podle vlastního uvážení
- závazek nabyvatele po dobu 10 let ode dne nabytí nezřídit k předmětným nemovitostem zástavní právo ani je jinak nezatížit ve prospěch třetích osob
- pro případ porušení závazků výše uvedených se nabyvatel zavazuje odvést prostřednictvím převodce do státního rozpočtu částku rovnající se výši ceny převáděných nemovitostí v místě a čase obvyklé, a to ke dni bezúplatného převodu.
Dle požadavku Úřadu je třeba, aby tyto podmínky schválilo zastupitelstvo kraje.
Odbor majetkový upozornil na problematiku vyplývající z přijetí podmínky uvedené pod třetí odrážkou (nemožnost zatížit pozemky ve prospěch třetích osob) a od jejího přijetí bylo následně upuštěno. Na zbývajících podmínkách Úřad trvá.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje akceptovat doplnění smlouvy na bezúplatný převod pozemků par. č. 540/7 a par. č. 542/16 v k. ú. Myslůvka a obci Černíč o podmínky v návrhu uvedené. Pozemky jsou zastavěny silnicemi II/406 a III/40620, které jsou vlastnictvím kraje, a nelze je využít k jinému účelu než jako pozemek pod komunikací.
Návrh předpokládá doporučení zastupitelstvu kraje schválit změnu usnesení 260/04/2004/ZK spočívající v doplnění podmínek smlouvy o bezúplatném převodu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doručuje
zastupitelstvu kraje schválit změnu usnesení 260/04/2004/ZK tak, že bezúplatné nabytí pozemků v k. ú. Myslůvka a obci Černíč z majetku ČR-Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových bude doplněno o následující podmínky:
1. Nabyvatel se zavazuje, že o nemovitosti specifikované v článku I. odstavci 1. této smlouvy bude řádně pečovat a bude je využívat po dobu 10 let ode dne jejich nabytí pouze k dosavadním účelům, tj. jako silnice.
2. Stanou-li se před uplynutím doby uvedené v odstavci 1. tohoto článku pro nabyvatele nemovitosti specifikované v článku I. odstavci 1. této smlouvy nepotřebnými, tj. hodlá je zejména využívat k jinému účelu, zcizit nebo je nevyužívat vůbec, zavazuje se učinit písemnou nabídku bezúplatného převodu těchto nemovitostí zpět do vlastnictví převodce. Neakceptuje-li převodce nabídku nabyvatele ve lhůtě 6 měsíců ode dne jejího doručení převodci, je nabyvatel oprávněn naložit s dotčenými nemovitostmi podle vlastního uvážení.
3. Nabyvatel se zavazuje, že po dobu uvedenou v odstavci 1. tohoto článku nezřídí k nemovitostem specifikovaným v čl. 1 odstavci 1 této smlouvy smlouvou zástavní právo.
4. Pro případ, že by nabyvatel porušil závazky uvedené v odstavcích 1., 2. a 3. tohoto článku této smlouvy, zavazuje se za každé takové porušení odvést prostřednictvím převodce do státního rozpočtu částku rovnající se výši ceny v místě a čase obvyklé převáděných nemovitostí dle článku I. odstavce 1. této smlouvy stanovené znaleckým posudkem, a to ke dni bezúplatného převodu.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 17. 5. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz