Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2015-78

RK-35-2015-78.doc  RK-35-2015-78pr01.pdf
Číslo materiálu78
Číslo jednacíRK-35-2015-78
NázevNávrh rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci - navýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz u některých příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina za odvětví sociální péče
Zpracoval L. Hondlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuVzhledem k omezené výši dotací ze státního rozpočtu a ke stanovení příspěvku na provoz z rozpočtu kraje pouze v základní výši na rok 2015, byly finanční plány příspěvkových organizací schválené s očekávanou ztrátou s předpokladem, že její vývoj bude po uzavření hospodaření za třetí čtvrtletí znovu projednán a její výše bude upřesněna. Výhled hospodaření do konce roku byl se všemi organizacemi projednán a v prosinci bude na radu kraje předložen komplexní materiál s úpravou závazných ukazatelů pro příspěvkové organizace (příspěvek na provoz, odvody z investičního fondu a limity mzdových prostředků) tak, aby byl rok 2015 uzavřen s vyrovnaným hospodářským výsledkem. Celkový deficit se podle předběžného odhadu pohybuje okolo 7 mil. Kč a je zčásti ovlivněn i navýšením platových tarifů od počátku listopadu.
U dvou z příspěvkových organizací kraje je však nutné jejich situaci řešit již nyní. Na základě projednaných rozborů hospodaření k 30. 9. 2015 a výhledu hospodaření do konce roku nebude mít Domov Jeřabina Pelhřimov, příspěvková organizace a Psychocentrum - manželská a rodinná poradna Kraje Vysočina, příspěvková organizace dostatek finančních prostředků na úhradu potřebných faktur a mezd za listopad 2015. Bez navýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz by se organizace dostaly do platební neschopnosti a nebyly by schopny vyplatit v plném rozsahu mzdy a uhradit faktury ve lhůtě splatnosti. Za neuhrazení povinných odvodů pojistného na sociální a zdravotní pojištění může být organizaci uloženo penále.
U Psychocentra - manželské a rodinné poradny Kraje Vysočina, příspěvkové organizace, jsou vyšší náklady z důvodu zajištění provozu náhradní rodinné péče (nelze financovat z dotací MPSV) a zabezpečení vyššího rozsahu poradenských služeb v Havlíčkově Brodě a v Pelhřimově, aby jejich zabezpečení nebylo výrazně nižší než v ostatních okresech.
U Domova Jeřabina Pelhřimov, příspěvkové organizace, vznikly v roce 2015 jednorázové náklady (nákupy pro vybavení nově vzniklých domácností, náklady v rámci technického zhodnocení budov) v rámci procesu transformace.
Návrh řešení Aby byly organizace schopny uhradit všechny potřebné faktury a zajistit výplatu mezd za 11/2015 navrhujeme radě kraje u Domova Jeřabina Pelhřimov, příspěvkové organizace a u Psychocentra - manželské a rodinné poradny Kraje Vysočina, příspěvkové organizace, schválit navýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz celkem o 4 000 000 Kč.
Finanční prostředky jsou poskytovány jako příspěvek na provoz dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 18. 11. 2015 činí 19 033 tis. Kč.

Stanovisko OI: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - ID O01199-04.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4357 - Domovy pro osoby se zdravotním postižením a domovy se zvláštním režimem, položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 2 000 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené a položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 2 000 000 Kč s určením pro Domov Jeřabina Pelhřimov, příspěvkovou organizaci;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4339 - Ostatní sociální péče a pomoc rodině a manželství, položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 2 000 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené a položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 2 000 000 Kč s určením pro Psychocentrum - manželskou a rodinnou poradnu Kraje Vysočina, příspěvkovou organizaci;
* zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz pro:
- Domov Jeřabina Pelhřimov, příspěvková organizace, o částku 2 000 000 Kč na úhradu faktur a mezd za listopad 2015;
- Psychocentrum - manželská a rodinná poradna Kraje Vysočina, příspěvková organizace, o částku 2 000 000 Kč na úhradu faktur a mezd za listopad 2015.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ekonomický odbor, ředitelka Domova Jeřabina Pelhřimov, příspěvkové organizace, ředitelka Psychocentra - manželské a rodinné porady Kraje Vysočina, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz