Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2015-04

RK-29-2015-04.doc  RK-29-2015-04pr01.pdf  RK-29-2015-04pr02.pdf
Číslo materiálu04
Číslo jednacíRK-29-2015-04
NázevInvestiční záměr Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace - pořízení MR
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuV současné době se v Kraji Vysočina nachází pouze 1 magnetická rezonance (dále jen MR ), a to v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci. Dle dostupných oficiálních zdrojů získaných od Radiologické společnosti má Kraj Vysočina druhou nejhorší dostupnost MR v rámci celorepublikového přehledu. Podle doporučení Radiologické společnosti je třeba síť rozšiřovat se zřetelem na homogenní pokrytí území ČR dle hustoty osídlení, přičemž cílová hustota sítě do roku 2016 je 1 MR na 80 000 obyvatel. Všechny uvedené skutečnosti potvrzují nedostatečnou vybavenost kraje MR a potřebu jeho postupného dovybavení.
MR umožňuje dosáhnout v měkkých tkáních nesrovnatelně lepšího kontrastu v porovnání s CT modalitou, což umožní přesnější stanovení diagnózy. Samotná metoda je současně lepší variantou pro pacienty, kteří nejsou vystavováni ionizujícímu záření při provádění CT či RTG vyšetření. Dosud nebyly prokázány žádné škodlivé vedlejší účinky MR na lidský organizmus.
Vzhledem k vlastní spádové oblasti, vzájemné konkurenci sousedních poskytovatelů zdravotních služeb, vysoké odborné úrovni, technickému zázemí a souhlasu uděleném Radou kraje usnesením č. 1709/28/2014/RK Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, (dále jen Nemocnice ) podala žádost o schválení nákupu MR ke Komisi pro posuzování rozmístění přístrojových zdravotnických prostředků (dále jen přístrojová komise ). Přístrojová komise stanoviskem č. 13 ze dne 23. 10. 2014 nákup MR Nemocnici doporučila. Předpokládané investiční náklady na pořízení MR včetně ostatních souvisejících nákladů jsou ve výši 38,6 mil. Kč. V případě schválení způsobu financování chce Nemocnice MR pořídit v průběhu roku 2016.
S ohledem na nedostatek vlastních finančních prostředků se ředitelka Nemocnice na zřizovatele obrátila s žádostí o zvážení možnosti spoluúčasti při financování MR. Žádost včetně souhlasu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR s nasmlouváním nové kapacity pracoviště MR je uvedena v příloze RK-29-2015-04, př. 1. Studie proveditelnosti k investičnímu záměru - zřízení pracoviště MR, která byla součástí žádosti o schválení nákupu v přístrojové komisi je obsažena v materiálu RK-29-2015-04, př. 2.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že jedním z cílů Zdravotního plánu Kraje Vysočina je podporovat obnovu, modernizaci a rozšiřování zdravotnické infrastruktury a spokojenost klientů s poskytovanými službami ve zdravotnických zařízeních, odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje schválit závazek spočívající v poskytnutí investičního příspěvku Nemocnici ve výši 50 % investičních nákladů, maximálně 15 mil. Kč a zápůjčky z rozpočtu Kraje Vysočina na úhradu nákladů souvisejících s pořízením MR. Zápůjčka bude určena na financování zbývající části pořizovací ceny vztahující se k záměru.
Odbor zdravotnictví dále navrhuje uložit ředitelce Nemocnice zahájit přípravu veřejné zakázky na dodávku MR a předložit zřizovateli informaci o potřebě čerpání investičního příspěvku a zápůjčky.
StanoviskaEkonomický odbor: Jedná se o významný projekt přístrojového vybavení nemocnic v Kraji Vysočina, který bude hrazen z prostředků kraje. Finanční závazek kraje bude částečně kryt z rozpočtu kraje na rok 2016 (kapitoly Zdravotnictví nebo kapitoly Rezerva a rozvoj kraje), poskytnutí zápůjčky bude třeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv do rozpočtu roku 2016 případně z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva.

Odbor majetkový nemá námitek k návrhu usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit závazek Kraje Vysočina spočívající v poskytnutí:
* investičního příspěvku ve výši 50 % investičních nákladů, maximálně však 15 mil. Kč,
* investiční zápůjčky ve výši zbývající části pořizovací ceny,
určených na úhradu nákladů souvisejících s pořízením magnetické rezonance pro Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci;
ukládá
ředitelce Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace:
* zahájit přípravu veřejné zakázky na dodávku magnetické rezonance;
* předložit zřizovateli v dostatečném časovém předstihu informaci o termínu čerpání finančních prostředků (splatnosti závazku) tak, aby bylo možné projednat v příslušných orgánech kraje rozpočtové opatření ve vztahu k rozpočtu kraje.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace
Termín 10. 11. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz