Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2015-54

RK-20-2015-54.doc  RK-20-2015-54pr01.doc  RK-20-2015-54pr02.doc
Číslo materiálu54
Číslo jednacíRK-20-2015-54
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Školství, mládeže a sportu - zapojení kraje do dotačního programu MŠMT Podpora polytechnické výchovy v mateřských a základních školách
Zpracoval K. Ubr, A. Vlachová
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá k projednání návrh zapojení kraje do dotačního programu MŠMT Podpora polytechnické výchovy v mateřských a základních školách (dále také Program ).
MŠMT vyhlásilo Program (materiál RK-20-2015-54, př. 2). Jeho cílem je neinvestiční podpora mateřských a základních škol (dále také Školy ) při pořízení stavebnic, pořízení vybavení dílen, vzdělávání učitelů a návštěv science center. Dle Programu:
a) Školy zpracují žádost a odešlou kraji,
b) došlé žádosti posoudí výběrová komise ustanovená krajem (členy jsou také zástupci MŠMT a NIDV),
c) školám, jejichž projekty byly vybrány, odešle kraj finanční prostředky na financování jejich projektu,
d) školy pořídí vybavení a služby dle projektu,
e) kraj vypořádá finanční prostředky,
f) financování projektů škol bude zajišťováno ze tří zdrojů - MŠMT (jedna třetina), kraj (nejméně 10%), partner či partneři (nejméně 10%), podíl kraje a partnera či partnerů činí dohromady celkem dvě třetiny. Garantem zajištění finanční spoluúčasti partnera je kraj. Partner a MŠMT poskytnou prostředky kraji a ten je pak poskytne Školám.
Maximální výše prostředků poskytnutých MŠMT jednomu kraji je 3 mil. Kč.
g) Kraj předloží souhrnnou žádost zahrnující schválené žádosti Škol a zajištění zdrojů od partnera/partnerů do 31. 7. 2015.
h) Kraj zašle MŠMT závazné vyjádření o zapojení do Programu do 5. 6. 2015 (OŠMS zaslal ve stanoveném termínu po projednání J. Fialovou, radní pro školství předběžnou informaci o zapojení kraje do Programu).
Návrh řešení OŠMS konstatuje, že Program je velmi komplikovaný a termínově obtížně realizovatelný. OŠMS je nicméně připraven program v kraji realizovat. Pro realizaci bude potřebné vyhlásit rozvojový program kraje a dodržet podmínky zákona č. 250/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Pokud bude program kraje podepsán a vyhlášen neprodleně po radě kraje dne 16. 6. 2015, budou Školy moci předkládat své žádosti až po uplynutí 30 dnů po zveřejnění na úřední desce. Vzhledem k nutnosti žádosti připravit pro výběrovou komisi, posoudit je a připravit a odeslat souhrnnou žádost kraje na MŠMT do konce července, bude doba k předložení žádostí Škol krátká, cca do 23. 7. 2015.
OŠMS požádal MŠMT o vyjádření, zda je možné program realizovat za následujících podmínek:
a) OŠMS navrhuje zapojit do zajišťování finančních partnerů Školy, např. tak, že každá Škola partnera zajistí a ke své žádosti doloží smlouvu upravující poskytnutí prostředků kraji podepsanou partnerem (vzor smlouvy by byl připraven společně s krajskými právníky). Tento systém nevylučuje zapojení politické reprezentace a OŠMS do oslovování a informování potenciálních partnerů.
b) OŠMS navrhuje, aby se podpora Programu v Kraji Vysočina zaměřila pouze na pořízení stavebnic a vybavení dílen, nikoli na vzdělávání učitelů a návštěvy science center.
c) OŠMS navrhuje při výběru projektů Škol upřednostnit projekty určené pro výuku v základních školách před projekty určenými pro výuku v mateřských školách.
OŠMS obdržel odpověď a MŠMT všechny 3 návrhy zamítlo jako stanovení podmínek nad rámec programu MŠMT.
V materiálu RK-20-2015-54, př. 1 je předložen k projednání krajský Program na podporu polytechnického vzdělávání v mateřských a základních školách v Kraji Vysočina . Vzhledem k nutnosti dalšího jednání s MŠMT bude předložen přímo na jednání rady kraje.
S ohledem na další aktivity kraje v oblasti podpory rozvoje technické zručnosti a tvořivosti v základních školách OŠMS navrhuje uvolnění prostředků alespoň ve výši 1 000 000 Kč.
Prostředky nejsou alokovány v rozpočtu kapitoly Školství, mládeže a sportu, je proto navrženo rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Školství mládeže a sportu, § 3299 Ostatní záležitosti vzdělávání o částku 2 000 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 2 000 000 Kč za účelem zapojení kraje do dotačního programu MŠMT Podpora polytechnické výchovy v mateřských a základních školách .
StanoviskaOdbor ekonomický: Stanovisko bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zapojení Kraje Vysočina do dotačního programu MŠMT Podpora polytechnické výchovy v mateřských a základních školách ;
rozhoduje
vyhlásit krajský program Podpora polytechnické výchovy v mateřských a základních školách v Kraji Vysočina dle materiálu RK-20-2015-54, př. 1;
ukládá
OŠMS odeslat na MŠMT souhrnnou žádost kraje dle dotačního programu MŠMT Podpora polytechnické výchovy v mateřských a základních školách ;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Školství mládeže a sportu, § 3299 Ostatní záležitosti vzdělávání o částku 2 000 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 2 000 000 Kč za účelem zapojení kraje do dotačního programu MŠMT Podpora polytechnické výchovy v mateřských a základních školách .
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 31. 7. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz