Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2015-49

RK-14-2015-49.doc  RK-14-2015-49pr01.doc  RK-14-2015-49pr01a.xls
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-14-2015-49
NázevDodatek č. 1 ke smlouvám s Českomoravskou mysliveckou jednotou, okresními mysliveckými spolky Kraje Vysočina
Zpracoval J. Bartoš
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuPočetní stavy prasete divokého jsou dlouhodobě vysoké. V souvislosti s tím, kromě škod na zemědělských pozemcích a na nich rostoucích plodinách, existují i významná veterinární nebezpečí, např. přenos klasického moru prasat na hospodářské chovy prasat. S odkazem na tyto skutečnosti byl Radou Kraje Vysočina Usnesením č. 1837/30/2014/RK vzat na vědomí záměr shromažďování a hodnocení spodních čelistí prasete divokého. Podle příslušné metodiky jsou tedy uživateli honiteb shromažďovány spodní čelisti, aby byly za období končící 31. 10. 2015 předloženy k hodnocení jak jednotlivým okresním mysliveckým spolkům, tak i následně Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.
Po poklesu počtu v roce 2013 je v současné době opět pozorován jejich vysoký početní stav. Vzhledem ke zkušenostem z hodnocení předchozích období shromažďování spodních čelistí by bylo vhodné v rámci stávajícího věkového rozpětí zvýšit motivační efekt k lovu do nejmladších kategorií prasat. Tento záměr je kladně hodnocen i Státní veterinární správou.
Návrh řešení Na základě dodatku č. 1 ke smlouvě při zachování celkové ceny za dílo zajistí Českomoravská myslivecká jednota, Okresní myslivecké spolky Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou pro Kraj Vysočina od uživatelů honiteb shromáždění a vyhodnocení spodních čelistí ulovené zvěře prasete divokého. Předmětem dodatku je změna metodiky a ceny za výkup spodní čelisti od nejmladší kategorie prasete divokého, které budou upřednostněny před selaty staršími; vzor dodatku smlouvy je uveden v příloze č. 1 tohoto materiálu. Cílem je vytvořit silnější motivaci se shromažďování spodních čelistí právě nejmladších kategorií prasat. Uzavřením dodatku ke smlouvě nevzniknou další finanční nároky na rozpočet kraje.
Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje radě kraje vzít na vědomí informace podle materiálu RK-14-2015-49.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k předloženému materiálu připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace dle materiálu RK-14-2015-49.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz