Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2005-24

RK-13-2005-24.doc  RK-13-2005-24pr1.doc  RK-13-2005-24pr2.doc  RK-13-2005-24pr3.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-13-2005-24
NázevProjekt Hospicového hnutí Vysočina, o.s.
Zpracoval A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí a zdravotnictví obdržel žádost Hospicového hnutí Vysočina, o. s. o vyjádření podpory připravovanému projektu, který je zaměřený přípravu personálu (vzdělávání, videotrénink interakcí, supervize) a vybavení rodinného pokoje v LDN Buchtův kopec a který je uveden v materiálu RK13-2005-24, př. 1. Projekt na "přípravnou fázi" bude občanské sdružení podávat do výběrového řízení na projekty Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Prostředky z Nadačního investičního fondu jsou přerozdělovány v přiměřeném rozpětí 100 000 Kč až 250 000 Kč. Nadační fond při rozhodování o podpoře klade důraz na projekty přinášející nové přístupy a řešení. Součástí žádosti je i vyjádření kraje k potřebnosti a zabezpečení realizace projektu.
Občanské sdružení Hospicové hnutí Vysočina bylo založeno v roce 2000 v Novém Městě na Moravě. Toto sdružení realizuje kontinuálně od roku 2001 projekt "Pečovatelská a hospicová péče v domovech důchodců, léčebnách dlouhodobě nemocných a doma". Jeho základem je rozvoj sociálně zaměřeného pečovatelství a hospicové péče. Původně byl projekt zaměřen na poskytování péče pouze v domovech důchodců a léčebnách dlouhodobě nemocných. Od roku 2004 byl rozšířen o program domácí hospicové péče.
Základním cílem projektu je zlepšení kvality života lidí v těžkých chvílích osamění, nemoci a umírání a truchlení. Hlavní ideou je tedy snaha podpořit všechny aktéry, na nichž leží hlavní tíže těchto obtížných životních fází, tj. osamělé, nemocné a umírající samotné, jejich rodiny i ošetřující personál.
Konkrétně je projekt zaměřen na klienty a personál domova důchodců Mitrov, léčebny dlouhodobě nemocných a léčebny tuberkulózních a respiračních nemocí Buchtův kopec, Poradnu pro truchlící a pozůstalé a nově přistupuje důraz na péči poskytovanou přímo v domácnostech.
Od poloviny roku 2004 realizuje toto občanské sdružení projekt "Rozvoj komplexních hospicových služeb na Novoměstsku", který je podpořen z prostředků Evropské unie, konkrétně z programu Phare. Ukončení tohoto projektu je plánováno k 12. 7. 2005.
V současné době se problematikou rozvoje paliativní péče v LDN Buchtův kopec zabývá pracovní skupina, jejíž činnost je podpořena z programu Phare a jejíž úkol je popsán v materiálu RK-13-2005-24, př. 2.
Návrh řešení Problematika duchovních potřeb umírajících, jejich rodinných příslušníků a ošetřujících je složitá a její diskuse v našich podmínkách poměrně nová. Dostane-li se nemoc do neperspektivní fáze a člověk vstoupí do procesu umírání, měla by léčba kurativní ustoupit léčbě paliativní. Pacientovi a jeho blízkým by měl být nabídnut jiný druh pomoci, a to utišující léčba a péče.
Paliativní medicína je celková léčba a péče o nemocné. Nejdůležitější je léčba bolesti a dalších symptomů, stejně jako řešení psychologických, sociálních a duchovních problémů nemocných a jejich rodiny. Cílem paliativní medicíny je dosažení co nejlepší kvality života nemocných a jejich rodin
Paliativní péče může mít celou řadu podob, které jsou zaměřeny na různé skupiny pacientů a které jsou v některých případech alternativně použitelné. Nejširšího počtu pacientů se dotýká obecná paliativní péče, která je poskytována pacientům přímo v klinické praxi zdravotníky v rámci jejich jednotlivých odborností. V současnosti si potřebu této péče teprve začínáme uvědomovat a je před námi dlouhá cesta jejího postupného rozvoje prostřednictvím vzdělávání. Vedle ní má své nezastupitelné místo specializovaná paliativní péče, která je vedena přímo ideou důstojného umírání a je v postavení samostatné disciplíny, nikoliv součástí některé zdravotnické odbornosti. Má různé organizační formy: např. zařízení domácí paliativní péče, hospic, oddělení paliativní péče ve zdravotnickém zařízení, konziliární tým paliativní péče, specializovaná ambulance paliativní péče, denní hospicový stacionář, specializované poradny nebo tísňové linky. Všechny tyto formy mohou najít své místo v síti paliativní péče a svou cílovou skupinu.
Z uvedených forem lze z pohledu odboru sociálních věcí a zdravotnictví jako pilíře paliativní péče vytknout tři nejvýznamnější.
Prvním z nich může být péče poskytovaná v domácnosti nemocného, jako tzv. domácí péče. Umožňuje důstojné umírání v přirozeném prostředí pacienta, kam za ním odborná pomoc dochází. Často však vyžaduje spolupráci a návaznost dalších forem paliativní péče.
Druhým je stacionární způsob hospicové péče, který znamená, že nemocný je hospitalizován v hospicu - lůžkovém zařízení specializovaném na léčbu bolesti. Důraz je přitom kladen na komplexnost poskytované péče zajišťované vysoce odborným a specializovaným týmem. Pomoc je koncentrována na jednom konkrétním místě a je využitelná pouze pro určitou část umírajících.
Dalším pilířem paliativní péče je péče poskytovaná přímo ve zdravotnických lůžkových zařízeních, kde může mít podobu péče přímo na odděleních ostatních medicínských oborů, v "rodinných pokojích", příp. na odděleních paliativní péče s vlastními lůžky.
Vybudováním lůžka zaměřeného na paliativní péči v léčebně pro dlouhodobě nemocné se vzdělávací podporou v rámci pilotního projektu bude znamenat vytvoření základu odborného týmu, který může sehrát důležitou úlohu v rozvoji paliativní péče v Nemocnici Nové Město na Moravě. Realizace tohoto projektu přímo v léčebně dlouhodobě nemocných má několik dalších výhod. Jde například o úsporu nákladů na zřízení těchto lůžek, jsou-li pro něj částečně připravené podmínky přímo v zařízení. Využití již existujícího provozně technického zázemí nemocnice, včetně lékárny, ve prospěch klientů může patřit mezi faktory, které povedou ke snížení nákladovosti hospicového lůžka. Pozitivní roli také může sehrát dosažitelnost lékařů různých odborností. Důležitý je ale dopad vzniku "rodinného pokoje" do rozvoje dalších forem paliativní péče. Zřízením odborného týmu se bude postupně vytvářet prostor pro zabezpečení ambulantní nebo poradenské péče, vznik konsiliárního týmu nebo rozvoj domácí paliativní péče. Příklady dobré praxe mohou v rámci nemocnice vést ke zlepšení obecné paliativní péče.
Projekt o.s. Hospicové hnutí Vysočina by se mohl stát příležitostí k ověření použitelnosti formy rodinných pokojů, popřípadě specializovaných oddělení v nemocnicích v kraji Vysočina. Z toho důvodu navrhujeme předmětné iniciativě poskytnout podporu formou doporučujícího dopisu dle materiálu RK-13-2005-24, př. 3.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
projekt Hospicového hnutí Vysočina na realizaci přípravné fáze zřízení "rodinného pokoje" v LDN Buchtův kopec dle materiálu RK-13-2005-24, př. 1, a
schvaluje
vyjádření podpory tohoto projektu formou doporučujícího dopisu dle materiálu
RK-13-2005-24, př. 3.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 3. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz