Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2015-51

RK-11-2015-51.doc  RK-11-2015-51pr01.pdf  RK-11-2015-51pr02.doc  RK-11-2015-51pr03.pdf  RK-11-2015-51pr04.pdf
Číslo materiálu51
Číslo jednacíRK-11-2015-51
NázevPosouzení Studie proveditelnosti otvírky ložiska Brzkov z hlediska zájmů Kraje Vysočina
Zpracoval J. Strejček
Předkládá M. Hyský. J. Strejček
Počet příloh
Popis problémuDne 3. 2. 2015 byla Kraji Vysočina z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (dále jen MPO) doručena Studie proveditelnosti otvírky ložiska Brzkov (dále jen Studie proveditelnosti), která je obsahem přílohy č. 1.
Dokument byl rozeslán k posouzení jednotlivým odborům Krajského úřadu Kraje Vysočina. Posouzení bylo provedeno na základě předešlého zhodnocení problematiky otvírky ložiska Brzkov, kdy podkladem byly materiály, na základě kterých vláda ČR vydala 22. 12. 2014 usnesení č. 1086. Podle tohoto usnesení má být, mimo jiné, ze strany MPO zahájen prostřednictvím podniku DIAMO, státní podnik, schvalovací proces umožňující přístup státu k exploataci ložiska uranu ložiska Brzkov - Horní Věžnice.
Výsledkem je souhrnné posouzení Studie proveditelnosti od jednotlivých odborů Krajského úřadu Kraje Vysočina (viz příloha č. 2). Předložený materiál z dostupných podkladů analyzuje, co případné otevření ložiska Brzkov přinese z hlediska problematiky odboru regionálního rozvoje, odboru životního prostředí a zemědělství, odboru dopravy a silničního hospodářství, odboru sekretariátu hejtmana a odboru územního plánování a stavebního řádu. Lze tedy předpokládat, že v tomto souhrnném materiálu se nachází odborné zhodnocení všech podstatných vazeb vyplývajících pro Kraj Vysočina z předložené Studie proveditelnosti.
Dále byla o samostatné posouzení Studie proveditelnosti požádána i Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, jehož výsledek je k dispozici v příloze č. 3.
Dne 17. 2. 2015 se v Bystřici nad Pernštejnem uskutečnilo setkání starostů obcí dotčených těžbou uranu v Rožné nebo připravovanou otvírkou lokality Brzkov se zástupci MPO, Kraje Vysočina, Diamo s. p. a agentury CzechInvest. Bylo zde dotazováno, diskutováno a vysvětlováno mnoho vazeb a vlivů souvisejících s plánovanými záměry státu v oblasti těžby uranu v území Kraje Vysočina. Podrobnosti jsou obsaženy v zápisu z jednání, který tvoří přílohu č. 4.
Je tedy vhodné, aby Rada Kraje Vysočina přijala opatření, která budou reflektovat deklarovaný záměr České republiky a jeho současný stav a to s ohledem na vazby se záměry Kraje Vysočina vyslovené v posouzení Studie proveditelnosti krajským úřadem a krajskou hygienickou stanicí. Stejně je třeba brát v úvahu i závěry ze setkání starostů s příslušnými institucemi v Bystřici nad Pernštejnem 17. 2. 2015.
Na základě úkolu od předsedy vlády a dále výstupů jednání v Bystřici nad Pernštejnem a žádosti hejtmana Jiřího Běhounka zřídilo ministerstvo průmyslu a obchodu pracovní skupinu, která se bude zabývat problematikou spojenou s ukončením těžby uranu v lokalitě Dolní Rožínka.
Návrh řešení Na základě výsledků odborného posouzení Studie proveditelnosti ze strany Krajského úřadu Kraje Vysočina a Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina a výsledků diskuze se starosty a zástupci MPO, Kraje Vysočina, Diamo a. s. a agentury CzechInvest doporučujeme, aby Rada Kraje Vysočina vzala na vědomí záměr České republiky chránit podzemní ložisko rudy obsahující uran nacházející se na území Kraje Vysočina v lokalitě Brzkov - Horní Věžnice a zachovat jej pro budoucnost. Ochranu ložiska rudy obsahující uran Rada Kraje Vysočina považuje za přirozený a odůvodněný příspěvek strategického významu k zajištění budoucí energetické soběstačnosti a bezpečnosti České republiky a k udržení jaderné energetiky v zemi.
Je přitom nutno upozornit na skutečnost, že akceptací ochrany ložiska rudy obsahující uran není vyslovena podpora zahájení těžby ani příprav na otevření ložiska, neboť rozhodování o zahájení těžby by muselo předcházet vyřešení celé řady velmi závažných problémů a otázek (např. týkajících se ochrany životního prostředí a veřejného zdraví, nákladní i osobní dopravy, vlivů těžby na lidské zdroje a sociální situaci, na hospodářství regionu, na sídelní infrastrukturu).
Dále je nutno upozornit, že je třeba vést ze strany příslušných státních orgánů (zejména Ministerstva průmyslu a obchodu) ve věci ochrany ložiska uranové rudy v lokalitě Brzkov - Horní Věžnice průběžný a vstřícný dialog s dotčenými obcemi a s orgány Kraje Vysočina.
Je také třeba žádat příslušné státní orgány (vládu, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo průmyslu a obchodu) o včasné a komplexní řešení problematiky očekávaného úbytku počtu pracovních míst a problematiky sociálních dopadů při předpokládaném útlumu těžby rudy obsahující uran v lokalitě Dolní Rožínka včetně na těžbu navazujících procesů (zpracování rudy).
V této souvislosti je třeba, aby vrcholní představitelé samosprávy Kraje Vysočina dle možností projednali text níže uvedeného usnesení s Ministerstvem průmyslu a obchodu, příp. dalšími státními orgány, a prosazovali jeho obsah.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* text dokumentu Posouzení Studie proveditelnosti otvírky ložiska Brzkov z hlediska odborů Krajského úřadu Kraje Vysočina uvedeného v materiálu RK-10-2015-51, př. 2, stejně jako text posouzení Studie proveditelnosti z hlediska Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina uvedeného v materiálu RK-10-2015-51, př. 3;
* záměr České republiky chránit podzemní ložisko rudy obsahující uran nacházející se na území Kraje Vysočina v lokalitě Brzkov - Horní Věžnice a zachovat jej pro budoucnost;
považuje
ochranu ložiska rudy obsahující uran za přirozený a odůvodněný příspěvek strategického významu k zajištění budoucí energetické soběstačnosti a bezpečnosti České republiky a k udržení jaderné energetiky v zemi;
upozorňuje,
* že akceptací ochrany ložiska rudy obsahující uran není vyslovena podpora zahájení těžby ani příprav na otevření ložiska, neboť rozhodování o zahájení těžby by muselo předcházet vyřešení celé řady velmi závažných problémů a otázek (např. týkajících se ochrany životního prostředí a veřejného zdraví, nákladní i osobní dopravy, vlivů těžby na lidské zdroje a sociální situaci, na hospodářství regionu, na sídelní infrastrukturu);
* že je třeba vést ze strany příslušných státních orgánů (zejména Ministerstva průmyslu a obchodu) ve věci ochrany ložiska uranové rudy v lokalitě Brzkov - Horní Věžnice průběžný a vstřícný dialog s dotčenými obcemi a s orgány Kraje Vysočina;
žádá
příslušné státní orgány (vládu, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo průmyslu a obchodu) o včasné a komplexní řešení problematiky očekávaného úbytku počtu pracovních míst a problematiky sociálních dopadů při předpokládaném útlumu těžby rudy obsahující uran v lokalitě Dolní Rožínka včetně na těžbu navazujících procesů (zpracování rudy);
ukládá
hejtmanu Kraje Vysočina MUDr. Jiřímu Běhounkovi a členu Rady Kraje Vysočina Ing. Bc. Martinu Hyskému dle možností projednat text tohoto usnesení s Ministerstvem průmyslu a obchodu, příp. dalšími státními orgány, a prosazovat jeho obsah.
Odpovědnost J. Běhounek, M. Hyský, OSH, OÚPSŘ
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz