Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2014-32

RK-37-2014-32.doc  RK-37-2014-32pr01.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-37-2014-32
NázevSíť výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace, darování pozemků v k. ú. a obci Polná
Zpracoval J. Dvořáková, J. Mrázková
Předkládá S. Měrtlová, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuRada kraje usnesením č. 1444/29/2010/RK vzala na vědomí návrh rozvoje sítě a stavebního zajištění výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby Kaje Vysočina, příspěvkové organizace, (dále jen ZZS KV ) na období 2. pololetí 2010 - 2013. V návrhu byla řešena plánovaná výstavba nových stanovišť:
* Kamenice nad Lipou (okr. Pelhřimov),
* Košetice (okr. Pelhřimov),
* Jemnice (okr. Třebíč),
* Hrotovice (okr. Třebíč),
* Velká Bíteš (okr. Žďár nad Sázavou),
* Strážek (v okr. Žďár nad Sázavou),
* Sněžné (okr. Žďár nad Sázavou),
* Přibyslav (okr. Havlíčkův Brod),
* Habry (okr. Havlíčkův Brod),
* Polná (okr. Jihlava),
* Stonařov (okr. Jihlava),
* Kamenice (okr. Jihlava).
V průběhu let 2010 až 2014 bylo postaveno a otevřeno 5 nových výjezdových základen -Kamenice nad Lipou, Přibyslav, Habry, Jemnice a Velká Bíteš a tím Kraj Vysočina momentálně ukončil rozvoj sítě ZZS KV. Přednemocniční neodkladnou péči v Kraji Vysočina nepřetržitě zajišťuje 28 profesionálních výjezdových skupin rozmístěných na 21 výjezdových základnách - viz materiál RK-37-2014-32, př. 1.
Dostupnost zdravotnické záchranné služby je definována v § 5 zákona č. 374/2011 Sb., o zdravotnické záchranné službě, ve znění pozdějších předpisů. Dostupnost zdravotnické záchranné služby je v dikci zákona dána zejména plánem pokrytí území kraje výjezdovými základnami. Plán pokrytí má stanovit počet a rozmístění stanovišť v závislosti na demografických, topografických a rizikových parametrech území jednotlivých obcí tak, aby místo události na území jednotlivých obcí bylo dosažitelné z nejbližší základny v dojezdové době do 20 minut. Ze současné analýzy nedojezdnosti ZZS KV vyplývá, že je v Kraji Vysočina téměř optimální síť výjezdových základen.
Pro potřebu původně zvažované výstavby výjezdového stanoviště v Polné získal Kraj Vysočina darovací smlouvou z vlastnictví města Polná pozemky st. par. č. 721 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 221 m2 a st. par. č. 722 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 381 m2 v k. ú. Polná. Vzhledem k tomu, že pozemky nebudou pro výstavbu výjezdového stanoviště využity, je vhodné pozemky převést darem zpět do vlastnictví města Polná.
Návrh řešení Vzhledem k výsledku analýzy nedojezdnosti ZZS KV navrhuje odbor zdravotnictví radě kraje vzít na vědomí ukončení rozšiřování sítě a stavebního zajištění výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Kaje Vysočina, příspěvkové organizace.

V souladu s ustanovením § 18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích je třeba zveřejnit převod pozemků získaných darem z vlastnictví města Polná zpět do vlastnictví města po zákonem stanovenou dobu na úřední desce Krajského úřadu Kraje Vysočina.
Odbor majetkový proto navrhuje rozhodnout o zveřejnění záměru darování předmětných pozemků do vlastnictví města Polná na úřední desce krajského úřadu a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout o převodu těchto pozemků darem.
Darovací smlouva není předkládána, jedná se o standardní smluvní vztah.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
ukončení rozšiřování sítě a stavebního zajištění výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Kaje Vysočina, příspěvkové organizace;
rozhoduje
zveřejnit na úřední desce Krajského úřadu Kraje Vysočina záměr darování pozemků st. par. č. 721 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 221 m2 a st. par. č. 722 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 381 m2 v k. ú. Polná z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví města Polná;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem pozemky st. par. č. 721 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 221 m2 a st. par. č. 722 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 381 m2 v k. ú. Polná z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví města Polná.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, odbor majetkový, ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace
Termín 28. 2. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz