Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2014-21

RK-37-2014-21.doc  RK-37-2014-21pr01.pdf  RK-37-2014-21pr02.pdf  RK-37-2014-21pr03.doc  RK-37-2014-21pr04.doc  RK-37-2014-21pr05.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-37-2014-21
NázevEvropský region Dunaj Vltava - informace o činnosti v roce 2014
Zpracoval I. Fryšová
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci o činnosti Evropského regionu Dunaj Vltava (dále jen ERDV ) za rok 2014.
Usnesením č. 0343/04/2012/ZK Zastupitelstvo Kraje Vysočina rozhodlo o uzavření mezinárodní spolupráce v rámci Evropského regionu Dunaj Vltava (Zastupitelstvo kraje rozhoduje o uzavření mezinárodní spolupráce v rámci Euroregionu Dunaj Vltava dle materiálu ZK-04-2012-78, př. 2). ERDV byl slavnostně založen 30. 6. 2012.
V roce 2014, za který je předkládána tato zpráva, byly realizovány především níže uvedené aktivity, které vycházely z podnětů odborníků v jednotlivých znalostních platformách ERDV:

1) Dokument Překážky v realizaci projektů (EÚS)/INTERREG v oblasti ERDV
V březnu 2014 bylo vypracováno společné stanovisko všech znalostních platforem ERDV k překážkám v realizaci projektů z různých dotačních programů nadnárodní spolupráce v prostoru ERDV. S tímto stanoviskem ERDV byly obeznámeny jednotlivé řídící orgány operačních programů k možnému zlepšení nastavení pravidel pro příjemce především v kontextu přípravy nových programů nadnárodní spolupráce 2014 - 2020. Mezi tyto operační programy patří zejména: OP Rakousko - Česká Republika 2014 - 2020, OP Bavorsko - Česká republika 2014 - 2020, OP Bavorsko - Rakousko 2014 - 2020, OP Central Europe 2014 - 2020. Jako největší nedostatky byly identifikovány oblasti:
- nemožnost předkládat trilaterální projekty v rámci OP přeshraničních spoluprací, z toho plynoucí složitá příprava bilaterálních zrcadlových projektů na jednotlivých hranicích,
- pomalá administrace projektů řídícími orgány, nutnost posílení kapacit pro programovací období 2014 - 2020
- pravidlo lead partnera - při administraci čekání na všechny žádosti o platbu za všechny partnery, v případě komplikací (pomalá administrace kontrolním orgánem na národní úrovni) pozastaveno proplácení výdajů i pro ostatní partnery. Požadavek na možnost vyčlenění nezadministrované žádosti a proplacení připravených a zadminisrovaných částí monitorovacích zpráv s žádostí o platbu za další partnery
- zjednodušení projektové žádosti OP přeshraniční spolupráce.
S těmito požadavky pracovaly programovací skupiny při přípravě OP přeshraničních spoluprací 2014 - 2020.

2) Studentská soutěž Představ Evropský region Dunaj-Vltava aneb co se změnilo 25 let po pádu železné opony
V rámci znalostní platformy Pracovní trh , kterou v ERDV garantuje Kraj Vysočina, byla pro studenty SŠ v ERDV připravena soutěž Představ Evropský region Dunaj - Vltava aneb co se změnilo 25 let po pádu železné opony . Soutěž byla vyhlášena v březnu 2014 a jejím cílem bylo především rozšířit povědomí o ERDV mezi mladými lidmi a podnítit jejich zájem o tento euroregion. Téma prezentace bylo dle pravidel soutěže libovolné, ale vždy musely být v příspěvku uvedeny informace ze všech regionů ERDV k danému tématu (tj. Horního Falce, Dolního Bavorska, Horního Rakouska, Dolního Rakouska, Plzeňského kraje, Jihočeského kraje a Kraje Vysočina). Soutěž probíhala dvoukolově, tj. regionální kolo a mezinárodní kolo. Uzávěrka podání příspěvků byla stanovena na polovinu září 2015, v každém regionu ERDV byly vybrány 3 nejlepší příspěvky v regionálním kole, které postoupily do kola mezinárodního. O výsledcích mezinárodního kola rozhodla odborná mezinárodní komise a výsledky byly slavnostně vyhlášeny 5. 11. 2014 v Jihlavě, kterého se účastnilo více jak 100 studentů a pedagogů ze SŠ v ERDV, viz fotodokumentace ze slavnostního setkání v materiálu
RK-37-2014-21, př. 1.
V regionálním kole soutěže byly za Kraj Vysočina odbornou komisí dle pravidel soutěže vybrány 3 nejlepší příspěvky:
1. místo - Dort - sladký dárek k narozeninám aneb 25 let od pádu železné opony. Nádherný dort, který vystihoval plastickou mapou ERDV (pohoří, vodstvo, okresy regionů apod.) včetně erbů jednotlivých regionu ERDV a popisu historie Cisterciáckých klášterů na území ERDV, nejvýznamnějších sportovišť a památek UNESCO na území ERDV jako symboly společné minulosti, ale také společné příležitosti k další spolupráci a rozvoji.
autorky: Tereza Hemzová, Jana Vavroušková, Adéla Vencelová
Střední škola gastronomická Adolpha Kolphinga , Žďár nad Sázavou

2. místo - Povídka - Kluk s lesním rohem - poutavé vyprávění studentky z pohledu studenta na výměnném pobytu zajímajícího se o historii regionů v ERDV, ale i o současné dění v oblasti kultury (např. hudební festivaly v prostoru ERDV).
autorka: Adéla Novotná
Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou

3. místo - Týmová práce - cíl maglev - prezentace zájemců o fyziku hledající stejné nadšence pro fyziku v rámci ERDV
Autoři - Bohdan Štěpánek, Michal Paleček
Vyšší odborná škola a stření průmyslová škola Žďár nad Sázavou

V mezinárodním kole soutěže byly mezinárodní odbornou komisí dle pravidel soutěže vybrány 3 nejlepší příspěvky (uděleno bylo jedno první a dvě druhá místa):
1. místo - Kvízové otázky k ERDV - za účasti studentů školy proběhlo v červnu v Gmündu tzv. Show regionů . Studenti připravili různé otázky na téma Evropský region Dunaj-Vltava, 25 let otevřené hranice a interregionální kompetence, které byly v rámci této akce pokládány hostům na podiu - starostům a dalším zástupcům obcí z regionu.
Autoři - třída 3B Základní školy kreativity a informatiky Gmünd (Dolní Rakousko)

2. místo - Dort - sladký dárek k narozeninám aneb 25 let od pádu železné opony. Nádherný dort, který vystihoval plastickou mapou ERDV (pohoří, vodstvo, okresy regionů apod.) včetně erbů jednotlivých regionu ERDV a popisu historie Cisterciáckých klášterů na území ERDV, nejvýznamnějších sportovišť a památek UNESCO na území ERDV jako symboly společné minulosti, ale také společné příležitosti k další spolupráci a rozvoji.
autorky: Tereza Hemzová, Jana Vavroušková, Adéla Vencelová
Střední škola gastronomická Adolpha Kolphinga, Žďár nad Sázavou (Kraj Vysočina)

2. místo - Obraz vyjadřující společnou minulost i vize do budoucnosti - obraz zpracovali studenti společně v rámci výtvarného umění, dějin a vzdělávání technikou malování / práce s korkovými zátkami . Svou spoluúčastí vtisknul každý student obrazu své osobní razítko . ERDV je znázorněn ve středu obrazu pestrými barvami, které symbolizují pozitivní atmosféru regionu. Minulost symbolizovaná tmavými barvami, ostnatým drátem, vojáky atd. znázorňuje strach a sklíčenost dané doby. 25 let po pádu Železné opony si musíme být této společné minulosti vědomi, abychom společně mohli vyhlížet do budoucnosti plné spolupráce a vzájemného porozumění. Dnešní mladí lidé Evropského regionu jsou aktéři budoucnosti tohoto regionu. Obraz byl doplněn videem z přípravy obrazu.
Autoři 8. Třída Nové střední školy Naarn (Horní Rakousko)

3) Strategické záměry v oblasti doprava ERDV
V rámci znalostní platformy ERDV Mobilita, dostupnost a doprava byly vypracovány do ucelené přehledové zprávy za jednotlivé regiony projektové fiše, které definují strategické záměry ve střednědobém a dlouhodobém časovém horizontu v oblasti dopravní infrastruktury a veřejné hromadné dopravy v prostoru ERDV, viz materiál RK-37-2014-21, př.2. Z těchto připravených záměrů budou např. připravovány projekty k podpoře v nových operačních programech přeshraničních spoluprací na rakousko- německo-české hranici, které ponesou statut strategických projektů ERDV. Rovněž bude tato strategie a rozvojové priority představeny na jednání ministrů dopravy z Německa, Rakouska a České republiky v březnu 2015 se zástupci ERDV, které je v současné době intenzivně připravováno.

4) ERDV kapesní slovník CZ-DE / DE-CZ
V květnu 2014 vydal ERDV kapesní slovník CZ-DE/DE-CZ s cílem podpory výuky německého a českého jazyka na německo-rakousko-českých hranicích, viz materiál RK-37-2014-21, př.3. Slovník byl distribuován dle požadavků jednotlivých žadatelů na školy k využití při výuce jazyků. Slovník je doplněn informacemi o regionech v ERDV. Pro zájemce je připraven do vyčerpání zásob.

5) Nabídka letních brigád v ERDV
V rámci znalostní platformy Pracovní trh, kterou v ERDV garantuje Kraj Vysočina, byla realizována aktivita Nabídka letních brigád v ERDV. Ve spolupráci s partnerskými regiony ERDV byly osloveny firmy v území ERDV k nabídce letních brigád na tomto území především i s akcentem možného působení vysokoškolských studentů ve firmách, které působí v jiné zemi, než ze které pochází student. Zájem o tuto platformu projevily německé firmy, zájem ze strany českých a rakouských firem byl menší. Mezi konkrétní nabídky patřily např. letní brigády ve firmách v Bavorsku: Bavaria Klinik Freyung GmbH & Co. KG, Freyung; DE software & control GmbH, Dingolfing a MODEHAUS GARHAMMER GMBH, Waldkirchen.

6) Pexeso ve čtyřech verzích: pro děti (CZ,DE) a pro dospělé (CZ,DE)
V srpnu 2014 v rámci podpory výuky německého a českého jazyka na německo-rakousko-českých hranicích byla vydána jako propagační předměty ERDV pexesa, která byla např. pro nejmenší nabídnuta k využití v mateřských školách v regionech ERDV (mezi prvními měly možnost se s pexesem seznámit děti z třídy Kuřátek z MŠ a SPC Demlova v Jihlavě), viz materiál RK-37-2014-21, př. 4. V dětské verzi byla připravena dvojjazyčná varianta, ve které jsou ilustrované motivy doplněny českými a německými názvy. Druhé pexeso pro všechny členy rodiny hravou formou přibližuje přírodní krásy a kulturní památky všech sedmi partnerských regionů ERDV.

7) Brožura ERDV Průvodce vysokých škol
V rámci znalostní platformy Vysoké školy ERDV vznikla v listopadu 2014 brožura ERDV Průvodce vysokých škol, viz http://www.evropskyregion.cz/download/databanka/32_87_cs_hp.pdf.
Tato brožura, která poskytuje ucelenou nabídku studijních oborů VŠ v rámci ERDV, bude distribuována do všech SŠ v regionech ERDV Mimo to má brožura sloužit také k poznání nabídky mezi jednotlivými VŠ v ERDV s cílem podnítit jejich možnou spolupráci při výměnných studijních pobytech apod.

Stejně jako v minulém roce, tak i v roce 2014 pracovalo v rámci ERDV 7 znalostních platforem. Přehled jednání znalostních platforem ERDV v roce 2014 je uveden v materiálu RK-37-2014-21, př.5. Jednání těchto platforem bylo v roce 2014 plně hrazeno z projektů přeshraniční spolupráce OP (AT-CZ a OP B-CZ).
Mimo výše uvedené aktivity se odborníci ve znalostních platformách zabývali:
- prezentací zajímavých projektů v dané oblasti realizovaných v některém z regionu ERDV s cílem předání dobré praxe,
- definováním možných projektů k realizaci z akčního rozpočtu ERDV v roce 2015,
- přípravě projektových fiší k projektům, které se budou ucházet o podporu v OP AT-CZ 2014 - 2020 a OP B-CZ 2014 - 2020 po spuštění programů v roce 2015,
- pořádáním odborných konferencí pro odbornou ale i širokou veřejnost, např. Odborné symposium o elektrické mobilitě, které proběhlo 11. 9. 2014 ve Waidhofen an der Thaya, prezentace energetických projektů na Energy Week, ZP Energie v červnu 2014 v Bruselu apod.

V roce 2014 předsedal ERDV německý region Horní Falc, v lednu 2015 převezme od tohoto regionu předsednictví Plzeňský kraj. V rámci předsednictví ERDV uspořádal region Horní Falc výroční konferenci ERDV u příležitosti 2. výročí založení euroregionu. Konference proběhla 15. 10. 2014 v Ambergu a jejím tématem bylo setkání zástupců všech znalostních platforem s cílem porovnání činnosti v jednotlivých platformách, prezentace nejlepších výstupů (projektů) z těchto platforem a představení evaluace činnosti platforem ERDV s návrhy úprav činnosti do budoucna. Hlavním výstupem této evaluace byla koncentrace jednání platforem do menších skupin dle prioritních témat v dané oblasti.

Kraj Vysočina garantuje znalostní platformu Pracovní trh. Pro rok 2015 byla jako nosná témata pro přípravu projektů z akčního rozpočtu ERDV a fondů EU odborníky v platformě stanovena:
- zlepšení jazykových znalostí (němčina, čeština, angličtina); jazyková ofenziva - výchova / vzdělávání začínající již v mateřských školách, jdoucí přes školy až k zaměstnancům v podnicích, přitom lze využít jazyka migrantů jako jejich kvalifikace,
- zvýšení atraktivity přeshraničního trhu práce a vytvoření dalších pobídek pro udržení mladých lidí a kvalifikovaných odborníků v regionu,
- vytvoření systému stáží pro studenty VŠ v ERDV v Kanceláři ERDV v Linci,
- příprava středoškolské soutěže se zaměřením na odborné SŠ v ERDV.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) doporučuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí informace uvedené v materiálu RK-37-2014-21.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o činnosti Evropského regionu Dunaj Vltava v roce 2014 dle materiálu
RK-37-2014-21.
Odpovědnost ORR
Termín 9. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz