Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2014-15

RK-37-2014-15.doc  RK-37-2014-15pr01.doc  RK-37-2014-15pr02.doc  RK-37-2014-15pr03.doc  RK-37-2014-15pr04.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-37-2014-15
NázevPravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se stanoví účtový rozvrh příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina
Zpracoval5 Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se stanoví účtový rozvrh příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina pro: jednání rady kraje č. 37/2014 dne 9. 12. 2014 Zpracoval (a): D. Buřičová, M. Palán
Předkládá D. Buřičová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci o postupu projektu Zvýšení kvality finančního řízení příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina a schválení jednotné účetní osnovy pro příspěvkové organizace.

Usnesením č 1595/29/2013/RK rozhodla Rada Kraje Vysočina o předložení žádosti o finanční podporu pro projekt Zvýšení kvality finančního řízení příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina do výzvy C4, určené pro kraje a vyhlášené v prioritní ose 4 Veřejná správa a veřejné služby pro oblast podpory 4. 1 Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Přínosem projektu bude nastavení jednotné metodiky a postupů pro účtování na rozvahových účtech, nastavení procesu pravidelného automatizovaného sběru dat z účetnictví příspěvkových organizací, nastavení metodiky pro sledování ukazatelů finančního řízení ze získaných dat, vyhodnocování dat a prezentace těchto výstupů pro kontrolu a sledování finančního zdraví příspěvkových organizací. Dojde k podrobnému, průběžnému měsíčnímu sledování výsledků hospodaření příspěvkových organizací, aniž by došlo ke zvýšení administrativní zátěže příspěvkových organizací a zaměstnanců kraje. Naopak dojde k racionalizaci současných procesů, k minimalizaci ruční práce a chybovosti související s ručním přepisem dat z různých zdrojů. Nasazení jednotné metodiky připraví prostor pro benchmarking organizací. Sledování hospodaření bude provázáno s procesem tvorby parametrizace šablon na finanční.
Projekt byl představen ředitelům příspěvkových organizací a to na červnové poradě ředitelů školských zařízení a na zářijovém semináři ředitelů příspěvkových organizací.
Projekt je rozdělen do dvou aktivit:
* Aktivita 1 - analýza a nastavení metodiky finančního řízení příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina - realizaci prováděla na základě výběrového řízení fi. Gordic spol. s.r.o., která obratem po podpisu smlouvy zahájila činnosti na realizaci zakázky. V souladu se smlouvou připravila analýzu stávajícího stavu v oblasti účtování a používaných SW nástrojů u příspěvkových organizací, následně prováděcí projekt pro naprogramování finančního plánování, metodiku zpracování účetnictví pro příspěvkové organizace a metodiku měření efektivity veřejných služeb poskytovaných příspěvkovými organizacemi zřizovaných Krajem Vysočina.
Všechny dokumenty byly průběžně diskutovány s Krajem Vysočina. Uskutečnila se série jednání s ekonomy zřizovatelských odborů a s vybranými účetními příspěvkových organizací (zástupci podle oborů) nad účetní osnovou. Probíhaly živé diskuse nad sjednocenou účetní osnovou a to především k problematice rozvahových účtů a taktéž nad zařazováním ukazatelů kvality do sledování.
* Aktivita 2 - jde o implementaci navržených metodik a postupů do praxe - vytvoření odpovídajících nástrojů na Portálu PO a v datovém skladu.
Prvním krokem pro zahájení činností aktivity 2 je zavedení sjednocené účetní analytiky rozvahových účtů příspěvkových organizací do praxe. Pro minimalizaci změn na straně příspěvkových organizací u dopravy a zdravotnictví nebyl proveden zásah, účetní osnova Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace, a zdravotnických zařízení vzhledem ke své jedinečnosti nebude upravována, převezme se stav, který organizace již nyní používají. Změny jsou navrženy u organizací z odvětví školství, kultury a cestovního ruchu a sociálních věcí. Porovnání účetních výstupů v rámci všech tří skupin účetních osnov bude řešeno v datovém skladě převodníky.
Sběr dat do datového skladu Kraje Vysočina bude zahájen v průběhu roku 2015. Jako první v pořadí bude zahájeno finanční plánování na rok 2015 - prostřednictvím Portálu PO organizace (vyjma zdravotnictví) připraví kompletní finanční plán na rok 2015 (plán nákladů a výnosů, plán investiční, plán odpisový, plán fondů, plán oprav a plán veřejných zakázek) již v novém prostředí s výstupy prostřednictvím reportů a datových kostek datového skladu Kraje Vysočina. V druhé polovině ledna budou proškoleni zřizovatelské odbory a ředitelé příspěvkových organizací a na začátku února (po účetních závěrkách) ekonomové příspěvkových organizací. Nástroj na finanční plánování prostřednictvím Portálu PO bude dokončen do konce prosince.
Sběr dat bude v prvním čtvrtletí testován na organizacích, které používají ekonomický SW Ginis. Souběžně bude probíhat diskuse s ostatními dodavateli SW, které používají příspěvkové organizace o výstupu dat do požadované struktury definované větou 5,6,Gg.

Návrh účetní osnovy pro oblast školství, kultury a sociálních věcí byl průběžně konzultován se zřizovatelskými odbory a se zástupci vybraných příspěvkových organizací. Návrh byl diskutován i s účetním poradcem Kraje Vysočina. Materiál byl připraven tak, aby respektoval pravidla pro přípravu účetních závěrkových výkazů.
Návrh řešení Vzhledem ke shora uvedenému Odbor analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se stanoví účtový rozvrh příspěvkových organizací dle matriálu RK-37-2014-15, př. 1, 2, 3.
StanoviskaOdbor školství mládeže a sportu: souhlasíme s navrženým řešením, materiál byl průběžně konzultován s odpovědnými zaměstnanci odboru i s vybranými ekonomickými pracovníky školských PO.
Odbor sociálních věcí souhlasí s předloženým materiálem.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu nemá k předloženému materiálu připomínky.
Odbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí se zněním usnesení.
Odbor zdravotnictví bere materiál na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se stanoví účtový rozvrh příspěvkových organizací dle materiálů RK-37-2014-15, př. 1, RK-37-2014-15, př. 2, RK-37-2014-15, př. 3;
bere na vědomí
informaci o postupu projektu Zvýšení kvality finančního řízení příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina dle materiálů RK-37-2014-15 a RK-37-2014-15, př. 4
Odpovědnost OAPŘ, OE, ODSH, OKPPCR,OSV, OŠMS, OZ
Termín 31. 1. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz