Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2005-42

RK-11-2005-42.doc  RK-11-2005-42pr1.doc  RK-11-2005-42pr2.doc  RK-11-2005-42pr3.pdf  RK-11-2005-42pr3upr1.pdf
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-11-2005-42
NázevNávrh koncepce zavádění standardů kvality sociálních služeb v kraji Vysočina
Zpracoval K. Dáňová, A. Řehořová, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV oblasti sociálních služeb dochází v posledních letech k výrazným změnám, zejména v přístupu k uživatelům sociálních služeb. V roce 2002 byly v České republice publikovány Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR Standardy kvality sociálních služeb, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jejich smyslem je umožnit průkazným způsobem posoudit kvalitu poskytované služby, nikoli stanovit, jaká práva a povinnosti mají zařízení a uživatelé sociálních služeb. Jsou konstruovány pro všechny druhy sociálních služeb a pro všechny cílové skupiny uživatelů bez jakékoliv konkretizace, a proto zůstávají v rovině velmi obecného popisu, který musí každé zařízení aplikovat na své konkrétní podmínky. Má-li tato aplikace v budoucnosti vyhovět při případné registraci na základě inspekcí kvality, bude důležité do procesu zavádění standardů zapojit externí odborníky, kteří již získali zkušenosti s jejich zaváděním.
Standardy jsou pro lepší orientaci číslovány, mají pořadová čísla od 1 do 17 a jsou rozděleny do tří základních částí:
1. Procedurální standardy - jsou nejdůležitější, stanovují jak má poskytování služby vypadat. Na co je třeba si dát pozor při jednání se zájemcem o službu, jak službu přizpůsobit individuálním potřebám každého člověka, jak chránit práva uživatelů, zjišťovat jejich cíle a potřeby zajišťovat respektování jejich důstojnosti, zpracovává ochranné mechanismy jako jsou stížnostní postupy, pravidla proti střetu zájmů apod.
2. Personální standardy - se věnují personálnímu zajištění služeb.
3. Provozní standardy - definují podmínky pro poskytování sociálních služeb.
Přehled standardů kvality je uveden v příloze 1 tohoto materiálu.
Standardy kvality naznačují směr vývoje požadavků na sociální služby a Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje návrh na jejich legislativní zakotvení.
Návrh řešení Zavádění standardů kvality do praxe je dlouhodobý proces. Základním předpokladem tohoto procesu je porozumění hodnotám a principům, z nichž standardy vycházejí a přijetí těchto hodnot. Jako nejpřirozenější metoda zavádění standardů kvality se nám jeví metoda podpory a provázení poskytovatelů.
Za tímto účelem pak vznikla nabídka na zavádění standardů kvality sociálních služeb v domovech důchodců a ústavech sociální péče v kraji Vysočina a jeho návazná realizace prostřednictvím partnerství mezi krajem Vysočina a Národním vzdělávacím fondem, o.p.s. - Centrem pro kvalitu a standardy v sociálních službách. Tato nestátní nezisková organizace byla zvolena jako partner pro realizaci popsaného projektu s ohledem na její dřívější aktivity v této oblasti uvedené v příloze 2 tohoto materiálu a s nimi související schopnost sestavit skupinu externích odborníků potřebných pro vzdělávání, podporu a provázení poskytovatelů.
Návrh společného projektu, o jehož podporu chceme požádat Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci výzvy vyhlášené podle Operačního programu rozvoje lidských zdrojů, je uveden v příloze 3 tohoto materiálu. Předpokládáme, že žadatelem o finanční podporu bude kraj, zatímco Národní vzdělávací fond zůstane v roli partnera, který zajistí vzdělávání a podporu přímo u poskytovatelů. Termín pro podání žádosti byl v této výzvě stanoven do 11. března 2005, přičemž v případě neúspěchu je možné podat tentýž projekt v opakované výzvě, která bude vyhlášena v září 2005. Projekty podávané v této výzvě budou podpořeny až do výše 100% uznatelných nákladů. Podpora bude složena z podílu Evropského sociálního fondu a z veřejných prostředků - ze státního rozpočtu z kapitoly MPSV, přičemž 80% bude z ESF a zbývajících 20% bude doplněno z národních veřejných zdrojů - ze státního rozpočtu. Lze získat prostředky také na pracovníka, který bude zajišťovat administraci realizovaného projektu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
realizaci projektu vzdělávání poskytovatelů a zadavatelů s cílem zavádět standardy kvality sociálních služeb do rezidenčních zařízení v kraji Vysočina dle materiálu RK-11-2005-42 za partnerské spoluúčasti Národně vzdělávacího fondu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín po dobu realizace projektu, 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz