Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2014-15

RK-31-2014-15.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-31-2014-15
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření v rámci kapitoly Životní prostředí za účelem označení zvláště chráněných území
Zpracoval R. Slouka
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuPovinností kraje v přenesené působnosti podle § 42 a § 77a odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v aktuálním znění, je zajišťovat označení hranic zvláště chráněných území (dále též jen ZCHÚ ) v kategoriích přírodních památek a přírodních rezervací v terénu tabulemi s malým státním znakem a uvedením kategorie zvláště chráněného území a pruhovým značením.
Označení v terénu má veliký význam při zajištění ochrany ZCHÚ, neboť upozorňuje všechny osoby, že se nacházejí v území s daným typem ochrany a že zde musí při svých aktivitách respektovat ochranu přírody. Tím se zajistí zájmy ochrany přírody a zároveň se osoby ochrání před případnou sankcí.
Označení ZCHÚ v terénu kraj převzal při svém vzniku po okresních úřadech v nepříliš dobrém stavu, navíc vlivem povětrnostních podmínek (a někdy žel i vandalismem) je označení ZCHÚ v terénu ničeno a je třeba ho postupně doplňovat, opravovat apod. Na zajištění úplného značení však není v rozpočtu OŽPZ vyčleněno dostatečné množství finančních prostředků.
Návrh řešení Z důvodů výše uvedených navrhujeme využít nevyčerpané finanční prostředky rozpočtu kapitoly Životní prostředí na zajištění označení některých ZCHÚ (přírodních rezervací a přírodních památek: Opatovské zákopy, Jechovec, Mrhatina, Heřmanov, Ouperek, Dobrá Voda, Louky u Polomu, Borecká skalka, Pod Kazbalem, Čertův Hrádek, Ještěnice, Lukšovská, Přední skála, aj.).
Navrhujeme proto radě kraje schválit rozpočtové opatření v rámci kapitoly Životní prostředí spočívající ve zvýšení § 3742 Chráněné části přírody o částku 200 000 Kč při současném snížení § 3799 Ostatní ekologické záležitosti o částku 200 000 Kč na financování označení zvláště chráněných území v terénu ve smyslu § 42 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v aktuálním znění.
Dle ustanovení § 59 odst. 1 písm. a) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je radě kraje vyhrazeno zabezpečovat hospodaření podle schváleného rozpočtu, provádět rozpočtová opatření v rozsahu svěřeném zastupitelstvem. Na pokrytí výše uvedených aktivit OŽPZ navrhuje využít nespotřebované finanční prostředky (díky nižší nabídkové ceně zakázek) na kapitole Životní prostředí, § 3799, které byly do kapitoly Životní prostředí zapojeny rozpočtovým opatřením na aktualizaci regionálního územního systému ekologické stability usnesením č. 0713/13/2014/RK.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu dává souhlasné stanovisko a nemá připomínky k návrhu usnesení.

Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Životní prostředí.

Materiál byl projednán s členem Rady Kraje Vysočina pro oblast zemědělství a životní prostředí Zdeňkem Chládem.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření v rámci kapitoly Životní prostředí spočívající ve zvýšení § 3742 Chráněné části přírody o částku 200 000 Kč při současném snížení § 3799 Ostatní ekologické záležitosti o částku 200 000 Kč na financování označení zvláště chráněných území v terénu ve smyslu § 42 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v aktuálním znění.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz