Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2014-103

RK-23-2014-103.doc  RK-23-2014-103pr01.pdf  RK-23-2014-103pr02.xls  RK-23-2014-103pr03.doc  RK-23-2014-103pr04.doc
Číslo materiálu103
Číslo jednacíRK-23-2014-103
NázevProjektový záměr a žádost o poskytnutí podpory z Programu švýcarsko-české spolupráce na projekt Propagace evropsky významných lokalit Kraje Vysočina
Zpracoval E. Navrátilová
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuOdbor životního prostředí a zemědělství (dále jen OŽPZ ) předkládá radě kraje ke schválení projektový záměr a žádost o poskytnutí podpory z Programu švýcarsko-české spolupráce (Fond environmentální odbornosti, priorita Efektivní způsoby interpretace přírodního dědictví) na projekt Propagace evropsky významných lokalit Kraje Vysočina.
Předmětem žádosti je zpracování a vydání odborné publikace o evropsky významných lokalitách (EVL), e-Publikace, nástěnného kalendáře s pexesem, výukových karet, e-Pexesa a realizace výstavy fotografií jednotlivých EVL. Bližší popis jednotlivých výstupů projektu je uveden v projektové fiši, příloze č. 1 materiálu RK-23-2014-103. Těmito výstupy chceme prezentovat přírodní krásy a zajímavosti Kraje Vysočina pro různé cílové skupiny a informovat nejen návštěvníky v našem kraji, ale i místní obyvatele o tom, jak se mají v evropsky významných lokalitách chovat a co vzácného zde mohou nalézt. Jednotlivé výstupy projektu budou sloužit nejen k informování veřejnosti, ale i k environmentálnímu vzdělávání. V roce 2000 byla v rámci osvětové a informační kampaně vydána Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR publikace s názvem Chráněná území ČR VII., která popisovala zvláště chráněná území Kraje Vysočina. Publikací a kalendářem o EVL navážeme na uvedenou úspěšnou publikaci o chráněných územích, výukové karty přiblíží EVL žákům mateřských i základních škol, e-Publikace, e-Pexeso a výstava fotografií EVL budou volně dostupné pro širokou veřejnost.
Předpokládané vymezení použití výstupů projektu (podle Směrnice, kterou se upravuje postup při pořizování a nakládání s propagačními předpisy, č. 8/13): výsledkem projektu budou knihy, kalendáře, sady výukových karet (což je v souladu s přílohou 1 uvedené Směrnice nebo stanoviskem 3D skupiny). Oprávněnou osobou bude projektový manažer. Oprávněnými příjemci (komu lze výstupy z projektu poskytnout) budou:
1. školy a školská zařízení v Kraji Vysočina (všech stupňů),
2. knihovny,
3. veřejná správa (členové samospráv kraje a obcí, na jejichž území se nacházejí evropsky významné lokality Natury 2000, správní úřady a organizační složky státu, jejichž kompetence se týkají území Natury 2000 v Kraji Vysočina),
4. neziskové organizace se zaměřením (uvedeným ve zřizovacích dokumentech) na environmentální osvětu, ochranu nebo péči o přírodu nebo životního prostředí,
5. široká veřejnost.
Po dopracování žádosti bude radě kraje předložen konkrétní materiál s návrhem vymezení použití výstupů projektu.
Žádost je přílohou č. 2 materiálu RK-23-2014-103, a její součástí je rovněž soubor čestných prohlášení, podrobný rozpočet a plán veřejných zakázek. Povinnými přílohami žádosti jsou rovněž popis projektu a souhlas vlastníka nemovitosti s realizací výstavy v objektu krajského úřadu připojené k materiálu RK-23-2014-103 jako přílohy č. 3 a 4.
Příjem žádostí končí na Ministerstvu životního prostředí ČR dne 5. srpna 2014.
Maximální celkové náklady projektu jsou v žádosti uvedeny ve výši 2 420 000,- Kč včetně DPH, minimální spoluúčast žadatele je stanovena na 15% celkových nákladů, tzn. že bude ve výši 363 000,- Kč.
Podrobný rozpočet bude vycházet z průzkumu trhu mezi potencionálními dodavateli. Vzhledem ke krátkému termínu podání žádosti bude tedy nutné plán veřejných zakázek a na to navazující rozpočet projektu ještě upravit.
Navrhujeme, aby za tím účelem rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Propagace evropsky významných lokalit Kraje Vysočina ve výši 2 420 000 Kč k předfinancování a spolufinancování projektu.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v popisu problému OŽPZ navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit projektový záměr a rozhodnout o předložení projektové žádosti Kraje Vysočina do Programu švýcarsko-české spolupráce dle materiálu RK-23-2014-103, př. 1 a 2, prohlásit skutečnosti uvedené v materiálech RK-23-2014-103, př. 2 - 4 a uložit OŽPZ dopracovat projektovou žádost ve smyslu případných úprav rozpočtu a plánu veřejných zakázek a předložit ji v definitivním znění Radě Kraje Vysočina na vědomí.
Dle ustanovení § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada zabezpečuje rozhodování v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo.
Radě kraje navrhujeme doporučit zastupitelstvu kraje schválit závazek Kraje Vysočina zajistit prostředky na předfinancování a spolufinancování projektu Propagace evropsky významných lokalit Kraje vysočina ve výši max. 2 420 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektu v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Programu švýcarsko-české spolupráce. Realizace prací bude probíhat postupně v období leden 2015 - březen 2016, přičemž čerpání finančních prostředků na tuto akci bude rozloženo na celé realizační období projektu (avšak nerovnoměrně - podle charakteru dílčích plnění).
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení. Uvedený projektový záměr není zahrnut v rozpočtovém výhledu na roky 2015 - 2017, spoluúčast kraje se předpokládá ve výši cca 363 tis. Kč.
3D skupina souhlasí s navrhovaným materiálem a výběr propagačních předmětů vnímá ve vazbě na cíl projektu jako vhodný.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projektový záměr Propagace evropsky významných lokalit Kraje Vysočina dle materiálu RK-23-2014-103, př. 1;
rozhoduje
předložit žádost Kraje Vysočina o poskytnutí podpory na projekt Propagace evropsky významných lokalit Kraje Vysočina dle dopracovaného materiálu RK-23-2014-103, př. 2 do Programu švýcarsko-české spolupráce (Fond environmentální odbornosti);

prohlašuje
skutečnosti uvedené v materiálech RK-23-2014-103, př. 2, RK-23-2014-103, př. 3,
RK-23-2014-103, př. 4;
ukládá
* odboru životního prostředí a zemědělství dopracovat žádost o poskytnutí podpory na projekt Propagace evropsky významných lokalit Kraje Vysočina do Programu švýcarsko-české spolupráce a finální znění žádosti předložit radě kraje na vědomí na nejbližším jednání;
* odboru životního prostředí a zemědělství předložit žádost o poskytnutí podpory na projekt Propagace evropsky významných lokalit Kraje Vysočina do Programu švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvo životního prostředí ČR;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Propagace evropsky významných lokalit Kraje Vysočina ve výši maximálně 2 420 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k předfinancování a spolufinancování projektu.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 2014- 8- 5
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz