Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2014-24

RK-22-2014-24.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-22-2014-24
NázevNávrh na zařazení nové akce Základní škola a Praktická škola Chotěboř - vestavba učeben praktických činností do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1
Zpracoval R. Janů
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na zařazení nové akce do rozpočtu kraje umožňující zahájení projektové přípravy a následný výběr zhotovitele a realizaci.
Základní škola a Praktická škola Chotěboř, příspěvková organizace, využívá ke své činnosti budovy v ulici Hradební a Smetanově v Chotěboři. Areál tvoří pozemky a budovy ve vlastnictví Kraje Vysočina, tedy budova Základní školy s družinou, budova Praktické školy a budova internátu se školní jídelnou.
Jednou z budov je tedy budova Praktické školy v Hradební ulici. Jedná se o starší dvoupodlažní budovu z cihelného zdiva. Stavebně navazuje na svou dřívější přístavbu, dnes Základní školu. Budova byla v roce 2013 kompletně opravena. V rámci opravy byly zhotoveny nové stropy, byly opraveny veškeré vnitřní sítě a povrchy, opraven krov, vyměněna okna a střešní krytina a opravena fasáda. Veškeré opravy byly prováděny s výhledem na případnou půdní vestavbu.
Vedení školy se obrátilo na náměstka hejtmana Ing. Libora Joukla se žádostí o projednání možnosti provedení. OM na základě tohoto zajistil technickou pomoc pro ověření možností realizace vestavby. Vestavbou je možné získat dvě učebny a úplné sociální zařízení. Předpokládané náklady jsou odhadovány na cca 1,5 mil. Kč.
Návrh řešení OM navrhuje rozhodnout zařadit novou akci Základní škola a Praktická škola Chotěboř - vestavba učeben praktických činností do rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2014, do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství. V současnosti je kapacita Praktické školy jednoleté 15 žáků. Od školního roku 2014/2015 bude tato kapacita naplněna a stávající prostory pro výuku nejsou dostačující. Vzhledem k typu postižení těchto žáků (kombinace postižení), je třeba je rozdělit na praktické činnosti do 3 skupin. Z tohoto důvodu je potřebné využívat prostory podkroví. V současné době toto není možné, neboť v podkroví není sociální zařízení, místnosti jsou bez povrchů, izolací a instalací. Uživatel bude podávat žádost o povolení otevření nového oboru vzdělávání
78-62-C/02 Praktické školy dvouleté od školního roku 2015/2016 (viz střednědobý plán). I pro tento obor bude třeba místností v podkroví využívat.
Pro zajištění realizace není navrhováno rozpočtové opatření. Potřebné předpokládané výdaje je možné krýt změnou rozpisu rozpočtu kraje v rámci stávající výše alokace přílohy M1 rozpočtu.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky.
Odbor školství, mládeže a sportu: Ve škole se mimo jiné vzdělávají žáci a žákyně s těžšími formami zdravotního handicapu ve středoškolském oboru Praktická škola jednoletá (délka vzdělávání může být až tři roky). Pro středoškolské vzdělávání zaměřené na zvýšení soběstačnosti v běžném životě není pro tuto skupinu mladých lidí jiná alternativa, proto OŠMS doporučil zařazení oboru. Škola současně tímto oborem zajišťuje péči o děti a plní tím i sociální funkci. V současné době je v tomto oboru 15 žáků a žákyň a stávající kapacity jsou nedostatečné. Při zařazování oboru do školského rejstříku prohlásila ředitelka školy, že zařazení oboru nebude vyžadovat zvýšení investičních a neinvestičních výdajů.
Ředitelka školy dále hodlá využívat nově vybudované prostory pro připravovaný obor Praktická škola dvouletá. Řízení o zařazení tohoto oboru bude probíhat na podzim, rozhoduje MŠMT, vyjadřuje se krajský úřad a k zařazení je nutný souhlas zřizovatele. Ředitelka školy předpokládá, že tento obor naplní žáky ze své základní školy a z dalších škol. Předpokládaný počet žáků je kolem 10. Ředitelka nezjišťovala možnosti využít jiné prostory. Nejbližší obdobná škola je v Havlíčkově Brodu (16 km).
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci Základní škola a Praktická škola Chotěboř - vestavba učeben praktických činností do rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2014, do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor školství, mládeže a sportu.
Termín 1. 7. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz