Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2014-68

RK-20-2014-68.doc
Číslo materiálu68
Číslo jednacíRK-20-2014-68
NázevZpráva o aktivitách Zastoupení Kraje Vysočina v Bruselu v období březen-květen 2014
Zpracoval J. Skála
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuOd 1. 3. 2014 je novým nestálým zástupcem Kraje Vysočina v Bruselu Mgr. Jan Skála (dále jen zástupce ), který navázal na plnění úkolů předchozí zástupkyně Mgr. Martiny Richtové Tomšů.
V období od března do května 2014 navštívil zástupce Kraje Vysočina Brusel ve dnech 17. 3.-21. 3. 2014, 22. 4.-25. 4. 2014 a 19. 5.-23. 5 . 2014.

V tomto období došlo zejména k následujícím aktivitám:

1) Navázání kontaktů
Zástupce navázal osobní kontakt se všemi zástupci českých krajů působícími v Bruselu, tedy se zástupci Středočeského kraje, Plzeňského a Pardubického kraje (společné zastoupení), Jihočeského a Královéhradeckého kraje (společné zastoupení), Jihomoravského kraje, s organizací OK4EU zastupující Olomoucký kraj a se zastoupením Hlavního města Prahy. Bližší spolupráce byla navázána se zástupkyní Jihomoravského kraje, s nímž nás pojí řada společných zájmů a příležitostí pro společné aktivity. Se všemi kolegy zástupce hovořil o jejich modelu zastoupení, prioritách, hlavních akcích, kterých se účastní či jež organizují.
Dále navázal kontakty s Českým centrem v Bruselu pro možnosti další kulturní spolupráce a s některými pracovníky Stálého zastoupení ČR při EU, zejména z finančního úseku, s nimiž bude možné spolupracovat a získávat informace zejména v oblasti kohezní regionální politiky. V této oblasti již také navázal kontakty na DG REGIO Evropské komise, zatím pouze předběžné, nicméně s příslibem další spolupráce. Jan Skála je také v kontaktu s velvyslancem a zástupcem stálého představitele Stálého zastoupení ČR při EU Jakubem Dürrem.
Zástupce se také seznámil s pracovníky zastoupení našich partnerských regionů: nejčastěji se potkával s delegací Dolního Rakouska díky tomu, že naše kanceláře spolu sousedí, ale v osobním kontaktu byl již i se společnou delegací dvou francouzských krajů Champagne-Ardenne a Lotrinska a se zástupkyní Nitranského samosprávného kraje.
Zástupce se seznámil s dalšími zástupci evropského neziskového meziregionálního sdružení EUREGHA a komunikuje také s odborem zdravotnictví a partnery v EUREGHA, kde je snaha nalézt partnery pro řešení našich zdravotnických témat.

2) Účast na akcích
Zástupce se zúčastnil v uvedeném období dvou aktivit, na nichž se podílel Kraj Vysočina, a to prezentace Evropského regionu Dunaj-Vltava v Plzeňském domě v Bruselu dne 19. 3. 2014 (organizoval ORR) a Konference projektu ONE - Observatory Network to Enhance ICT Structural Funds Absorption dne 24. 4. 2014. Hlavním organizátorem projektu financovaného z programu INTERREG IVC je Agentura pro evropské projekty a management (EPMA) a konference se zúčastnili také zástupci odboru informatiky.

3) Plánované aktivity
Zástupce se zapojil do přípravy účasti Kraje Vysočina na Dnech regionů a měst v Bruselu (Open Days 2014). V tomto roce se Kraj Vysočina zúčastní se zdravotnickými tématy za aktivního zapojení Odboru zdravotnictví Krajského úřadu Kraje Vysočina. Zástupce se snaží propojit tuto aktivitu a tato témata i s naším zapojením do EUREGHA. V souvislosti s Open Days je třeba zmínit velice dobrou spolupráci s lídrem našeho konsorcia regionů, tedy zastoupením Lodžského vojvodství. Zároveň sledujeme aktivitu našich partnerských regionů z Evropského regionu Dunaj-Vltava, které budou během Open Days tento euroregion prezentovat i za účasti zástupců odboru regionálního rozvoje.
Naše zastoupení se také podílí na přípravě a organizaci tradiční Czech Street Party, která proběhne již poosmé dne 13. 6. 2014 v ulici Rue Caroly v Bruselu a kde Kraj Vysočina bude opět prezentovat regionální potraviny, propagační materiály a zvát k návštěvě Vysočiny. Jedná se o jednu z největších českých akcí v zahraničí a očekává se opět vysoká účast návštěvníků. Letos se akce zúčastní šest českých krajů, Hlavní město Praha a Statutární město Kladno.
Ještě před nástupcem Jana Skály proběhly v bruselském kině Nova na přelomu ledna a února 2014 divácky úspěšné Ozvěny Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2013. Zástupce se bude na tuto aktivitu zaměřovat i nadále.
Dalšími úkoly jsou navázání kontaktů s nově zvolenými poslanci Evropského parlamentu, prohlubování výše zmiňovaných kontaktů a rozšiřování dalších. Mezi hlavní úkoly patří informování o důležitých událostech v Bruselu a zprostředkování účasti zástupců samosprávy a dalších regionálních subjektů z Kraje Vysočina na konferencích, schůzkách a dalších akcích včetně technické a administrativní pomoci. V jednání jsou i možnosti prezentovat v Bruselu významné rodáky z Vysočiny.

4) Stáže v kanceláři Kraje Vysočina v Bruselu
Kraj Vysočina nabízí studentům vysokých škol stáže v kanceláři kraje v Bruselu. Nabízené stáže pro studenty vysokých škol jsou hrazeny z evropského programu Erasmus. V období únor až květen 2014 byl stážistou David Beránek. Další stážistka Jarmila Havířová by měla zahájit svou stáž od června 2014. Oba tito stážisté jsou studenti VŠP Jihlava. Stážisté vypomáhají v zajištění chodu kanceláře a zejména cenného udržování kontaktů v době, kdy zástupce není v Bruselu. V současné době jsou zajištěny stáže do června 2015.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana výše uvedené body projednal a radě kraje doporučuje vzít aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od března do května 2014 na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od března do května 2014.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 10. 6. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz