Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2014-16

RK-07-2014-16.doc  RK-07-2014-16pr01.doc  RK-07-2014-16pr01a.xls  RK-07-2014-16pr02.pdf
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-07-2014-16
NázevStavební záměr Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů , návrh na zařazení nové akce Nemocnice Třebíč - stavební úpravy pavilonu U, přestěhování CT do rozpočtu kraje
Zpracoval O. Homola, E. Tomášová
Předkládá P. Kolář, S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o záměr dostavby areálu Nemocnice Třebíč řešící lůžkové kapacity chirurgických oborů, lůžka intenzivní péče, ambulantní provozy, příjem urgentních pacientů, hemodializační oddělení a další kapacity. Současně záměr řeší i technické záležitosti - energocentrum, medicinální plyny, inženýrské sítě a komunikační řešení části areálu.
Akci Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů rozhodla zařadit do rozpočtu kraje rada kraje usnesením 0324/07/2013/RK na základě návrhu materiálu OM. Tímto rozhodnutím byl dán pokyn k zahájení investorské přípravy. Následně ředitel krajského úřadu na návrh OM pro řešení úkolu jmenoval pracovní tým složený se zástupců krajského úřadu a Nemocnice Třebíč. Pracovní tým celou problematiku podrobně projednal a zajistil zpracování posouzení původní studie firmy Penta Jihlava v.o.s z roku 2011 firmou LT Projekt a.s. Brno. Na základě tohoto posouzení a upřesnění požadavků Nemocnice Třebíč na celkové dopravní a technologické úpravy byl zpracován předběžný odhad ceny uvažované investice. Vzhledem k tomu, že předpokládané investiční náklady přesahovaly možnosti financování, projektový tým celou problematiku znovu projednal a zadal aktualizaci výchozí studie se zadáním prověření možnosti redukce objemu budovy, maximálního využití stávajících provozů při zachování nebo nevýznamném snížení potřebných kapacit. Aktualizace potvrdila možnost snížení objemu budov a tím i investičních nákladů, přičemž je v podstatě zachována požadovaná kapacita provozů. Aktualizovaná studie byla projednána v pracovním týmu, bylo k ní vzneseno několik připomínek a návrhů na odlišné řešení či úpravu některých uzlů a provozů a včetně těchto připomínek je výchozím podkladem pro stavební záměr předkládaný radě kraje k projednání.
Aktualizovaná studie předpokládá demolici stávajících nevyhovujících objektů A, A1, CH, R, Z a bývalé transfuzní stanice a rekonstrukci vnitřních prostor objektu G, spojovacího krčku mezi pavilony G a K, části přízemí pavilonu O, T2 a U. Průběh stavebních prací je předpokládán v období 2015 - 2016 a měl by probíhat za nepřerušeného provozu s důrazem na minimalizaci omezení provozu nemocnice, byť je nepochybné, že po dobu výstavby bude provoz dotčen.
Financování investice je uvažováno z rozpočtu kraje. V současné době není zřejmé, zda bude možné využít vnější zdroje - např. fondy EU.
Návrh řešení OM a OZ předkládají radě kraje stavební záměr výše uvedené akce k projednání. Vlastní stavební záměr je obsahem materiálu RK-07-2014-16, př.1 a př. 1a (rozpis lékařské technologie a mobiliáře) a jeho výkresová část bude k dispozici na jednání rady kraje.
S ohledem na nutnost přemístění pracoviště CT ze stávajícího umístění v pavilonu A1 do náhradních prostor v pavilonu U před zahájení stavby, považují OM a OZ za potřebné stavební úpravy v pavilonu U realizovat a CT přestěhovat a oživit na novém místě před předáním staveniště PCHO zhotoviteli. Pokud by stavební úpravy v pavilonu U byly součástí veřejné zakázky na akci Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů prodloužil by se harmonogram výstavby. Proto navrhujeme stavební úpravy v pavilonu U pro přemístění CT realizovat jako samostatnou akci před zahájením akce Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů. To zajistí, že při předání staveniště PCHO vybranému zhotoviteli bude již CT přemístěn a práce se nebudou zdržovat. Finanční krytí nové akce bude zajištěno změnou rozpisu rozpočtu v rámci stávající výše alokace přílohy M4.
Návrh usnesení předpokládá schválení předloženého stavebního záměru a rozhodnutí o zařazení nové akce Nemocnice Třebíč - stavební úpravy pavilonu U, přestěhování CT do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví.
Schválení stavebního záměru je předpokladem pro zahájení projektových prací na základě zadávacího řízení na služby a následně zadávacího řízení na výběr zhotovitele stavby. V letošním roce jsou v rozpočtu kraje alokovány finanční prostředky umožňující krytí projektové přípravy, což je v souladu s navrženým časovým plánem záměru.
StanoviskaPracovní tým jmenovaný ředitelem Krajského úřadu Kraje Vysočina spisem č.j. KUJI 18022/2013 k řešení úkolu Investorská příprava akce Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů projednal aktualizovanou studii záměru včetně připomínek a návrhů na odlišné řešení či úpravu některých uzlů a provozů a doporučuje radě kraje předložený stavební záměr schválit. Současně doporučuje rozhodnout o zařazení nové akce zajišťující přestěhování CT do rozpočtu kraje v zájmu zajištění přípravy a realizace budoucí veřejné zakázky na stavební práce na akci Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů.
ORR nemá připomínky k předkládanému materiálu.
Odbor ekonomický: Pokud bude stavební záměr Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů schválen, bude třeba celkový objem finančních prostředků (stavební část cca 363 000 000 Kč bez DPH a vybavení cca 70 000 000 Kč bez DPH) potřebných na realizaci a dokončení akce plánovat do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek v rozsahu potřebných finančních prostředků na daný rozpočtový rok. V současné době finanční nástroje hospodaření kraje (rozpočet a rozpočtový výhled) nepočítají s realizací takto finančně náročných investičních akcí.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů dle materiálu
RK-07-2014-16, př. 1 a RK-07-2014-16, př. 1a;
rozhoduje
zařadit novou akci Nemocnice Třebíč - stavební úpravy pavilonu U, přestěhování CT do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor zdravotnictví, pracovní tým jmenovaný ředitelem Krajského úřadu Kraje Vysočina spisem č. j. KUJI 18022/2013
Termín 28. 2. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz