Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2014-51

RK-05-2014-51.doc  RK-05-2014-51pr01.pdf  RK-05-2014-51pr02.pdf  RK-05-2014-51pr03.pdf
Číslo materiálu51
Číslo jednacíRK-05-2014-51
NázevEXPO 2015
Zpracoval I. Fryšová, P. Tlustoš, J. Jež
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci o možnosti zapojení Kraje Vysočina a přípravách EXPO 2015 v Miláně.

Dopisem generálního komisaře účasti ČR na EXPO 2015 Jiřího F. Potužníka byla Kraji Vysočina nabídnuta možnost účasti na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 v Miláně, viz materiály RK-05-2014-51, př.1, RK-05-2014-51, př.2 a RK-05-2014-51, př.3. Světová výstava neboli Expo je velká mezinárodní výstava průmyslu a kultury jednotlivých zemí, pořádaná každých několik let od poloviny 19. století. EXPO se vrací do Evropy po patnácti letech, a to do relativně blízkého (cca 800 km) místa jako je severoitalský Milán.
Na základě této nabídky ustanovil ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina pracovní tým, který se má všemi okolnostmi a podmínkami případné účasti Kraje Vysočina zabývat. Jde zejména o vyjasnění způsobu a rozsahu prezentace Kraje Vysočina a s tím souvisejících i finančních nákladů na tuto případnou prezentaci. V současné době jde o 2 základní okruhy otázek - finanční a obsahovou, které spolu ovšem úzce souvisí.

1) finanční stránka
Ministerstvo zahraničí ČR počítá s účastnickým poplatkem jednotlivých krajů za 14 denní prezentaci v českém domě ve výši 250 000 Kč až 500 000 Kč. Doposud není vyjasněno, jaké služby budou v rámci tohoto příspěvku hrazeny. Generální komisař přislíbil stanovení přibližně 3 tarifů účastnického poplatku včetně jasné definice služeb, které by kraj za tento příspěvek nakupoval. V účastnickém poplatku ale budou vždy zahrnuty náklady na zhotovení animované legendy kraje (v hodnotě cca 150 000 Kč). Tuto legendu bude mít kraj po skončení EXPO k dispozici včetně všech příslušných autorských práv. Výše a hlavně služby hrazené z účastnického poplatku budou rozhodující pro stanovení odhadovaných celkových nákladů na expozici kraje.

2) obsahová stránka
Ministerstvo zahraničí ČR počítá s prezentací Kraje Vysočina v českém národním pavilonu v prvním patře nazvaném Země fantazie . Pro tuto prezentaci garantuje Kraji Vysočina prostory o rozloze cca 250 m2 po dobu 14 dnů (1 na instalaci a 1 den odinstalaci). V této ploše je zahrnutý i prostor pro multimediální projekci animované legendy vytvořené z účastnického poplatku. Do těchto prostor není zahrnuto zázemí (restaurace, meeting room apod.).
Expozice je i pro Kraj Vysočina členěna do 4 základních prvků, kde vedle kinetické plastiky budou expoziční prostory země , určené pro tradiční řemesla a zemědělskou výrobu, expoziční prostor voda určený pro prezentaci skla, keramiky a užitkového designu, expoziční prostor vzduch určený pro další formy umění a kulturu a expoziční prostor oheň určený pro hospodářský a vědecký potenciál kraje. Za vhodné začlenění krajské expozice do celonárodní české expozice odpovídá generální kurátor architekt Maxim Velčovský, který ovšem nemá vůbec nebo pouze minimálně zasahovat do způsobu prezentace jednotlivých krajů.
Vzhledem k výše uvedeným závazným tematickým okruhům a jednoznačného požadavku na poutavou interaktivní prezentaci Kraje Vysočina je nezbytné zajistit kvalitní scénáře pro jednotlivé tematické expoziční okruhy. Jako vhodný nástroj se jeví uspořádání celokrajské soutěže uměleckoprůmyslových či technických škol na téma Představ poutavě svůj domov (Kraj Vysočina) návštěvníkům světové výstavy . Vítězné náměty by poté mohly sloužit jako základ pro scénář (scénáře) expozice Kraje Vysočina. Rovněž by se na základě takto zhotoveného scénáře daly konkrétněji stanovit plánované náklady a zároveň požadavky na prostory a zázemí směrem ke generálnímu komisaři EXPO 2015.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí informace uvedené v materiálu RK-05-2014-51.
StanoviskaOSH: OSH souhlasí s navrhovaným řešením, k podkladovému materiálu nemá připomínek.

OKPPCR: OKPPCR je zastoupen v pracovním týmu a je obeznámen s dostupnými informacemi o přípravě světové výstavy EXPO 2015 v Miláně. K předkládanému materiálu nemáme připomínky a s návrhem usnesení souhlasíme.

OŽPZ: Odbor životního prostředí a zemědělství souhlasí s výše uvedenou možností účasti na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 v Miláně a domnívá se, že lze prokonzultovat a projednat možnou účast v expozičním prostoru země , určené pro tradiční řemesla a zemědělskou výrobu nebo v expozičním prostoru voda určeném pro prezentaci skla, keramiky a užitkového designu.

OŠMS: Na umělecky zaměřených středních školách i na ostatních odborných školách v kraji je odpovídající zázemí (personální i technické) pro realizaci poutavé interaktivní prezentace kraje. Pro každou školu bude účast na realizaci návrhu scénáře zcela ojedinělou možností prezentace. OŠMS navrhuje oslovit střední školy, které se orientují na vzdělávání v uměleckořemeslných předmětech, grafice, designu a IT a vybrat nejvhodnější návrh. Není vyloučena ani spolupráce více škol. Vyhlášení soutěže s touto tématikou pro střední školy se jeví jako velmi vhodné nejen s ohledem na účast na světové výstavě EXPO 2015.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace uvedené v materiálu RK-05-2014-51;
ukládá
Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina zajistit realizaci nejen kroků a aktivit popsaných v materiálu RK-05-2014-51, ale i dalších úkonů nezbytných pro předložení podkladových materiálů k závaznému rozhodnutí příslušného orgánu kraje o účasti na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 v Miláně.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 5. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz