Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2005-33

RK-04-2005-33.doc  RK-04-2005-33pr1.doc  RK-04-2005-33pr2.doc
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-04-2005-33
NázevPartnerství v projektu "Síť informačních center zaměřených na agroenvironmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina"
Zpracoval J. Joneš
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problému

Kraj Vysočina byl osloven zástupci občanského sdružení Spolek poradců v ekologickém zemědělství České republiky (zkrácený název EPOS), aby se stal partnerem při projektu "Síť informačních center zaměřených na agroenvironmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina", který EPOS hodlá předložit s žádostí o finanční podporu v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů.
Projekt má za cíl vytvořit síť informačních a poradenských center na území Jihomoravského kraje a kraje Vysočina a vyškolit ji v oblasti Agroenvironmentálních programů MŽP a Ekologického zemědělství. Toho má být dosaženo vytvořením sítě informačních a poradenských center, vzděláváním pracovníků sítě, místních samospráv, místních iniciativ a podnikatelů v oblasti ekologického zemědělství a Agroenvironmentálních programů, učitelů a pracovníků environmentální výchovy o vztahu zemědělství k životnímu prostředí, tvorbě krajiny, kvalitě potravin a zdraví.
EPOS předpokládá, že kraj bude v projektu vystupovat jako partner bez finanční účasti po dobu trvání projektu. Avšak předpokládá finanční podporu kraje po ukončení projektu.
Podrobnější popis projektu je obsažen ve schéma projektu předloženém žadatelem - viz příloha č. 1. tohoto materiálu.

Návrh řešení

Projekt je v souladu s programem rozvoje kraje, zejména:
s dílčím cílem 1.3 Ekonomická stabilizace venkova s důrazem na integraci ekonomických aktivit a polyfunkční využívání krajiny, opatření 1.3.1 Restrukturalizace a stabilizace zemědělství, lesnictví a navazujícího zpracovatelského průmyslu s cílem zvýšení zaměstnanosti na venkově a zabezpečení polyfunkčního využívání krajiny,
a s dílčím cílem 4.4 Podpora rozvoje systému environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty a Agenda 21, opatření 4.4.1 Rozvoj systému environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty a Agenda 21.
Z uvedeného důvodu doporučujeme stát se partnery projektu (formulář v příloze č. 2). Partnerství by však nemělo zavazovat k neurčitému závazku finanční spoluúčasti po skončení projektu, proto navrhujeme podmínit partnerství vyloučením tohoto závazku.


Stanoviska

Odbor regionálního rozvoje:
Vzhledem k tomu, že není k dispozici plné znění projektu, ale pouze jeho schéma, není jasné, do kterého opatření Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a do které výzvy by projekt měl být předložen. Není tedy patrno, zda je z hlediska kraje vhodné, aby vstupoval do projektu již nyní, kdy není jasné, zda projekt do předložení konečné žádosti o podporu z OPRLZ nedozná změn.
ORR se dále přiklání k názoru OŽP, že by Partnerství nemělo zavazovat k neurčitému závazku finanční spoluúčasti po skončení projektu, a to z toho důvodu, že mimo jiné není jasné, komu a na co by byla finanční spoluúčast poskytována a tudíž není ani možné posoudit, zda by nedošlo k porušení zákazu poskytování veřejné podpory podle čl. 87 a násl. Smlouvy o ES.
Rámcové zaměření projektu lze nicméně hodnotit jako přínosné v oblasti rozvoje lidských zdrojů v zemědělství.

Další stanoviska byla vyžádána a budou předložena před projednáváním.

Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
partnerství kraje Vysočina v projektu "Síť informačních center zaměřených na agroenvironmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina" žadatele Spolek poradců v ekologickém zemědělství České republiky (zkrácený název EPOS) a to bez finanční podpory kraje Vysočina v průběhu i po skončení projektu a
ukládá
odboru životního prostředí partnerství na projektu zajistit.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz