Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2005-25

RK-03-2005-25.doc  RK-03-2005-25pr1.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-03-2005-25
NázevNávrh systémové podpory obcím a dobrovolným svazkům obcí, které využijí k přezkoumání svého hospodaření auditora
Zpracoval M. Ňachaj
Předkládá M. Ňachaj
Počet příloh
Popis problému Rada kraje Vysočina na svém zasedání dne 19.10. 2004 přijala usnesení č. 1365/36/2004/RK, jímž uložila odboru kontroly připravit návrh systémové podpory obcím nebo dobrovolným svazkům obcí, které využijí k přezkoumání svého hospodaření auditorskou firmu. Na základě tohoto usnesení a v návaznosti na ustanovení zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí, byl odborem kontroly zpracován návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím a dobrovolným svazkům obcí na úhradu nákladů účtovaných auditorem za provedení přezkoumání hospodaření (příloha č. 1). Zásady definují základní podmínky a postupy pro poskytnutí dotace. Součástí těchto Zásad je také formulář žádosti o poskytnutí dotace.
Návrh řešení Odbor kontroly navrhuje Radě kraje Vysočina doporučit zastupitelstvu kraje schválit navrhované znění Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím a dobrovolným svazkům obcí na úhradu nákladů účtovaných auditorem za provedení přezkoumání hospodaření. Z dosud předložených oznámení vyplývá, že služeb auditora hodlá pro přezkoumání svého hospodaření za rok 2004 využít 76 obcí a 38 dobrovolných svazků obcí. Pokud by všechny požádaly o úhradu nákladů účtovaných auditorem ve smyslu navrhovaných Zásad v plné výši, jednalo by se o částku dotací 570 tis. Kč.
Stanoviska Ekonomický odbor nemá připomínky. V případě schválení dotací bude třeba provést rozpočtové opatření v zastupitelstvu kraje - použití nespecifikované rezervy jako zdroje finančního krytí. Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu, nemá k předloženému návrhu Zásad námitek.
Návrh usnesení Rada kraje doporučuje zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím a dobrovolným svazkům obcí na úhradu nákladů účtovaných auditorem za provedení přezkoumání hospodaření dle materiálu RK-03-2005-25, př. 1.
Odpovědnost odbor kontroly
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz