Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2013-22

RK-14-2013-22.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-14-2013-22
NázevInformace o připravovaném spuštění speciálního portálu, věnovaného rozpočtu Kraje Vysočina - Rozpočet populárně
Zpracoval D. Buřičová, M. Nachtnebel
Předkládá D. Buřičová
Počet příloh
Popis problémuOdbor analýz a podpory řízení ve spolupráci s ekonomickým odborem a odborem informatiky připravil pro širokou veřejnost speciální portál s aktuálními informacemi o rozpočtu kraje a jeho čerpání, který umožní poznávat, porovnávat, analyzovat a zkoumat komplexní a zajímavé informace o hospodaření kraje. Spuštění portálu je plánováno na 23. 4. 2013, bude k dispozici přes hlavní webovou stránku Kraje Vysočina, pod odkazem rozpočet kraje.
Veřejnost bude mít možnost průběžně sledovat, jak kraj hospodaří, jak se vyvíjejí příjmy a výdaje, tedy jak je rozpočet čerpán.
Na specializovaném portálu bude možné získat informace o rozpočtu kraje ve formě, v jaké ho schválilo krajské zastupitelstvo - tj. v podobě, kdy jsou příjmy a výdaje členěny podle jednotlivých kapitol, paragrafů a či položek rozpočtové skladby. K dispozici jsou taktéž oficiální dokumenty o čerpání rozpočtu, závěrečný účet kraje a taktéž schválené rozpočtové výhledy v jednotlivých letech.
Kromě této tradiční podoby rozpočtu byl vytvořen zcela nový pohled na krajské finance. Jde o podobu rozpočtu s názvem Rozpočet populárně , který reaguje na poptávku tzv. klikacích rozpočtů. Tento přístup nerespektuje rozdělení do tradičních rozpočtových kapitol, ale výdaje jsou přeskupeny do tzv. oblastí. Občané tak získají ucelený pohled na konkrétní veřejné služby, které jim kraj poskytuje. Znamená to, že např. kapitola nemovitého majetku je rozpuštěna , tj. v tomto pohledu chybí, protože výdaje této kapitoly jsou přiřazeny ke konkrétním oblastem (veřejným službám) jako je např. školství, zdravotnictví apod.
Další novinkou je speciální aplikace Rozpočet hrou , která klade důraz na to, že rozpočet je bilance a že každá specifická dodatečná potřeba na straně výdajů musí mít odpovídající odezvu na straně příjmů, (jejich navýšení), anebo snížení některých jiných výdajů.
Nutno podotknou, že i když jde o jednoduchou bublinovou aplikaci, kterou kraj získal od kolegů z Estonska, výchozí data jsou naprosto reálná a kopírují oblasti a jejich části z předchozí aplikace Rozpočet populárně .
Pro návštěvníky portálu, kterým vyhovují lépe sestavy s čísly než grafy, jsou k dispozici ještě odkazy na zajímavé reporty nebo odkazy přímo na analytické služby datového skladu Kraje Vysočina. K dispozici jsou zde informace související s hospodařením kraje nebo příslušné části rozpočtu nebo hospodaření příspěvkových organizací, zřizovaných Krajem Vysočina. Data o čerpání rozpočtu se v obou aplikacích zobrazují s denním zpožděním tedy dnes vidíme to, co se stalo včera .
Na tvorbě komentářů, které obyvatelům přibližují jednotlivé oblasti, spolupracovaly všechny dotčené odbory krajského úřadu včetně oddělení tiskového.
Návrh řešení Radě Kraje Vysočina se navrhuje vzít na vědomí informaci o vytvoření speciálního portálu věnovaného rozpočtu Kraje Vysočina a uložit Odboru analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina a Odboru informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina zpřístupnit speciální portál věnovaný rozpočtu Kraje Vysočina na webu Kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o vytvoření speciálního portálu věnovaného rozpočtu Kraje Vysočina;
ukládá
odboru analýz a podpory řízení a oboru informatiky zpřístupnit speciální portál věnovaný rozpočtu Kraje Vysočina na webu Kraje Vysočina.
Odpovědnost OAPŘ, OI
Termín 23. 4. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz