Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2013-16

RK-10-2013-16.doc  RK-10-2013-16pr01.pdf
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-10-2013-16
NázevNávrh na zařazení nové akce ČZA v Humpolci - Havárie stropu ve velké dílně Světlá nad Sázavou do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1
Zpracoval M. Šulc, E. Jozífek
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na zařazení nové akce do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek.
Česká zemědělská akademie v Humpolci upozornila v měsíci únoru 2013 na problematický stav stropu v tzv. velké dílně v areálu ve Světlé nad Sázavou. Odbor majetkový neprodleně objednal v projekcí ATING Ledeč nad Sázavou, Ing. Bělohradský /zastoupený statikem Ing. Švandou/ provedení celkové prohlídky stavu stropu včetně střešní konstrukce.
Následně byla dne 18. 2. 2013 provedena za účasti pracovníků OM prohlídka konstrukce zastřešení na výše uvedeném objektu. Cílem prohlídky bylo ověřit stav střešní konstrukce zejména s ohledem na její životnost. Bylo konstatováno, že nosnou konstrukci objektu tvoří ocelové příhradové rámy z trubek v modulové vzdálenosti 6 m. Mezi rámy jsou ve střešní konstrukci vloženy ocelové příhradové vaznice a vazničky z trubek. Střešní krytinu tvoří azbestocementové vlnité desky.
Střední část objektu byla opatřena dodatečným podhledem. Konstrukci podhledu tvoří dřevěné hranoly ukládané na spodní pás nosných rámů, na kterých jsou připevněny dřevovláknité desky. Povrch desek je opatřen pletivem a omítkou. Bylo zjištěno, že konstrukce podhledu vykazuje nadměrné průhyby a lokálně dochází k odpadávání omítky. Průhyby jsou největší v polovině rozponu mezi ocelovými rámy, kde jsou viditelné i trhliny v omítce. Deformace nosných rámů zjištěny nebyly.
Jako příčina poruch byl identifikován dodatečně realizovaný podhled, který má dle zjištění poddimenzované podélné dřevěné prvky. Profil 100/80 mm na rozpon 6 m je nevyhovující a konstrukce podhledu je navíc poměrně těžká. Zřejmě ani ocelová konstrukce objektu nebyla určena k dalšímu přitěžování. Dle informací školy byly tyto dodatečné stavební úpravy prováděny školou kolem roku 1979.
Lze konstatovat, že konstrukce podhledu je na hranici životnosti, nedá se vyloučit další odpadávání omítky. Může se však jednat pouze o lokální jev bez akutního nebezpečí zranění. Sejmutí podhledu a případnou rekonstrukci je nutno provést dle doporučení statika nejpozději do začátku prosince 2013. Při případné rekonstrukci nebo opravě je nutno přehodnotit stav nosné ocelové konstrukce. Z hlediska dnešních platných předpisů je již nevyhovující /změna zatížení sněhem, navýšení součinitelů zatížení apod./
Předpokládaný náklad stavby vč. DPH je odhadován na cca 1.100 tis. Kč
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje zařadit akci ČZA v Humpolci - Havárie stropu ve velké dílně Světlá nad Sázavou do rozpočtu Kraje Vysočina, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství. Na tuto akci se navrhuje zajistit vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby a následně realizovat odstranění havárie v období letních prázdnin. Technicky se bude jednat o sejmutí stávajícího stropu, statického posílení střešní konstrukce a montáž nového zakrytí stropu. Financování realizace této stavební akce předpokládá OM z úspor přílohy M1- Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství, kapitoly Nemovitý majetek - změnou rozpisu rozpočtu.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k zařazení nové akce do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci ČZA v Humpolci - Havárie stropu ve velké dílně Světlá nad Sázavou do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín březen 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz