Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2013-62

RK-07-2013-62.doc  RK-07-2013-62pr01.doc  RK-07-2013-62pr02.doc
Číslo materiálu62
Číslo jednacíRK-07-2013-62
NázevZměna organizačního řádu příspěvkových organizací Ústav sociální péče Křižanov a Domov Jeřabina
Zpracoval H. Šteflová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV příspěvkových organizacích Kraje Vysočina zřizovaných na úseku sociálních služeb se vnitřní uspořádání řídí organizačním řádem, který na základě zřizovací listiny vydává zřizovatel na návrh ředitele organizace. Ve smyslu závěrečných ustanovení zřizovací listiny změny a dodatky organizačního řádu vydá zřizovatel na návrh ředitele. Ředitel organizace tedy zodpovídá za aktualizaci organizačního řádu včetně organizačního schématu dle požadavků zřizovatele, platných právních předpisů a potřeb organizace.
Ředitelka Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace, požádala o změnu organizačního řádu z důvodu změny cílové skupiny služby, kdy v současné době jsou poskytovány sociální služby osobám od 18 let (dříve byly do zařízení přijímány také děti, ale vzhledem k nízké poptávce bylo jejich přijímání zastaveno). Je proto třeba přeorganizovat výchovný úsek na sociálně aktivizační úsek a zároveň i upravit kompetence zdravotního úseku (nově přejmenován na sociálně zdravotní úsek) a některých dalších útvarů. V této souvislosti je též třeba zaktualizovat název kraje.
Dále požádala o změnu organizačního řádu ředitelka Domova Jeřabina, příspěvkové organizace (dřívější Ústav sociální péče pro mentálně postižené Těchobuz), a to z důvodu plánovaných organizačních změn k 1. 3. 2013 souvisejících s průběhem transformačních procesů a přípravami na přesun zařízení do jednotlivých lokalit. Tyto přípravy vyžadují řadu procesních změn v organizaci a v řízení poskytování služby. Zejména je tedy úsek bydlení nově rozčleněn na úsek bydlení (péče o klienty s nízkou mírou podpory, vhodných pro přípravu na chráněné bydlení), úsek DOZP a DZR (péče o klienty domova pro osoby se zdravotním postižením a domova se zvláštním režimem, vyžadující vyšší míru podpory) a na úsek etopedického programu (péče o klienty trpící poruchou chování v oblasti sociálně patologických jevů). Samotné přijetí nového organizačního řádu neovlivní potřebnou výši finančních prostředků organizace na platy zaměstnanců na rok 2013. Záměrem tedy není navyšování počtu pracovníků, ale úprava organizační struktury a doupřesnění kompetencí stávajících pracovníků.
Pro přehlednost jsou v případě obou organizací zpracovány nové organizační řády v úplném znění.
Návrh řešení V souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a závěrečnými ustanoveními zřizovacích listin předkládá odbor sociálních věcí radě kraje ke schválení návrh Organizačního řádu Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace a návrh Organizačního řádu Domova Jeřabina, příspěvkové organizace. Jedná se o zapracování požadovaných změn s účinností k 1. 3. 2013. Navrhujeme radě kraje vydat nový organizační řád obou příspěvkových organizací dle materiálu RK-07-2013-62, př. 1 a př. 2.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
* Organizační řád Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-07-2013-62, př. 1;
* Organizační řád Domova Jeřabina, příspěvkové organizace, dle materiálu
RK-07-2013-62, př. 2.
Odpovědnost ředitelky dotčených příspěvkových organizací, odbor sociálních věcí
Termín 1. 3. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz