Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2013-19

RK-07-2013-19.doc  RK-07-2013-19pr01.pdf
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-07-2013-19
NázevNávrh na zařazení nové akce Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4
Zpracoval P. Kolář, O. Homola
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na zařazení nové akce do rozpočtu kraje umožňující zahájení investiční přípravy.
Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace využívá ke své činnosti rozsáhlý areál v části města s názvem Jejkov. Mimo tento areál se nacházejí ještě dvě dislokovaná pracoviště - V Třebíči na ulici Družstevní, kde je léčebna dlouhodobě nemocných a oční oddělení a v Moravských Budějovicích, kde je léčebna dlouhodobě nemocných.
Na základě již dlouhodobějších úvah se ředitel nemocnice obrátil v loňském roce na zřizovatele s návrhem na opuštění objektu na ulici Družstevní za předpokladu provedení stavebních úprav na budovách v areálu nemocnice umožňující přestěhování.
Rada kraje na základě návrhu OM usnesením 1029/22/2012/RK ze dne 5. 6. 2012 m.j.:
* rozhodla zařadit novou akci Nemocnice Třebíč - stavební úpravy pavilonu UNP do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví odboru zdravotnictví,
* uložila odboru majetkovému a řediteli Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace prověřit možnosti řešení prostor pro oddělení očního včetně ambulancí a léčebny dlouhodobě nemocných Nemocnice Třebíč p.o., navrhnout optimální řešení a zpracovat podklady pro zadání projektových prací
Následně zastupitelstvo kraje usnesením 0386/05/2012/ZK ze dne 18. 9. 2012 mj. schválilo rozpočtové opatření k částečnému krytí předpokládaných výdajů.
OM na základě usnesení RK zahájil investorskou přípravu a po několika komplikovaných jednáních a vyhodnocování variant dospěl ke koncepci řešení spočívající ve stavebních úpravách dvou podlaží pavilonu UNP, do kterých by byly přestěhovány oddělení z budovy na ulici Družstevní.
Na přelomu let 2012 a 2013 byla obnovena diskuse o koncepci celého areálu nemocnice Třebíč zejména v souvislosti s nevyhovujícím stavem pavilonu CH (lůžková část chirurgického oddělení, panelová budova), pavilonů A a A1 (historická budova kde je umístěno ARO, urologie, CT, ultrazvuk, ORL, část gynekologie, zákrokový sál, ambulance a kanceláře) a umístěním rozšíření energocentra do objektu bývalé kotelny. Nemocnice předložila koncepci dostavby areálu zpracovanou v roce 2011. Tento materiál obsahuje i záměr výstavby nového pavilonu chirurgických oborů v místě stávajících budov A a A1. Nový pavilon chirurgických oborů je zřejmě do budoucna nezbytný pro zajištění plnohodnotné péče o pacienty z okresu Třebíč. Bylo konstatováno, že v případě rozhodnutí o nové výstavbě bude nutné dočasně umístit provozy z budov určených k demolici (ARO, urologie, pracoviště CT) do jiných budov v areálu, přičemž pavilon UNP je v podstatě jedinou možností zajištění dočasného provozu těchto provozů a není tedy vhodné jeho nevyužívané části v současné době stavebně upravovat pro oddělení LDN a oční.
Návrh řešení OM navrhuje rozhodnout zařadit novou akci Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů do rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2013, do kapitoly Nemovitý majetek, do přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví. S ohledem na předpokládaný rozsah této investiční akce, považuje OM za potřebné v dostatečném předstihu zahájit investorskou přípravu. Je potřebné stanovit obsah záměru, kapacitu budovy, skladbu oddělení, vazby na ostatní budovy a provozy nemocnice, koncepci urgentního příjmu, dopravní a technické vazby a řadu dalších souvislostí. Zařazení akce do rozpočtu umožní zahájit investorskou přípravu akce.
OM předpokládá, že v první fázi investiční přípravy bude nejprve revidován zpracovaný záměr z roku 2011 a upraven do reálné potřeby. Výstupem bude stavební záměr obsahující návrh řešení, odhad finančních nákladů a možný časový plán projektové přípravy a realizace akce. Řešeny budou i vazby demolic a nové výstavby s ohledem na zajištění provozu dotčených oddělení nemocnice. Nedílnou součástí stavebního záměru bude návrh na zajištění zdroje financování investiční výstavby, vnitřního vybavení a lékařských přístrojů také a posouzení provozních nákladů. S tímto výstupem bude seznámena rada kraje v předpokládaném termínu konec června 2013. V případě schválení stavebního záměru a rozhodnutí o pořízení investice bude výstup z této fáze využit jako podklad pro zahájení projektové přípravy stavby - zadání pro veřejnou zakázku na projekt stavby.
OM v součinnosti s řediteli příslušných sekcí krajského úřadu navrhne řediteli krajského úřadu ustavení pracovního týmu k řešení úkolu (složení: ředitelé sekcí, zástupci OM, OZ a Nemocnice Třebíč).
Pro zajištění první fáze investorské přípravy není navrhováno rozpočtové opatření. Potřebné předpokládané výdaje je možné krýt změnou rozpisu rozpočtu v rámci stávající výše alokace přílohy M4.
OM dále navrhuje rozhodnout o pozastavení investiční přípravy akce Nemocnice Třebíč - stavební úpravy pavilonu UNP. Rozpracované řešení bude možné využít a dopracovat v době uvedení nového pavilonu chirurgických oborů do provozu ev. jako podklad pro nezbytné stavební úpravy nutné k zajištění oddělení přestěhovaných po dobu výstavby nového pavilonu chirurgických oborů do pavilonu UNP. Část pavilonu UNP bude možné využít k provedení stavebních úprav a následnému přestěhování oddělení LDN a očního z objektu na ulici Družstevní, ale až po realizaci nového pavilonu chirurgických oborů. Dle vyjádření Nemocnice Třebíč je reálné udržet provoz ještě několik let v budově na ulici Družstevní bez zásadních investic do této neperspektivní budovy.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky.

Odbor zdravotnictví souhlasí s navrženým usnesením.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* zařadit novou akci Nemocnice Třebíč - pavilon chirurgických oborů do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví;
* pozastavit investiční přípravu akce Nemocnice Třebíč - stavební úpravy pavilonu UNP .
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 28. 2. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz