Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2013-56

RK-02-2013-56.doc  RK-02-2013-56pr01.doc  RK-02-2013-56pr02.pdf
Číslo materiálu56
Číslo jednacíRK-02-2013-56
NázevNávrh na zařazení nových akcí do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 a řešení zastřešení vstupu v Nemocnici Nové Město na Moravě
Zpracoval O. Homola, P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuDopisem ze dne 22. 11. 2012 se ředitel Nemocnice Pelhřimov obrátil na hejtmana kraje se žádostí o pomoc při řešení havarijní situace venkovní terasy v posledním nadzemním podlaží dětského oddělení (viz materiál RK-02-2013-56 př.1).
OM prověřil stav. Jedná se o terasu v nejvyšším podlaží, nezastřešenou, ve spodních podlažích jsou lodžie. Na terase je položena keramická dlažba, běžným způsobem zaspárovaná, vyspádovaná k okrajům terasy. Niveleta terasy je ve stejné výšce s podlahou vnitřních prostor objektu, dveře se otvírají na terasu. Zábradlí je ocelové, s dvojitým madlem. Vzhledem k tomu, že se jedná o nezastřešený prostor, je použití keramické dlažby nevhodné jak z důvodu pochůznosti při zvýšené vlhkosti, tak vzhledem k nízké trvanlivosti běžných spárovacích hmot. Výplň ve spárách je poškozená postupným odmrzáním a nezaručuje vodotěsnost povrchu. Lze očekávat, že v nejbližší době dojde k postupnému oddělování jednotlivých dlaždic od nosné vrstvy a následné degradaci izolačních vrstev. Zastřešením terasy by bylo možno maximálně zvýšit její využití.
V Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkové organizaci je nově zjištěna a avizována potřeba změn u několika oddělení, u nichž je předpokladem realizace stavebních úprav. Jedněmi z těchto potřeb jsou dotčeny prostory hemodialyzačního oddělení, gynekologické příjmové ambulance a lékárny. Všechny tyto provozy jsou umístěny v I. nadzemním podlaží nemocničního monobloku. Zdůvodnění a technický popis návrhu řešení je obsahem materiálu RK-02-2013-56, př.2.
V souvislosti s realizovanou rekonstrukcí části objektu v Nemocnici Nové Město na Moravě pro prostory Emergency vyvstala potřeba zastřešit prostor před vstupem do objektu, který slouží jako příjem pacientů dopravených prostřednictvím Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina nebo jinými sanitními vozy. Zastřešení je potřebné s ohledem na eliminaci klimatických jevů při vykládání pacientů. Současně je vhodné upravit spádové poměry v místě, kde sanitky zastavují. Byla předjednána a starostou města Nové Město na Moravě přislíbena finanční spoluúčast města ve výši cca 1/2 výdajů. Druhou polovinu výdajů je možné zajistit z vlastních zdrojů - např. finančních prostředků, které byly nemocnici poskytnuty na vybudování parkoviště v areálu nemocnice a zřejmě nebudou na tento účel plně vyčerpány. Celkové náklady nejsou v současné době vyčísleny, prvotní odhad se pohybuje v řádu několika set tisíc Kč.
Návrh řešení S ohledem na datum sdělení Nemocnice Pelhřimov o stavu terasy a následném prověření stavu ze strany OM nebylo možné akci zařadit do návrhu rozpočtu na rok 2013. Odbor majetkový navrhuje výše uvedené záležitosti zajistit prostřednictvím zařazení nové akce Nemocnice Pelhřimov - stavební úpravy a zastřešení terasy dětského oddělení do rozpočtu Kraje Vysočina, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví.
Finanční krytí realizace prací navrhuje OM zajistit z disponibilního zůstatku kraje z roku 2012. Celkové náklady akce odhaduje OM ve výši cca 850 000 Kč a budou stanoveny na základě výsledků veřejné zakázky na stavební práce.
V případě přijetí návrhu usnesení OM zahájí projektovou přípravu akce.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnutí o zařazení nové akce do rozpočtu kraje.
Pro další rozhodnutí o postupu při řešení změn v provozech Nemocnice Havlíčkův Brod OM navrhuje zařadit novou akci Nemocnice Havlíčkův Brod - stavební úpravy hemodialýza, gynekologická příjmová ambulance a lékárna do rozpočtu Kraje Vysočina, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví s tím, že finanční krytí v rozsahu projektové přípravy navrhuje OM zajistit z disponibilního zůstatku kraje z roku 2012. V případě přijetí návrhu usnesení OM zahájí projektovou přípravu akce, která vyjasní definitivní rozsah stavebních prací a bude rovněž podkladem pro diskusi o zajištění finančního krytí, a to i co se týká využití vlastních zdrojů Nemocnice Havlíčkův Brod. Projektové náklady odhaduje OM na cca 150 tis. Kč.
OM doporučuje radě kraje vzít na vědomí potřebu zřízení zastřešení a úpravy komunikace u vstupu do prostor Emergency v Nemocnici Nové Město na Moravě a uložit ředitelce Nemocnice Nové Město na Moravě zajistit přípravu a realizaci a odboru zdravotnictví a odboru majetkovému poskytnout ekonomickou a technickou součinnost a podporu.
StanoviskaEkonomický odbor navrhuje rozpočtové pokrytí akcí ve výši 1 000 tis. Kč z nevyčerpaných prostředků kapitoly Nemovitý majetek v roce 2012 při zapojování disponibilního zůstatku kraje do rozpočtu kraje na rok 2013.
Odbor zdravotnictví
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit nové akce do rozpočtu kraje kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví:
* Nemocnice Pelhřimov - stavební úpravy a zastřešení terasy dětského oddělení;
* Nemocnice Havlíčkův Brod - stavební úpravy hemodialýza, gynekologická příjmová ambulance a lékárna;
ukládá
* ředitelce Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace zajistit přípravu a realizaci zastřešení a úpravy komunikace u vstupu (příjezd sanitních vozů) do prostor Emergency v Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkové organizaci;
* odboru zdravotnictví a odboru majetkovému poskytnout Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkové organizaci ekonomickou a technickou součinnost a podporu při realizaci zastřešení a úpravy komunikace u vstupu (příjezd sanitních vozů) do prostor Emergency v Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkové organizaci.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor zdravotnictví, odbor ekonomický, ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace
Termín 31. května 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz