Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2012-49

RK-38-2012-49.doc  RK-38-2012-49pr01.doc  RK-38-2012-49pr01upr1.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-38-2012-49
NázevVýzva k podávání žádostí o dotace na podporu programů primární prevence rizikového chování ve školách
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina řešil zajištění programů primární prevence do škol prostřednictvím individuálního projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů , který bude ukončen ke dni 28. 2. 2013. V roce 2012 byly tyto programy financovány částkou 3 168 tis. Kč z tohoto projektu a částkou 868 tis. Kč z rozpočtu kraje. Jedná se o programy, které do škol dodávají externí certifikovaní dodavatelé (nestátní neziskové organizace) a které zajišťují práci se žáky zaměřenou na prevenci rizikového chování (např. závislosti na návykových látkách, šikany, xenofobie, vandalismus, záškoláctví, gambling, kyberšikana, extremismus, působení sekt apod.). Programy jsou přizpůsobené vnímání konkrétní cílové skupiny a účinnost je ovlivňována i skutečností, že jej zajišťují externí odborníci.
Ze sociologických výzkumů, které byly v letošním roce provedeny v rámci individuálního projektu, vyplynulo, že potřeba programů primární prevence je vysoká, a to jak z pohledu pedagogů, tak z pohledu samotných žáků. Také samotný projekt počítal s minimální pětiletou udržitelností.
Pro rok 2013 je v návrhu rozpočtu kraje zapracována částka 2 500 000,- Kč na podporu programů primární prevence.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí zpracoval návrh Výzvy k podávání žádostí o dotace na poskytování programů specifické primární prevence rizikového chování ve školách (viz materiál
RK-38-2012-49, př. 1) pro první pololetí roku 2013. Na základě této výzvy by byla konkrétním poskytovatelům nyní rozdělena částka 1 225 000 Kč a podmínkou rozdělení dotací bude schválení finančního krytí v rozpočtu kraje (dotace není nároková a vyhlášením výzvy se kraj nezavazuje dotaci poskytnout. Výzvu předkládáme k vyhlášení již nyní před schválením rozpočtu kraje, abychom mohli vyhodnotit žádosti a předložit návrh řešení na první jednání zastupitelstva kraje v roce 2013. Vzhledem k omezeným zdrojům bude dotace použita na programy určené pro 2. stupně ZŠ v kraji (vnímáme ji v této věkové kategorii jako nejpotřebnější z potřebných).
V rámci dotačního řízení budou alokovány částky na jednotlivé okresy. Tyto alokace byly stanoveny klíčem, ve kterém jsou jako ukazatelé s poloviční váhou zohledněny počet žáků na druhých stupních ZŠ a počet odučených hodin PP v roce 2011v jednotlivých okresech. Do žádostí budou jednotliví poskytovatelé uvádět předpokládané počty programů v jednotlivých školách v rámci kraje s tím, že na území kraje není předem stanoveno teritoriální rozdělení pro jednotlivé žadatele. Na základě posouzení žádostí podle kritérií výzvy OSV zpracuje pro radu a pro zastupitelstvo návrh na poskytnutí dotací. Ve výzvě požadujeme, aby poskytovatelé realizovali programy tříhodinové a v jednom školním roce realizovali v dané třídě dva návazné programy. Dotace kraje bude činit max. 1000,- Kč na hodinu programu. Půjde o příspěvek na krytí celkových nákladů zajištění programu. Poskytovatelé mohou žádat o částečnou úhradu školy a získávat prostředky z dalších zdrojů. Kritéria výzvy by je měla vést k tomu, aby se snažili o zvyšování efektivity zabezpečení programů (efektivní využití pracovního týmu; pokud poskytovatel nebude mít pro tým dostatečné využití, musí jej omezit).
Výzva je zatím připravena pro první pololetí 2013 na dokončení rozjetého školního roku a tudíž se z částky navržené v rozpočtu použije pouze polovina. Na druhé pololetí bude možné vyhlásit další dotační řízení s finančním objemem, které může reagovat na poznatky ze zavedení nového systému financování.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
vyhlásit Výzvu k podávání žádostí o dotace na poskytování programů specifické primární prevence rizikového chování ve školách dle materiálu RK-38-2012-49, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 28. 2. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz