Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2012-62

RK-36-2012-62.doc  RK-36-2012-62pr01.doc
Číslo materiálu62
Číslo jednacíRK-36-2012-62
NázevInformace o krocích vedoucích k podpoře výuky německého jazyka v Kraji Vysočina
Zpracoval P. Adam
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuS ohledem na v posledních letech rapidní propad zájmu o německý jazyk a na tento propad reagující memorandum Asociace krajů České republiky, Velvyslanectví Rakouské republiky v České republice a Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v České republice nesoucí název Společné prohlášení na podporu vícejazyčnosti ze dne 27. dubna 2012 a na schválená Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování Studijního stipendia Kraje Vysočina ze dne 2. 10 2012 zahájil OŠMS jednání se zástupci Velvyslanectví Rakouské republiky, dolnorakouského Zemského školského úřadu o možnostech podpory výuky německého jazyka a podpory studijního pobytu českých žáků a studentů v Dolním Rakousku. Všechna jednání byla vedena na úrovni tří okruhů:
- možnost zajištění odpovídajícího typu střední školy pro umožnění ročního studijního pobytu v Dolním Rakousku pro žáky středních škol působících v Kraji Vysočina,
- možnost zajištění rakouského učitele německého jazyka, který by působil na středních školách zřizovaných Krajem Vysočina (obdoba činností francouzského lektora zajišťované ve spolupráci s partnerským regionem Champagne-Ardenne již čtvrtým rokem),
- zajištění podpory dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (učitelů německého jazyka) ve spolupráci s rakouskou stranou.
Informace o průběžných výsledcích jednání jsou obsaženy v příloze č. 1 materiálu
RK-36-2012-62.
Návrh řešení OŠMS navrhuje pokračovat v činnostech směřujících k zajištění německého lektora pro školní rok 2013/2014 a vytvořit systém spolupráce při zajišťování možností ročních studijních pobytů na středních školách v partnerském regionu Dolní Rakousko.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o stavu jednání o zajištění německého lektora pro působení na středních školách v Kraji Vysočina;
ukládá
OŠMS pokračovat v činnostech směřujících k naplnění záměrů definovaných v materiálu
RK-36-2012-62, př. 1.
Odpovědnost OŠMS
Termín 30. 6. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz