Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2012-52

RK-27-2012-52.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-27-2012-52
NázevProjekt Digitalizace a ukládání - změna financování projektových aktivit
Zpracoval P. Pavlinec, H. Hrnčířová, K. Mayerová
Předkládá P. Pavlinec, K. Mayerová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo Kraje Vysočina na svém zasedání dne 22. 6. 2010 svým usnesením 0307/04/2010/ZK schválilo realizaci projektu Digitalizace a ukládání spolufinancovaného z Integrovaného operačního programu a převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 28 mil. Kč na tento projekt. Podíl Kraje Vysočina je 15 % z celkového rozpočtu projektu, tzn. 4,2 mil. Kč.

Během roku 2011 a 2012 byla vypsána výběrová řízení za účelem realizace projektových aktivit. Oproti předpokladu bylo na těchto výběrových řízeních ušetřeno 8 mil. Kč z projektového rozpočtu.

Jednou z projektových činností je také proces digitalizace dokumentů, který je zajišťován pracovištěm Krajské digitalizační jednotky (KDJ) v Havlíčkově Brodě (na zařízeních zakoupených z projektu) zaměstnanci financovanými z rozpočtu projektu formou dohod o pracovní činnosti.

Projekt Digitalizace a ukládání v Kraji Vysočina navazuje na projekty Národní digitální knihovna (NDK) a Národní digitální archiv (NDA) a je závislý na některých jejich výstupech.
Z důvodu zpoždění projektu NDK (cca půl roku) nebyly z počátku realizace krajského projektu KDJ k dispozici metadatové standardy a potřebné SW nástroje pro popis a finální zpracování monografií a periodik. Projekt NDA byl pozastaven zcela, pro popis a finální zpracování archivních materiálů neexistují žádné standardy ani SW nástroje.
V tomto směru jsme navázali spolupráci s Moravským zemským archivem (MZA) jako nadřízeným archivem Státních okresních archivů na území Kraje Vysočina. Ve fondech těchto archivů je velké množství regionálně významných dokumentů knižních i archivních.

Jednotlivé postupy a standardy digitalizace pracovníci KDJ proto definují defacto sami a první polovina roku 2012 byla věnována nastavení celého procesu digitalizace.

Dále byla v průběhu realizace projektu byla dodatečně zjištěna potřeba zaměřit se na poškozené a ohrožené dokumenty. Velká část těchto dokumentů jsou regionální periodika ve špatném stavu nebo jsou formátově větší než A3. Z těchto důvodů nejdou zpracovat roboticky, což zpomaluje jejich snímání. Časově náročnější je i jejich úprava a ořez jak z důvodu kvality předlohy, tak z důvodu datové velikosti. Část dokumentů je psaná ručně, to také klade větší časové nároky na ořez a úpravu

Výsledek je situace, kdy pracovní nasazení (původní plán 3000 hodin v roce 2012, skutečnost 2800 hodin v prvním pololetí 2012) a počet pracovníků (původní plán 2,5 úvazku; realita >3 úvazky) KDJ v první polovině roku 2012 je výrazně vyšší než předpokládal projektový rozpočet (cca 2x). V této chvíli je pro další pokračování projektu do konce roku 2012 nutné navýšit rozpočet na určený na mzdové výdaje o 700 tis. Kč.
Protože tyto výdaje nejsou součástí projektového rozpočtu, budou označeny jako nezpůsobilé a nevztahuje se na ně dotace 85%. Dojde tak k navýšení podílu kraje v projektovém rozpočtu z původních 15ti% (původně 4,2 mil Kč; po úsporách v zakázkách 3 mil Kč) celkem na 18,5%, tj. 3,7 mil. Kč.
Návrh řešení Odbor informatiky navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit změnu podílu Kraje Vysočina v tomto projektu, tzn. krajský podíl ve výši 4,2 mil Kč po výběrových řízeních 3 mil Kč změnit na částku 3,7 mil. Kč za účelem financování projektových aktivit a částku 700 tis. Kč tedy uvést jako nezpůsobilý náklad projektu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
změnu podílu Kraje Vysočina v projektu Digitalizace a ukládání, tzn. krajský podíl ve výši 4,2 mil Kč, po výběrových řízeních 3 mil Kč změnit na částku 3,7 mil. Kč za účelem financování projektových aktivit a částku 700 tis. Kč tedy uvést jako nezpůsobilý náklad projektu.
Odpovědnost odbor informatiky
Termín 31. 7. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz