Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2012-21

RK-19-2012-21.doc  RK-19-2012-21pr01.xls  RK-19-2012-21pr02.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-19-2012-21
NázevPoskytnutí dotace na podporu dobrovolnictví a neformální pomoci osobám závislým na pomoci jiné osoby
Zpracoval J. Bína, K. Mokrá
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje vyhlásila na svém jednání dne 10. 4. 2012 Výzvu k podávání žádostí o dotace na podporu projektů v oblasti dobrovolnictví a neformální pomoci osobám závislým na pomoci jiné osoby. V rozpočtu Kraje Vysočina je zahrnuto 1 950 000 Kč na podporu dobrovolnictví, které kraj dlouhodobě podporuje. Bezplatná laická pomoc v sociálních službách posiluje spolupráci v přirozené komunitě a je přínosná pro pracovníky v sociálních službách, pro klienty i pro samotné dobrovolníky. Výzva i kritéria, která v ní byla stanovena, byla určena k tomu, aby kraj ze svého rozpočtu podpořil projekty, které nabízejí rozvoj dobrovolnictví směřující ke zlepšení a posílení sociální soudržnosti obyvatel regionu a k rozšíření sociálních služeb o nabídku činností, které nelze zabezpečit prostřednictvím profesionálních pečovatelů, ale znamenají přínos pro kvalitu života uživatelů. Především byl stanoven minimální počet dobrovolnických hodin, které má centrum zabezpečit. Významné jsou také požadavky na systémovost zabezpečení dobrovolnické práce a na spolupráci s jinými poskytovateli sociálních služeb. Rozvoj neformální pomoci osobám závislým na pomoci jiné osoby především ve městech a obcích kraje Vysočina je určen pro obyvatele, jejichž potřebu pomoci nelze řešit prostřednictvím profesionálních služeb, hlavně pečovatelské služby, s cílem zabezpečit související sociální poradenství ve smyslu zprostředkování informací o sociálních službách a případné zprostředkování péče jiné fyzické osoby.
Na základě uvedené výzvy měli žadatelé v termínu do 24. 4. 2012 možnost podávat žádosti na tiskopisu, který vyžaduje uvedení popisu projektu a jeho aktivit, systému spolupráce v místní komunitě včetně výčtu spolupracujících organizací a institucí, uvedení statistických dat za posledních 12 měsíců realizace projektu (počet dobrovolníků, množství odpracovaných dobrovolnických hodin, počet obcí, v nichž je zajištěna dobrovolnická a neformální pomoc, množství fyzických osob, jimž projekt přináší pomoc), termín ukončení financování projektu z Fondu Vysočiny a požadovaný termín zahájení financování z rozpočtu kraje, dále předpokládaný rozvoj projektu, rozpočet včetně předpokládaných příjmů, z nichž bude projekt financován, personální zabezpečení projektu, výši požadované dotace z rozpočtu kraje (max. 300 000,- Kč) a výši vlastní spoluúčasti (min. 30%) a další informace ke způsobu fungování dobrovolnického centra a zabezpečení dobrovolnické práce.
Na základě této výzvy byly shromážděny žádosti a jmenována hodnotící komise, která provedla vyhodnocení žádostí a zpracování návrhů na poskytnutí dotací. Jednání komise proběhlo dne 2. 5. 2012 a návrhy komise byly následně zpracovány. Komise posoudila splnění podmínek stanovených výzvou a specifických kritérií ve smyslu materiálu
RK-15-2012-37, př. 1 a navrhla výši dotace kraje. V dotačním řízení bylo podáno celkem 11 žádostí, z nichž 1 nebyla hodnocena vzhledem k nedodržení lhůty pro podání žádosti (Centrum pro rodinu a sociální péči Vysočina), 3 žádosti nesplnily podmínky pro poskytnutí dotace stanovené výzvou a nebyly proto dále hodnoceny (Sdílení o. s., Oblastní charita Havlíčkův Brod, Hospicové hnutí - Vysočina, o. s.). Zbývajících 7 projektů schválila hodnotící komise pro podpoření dotací z rozpočtu kraje v požadované výši. Materiály z dotačního řízení (žádosti a zápisy z jednání hodnotící komise) jsou k dispozici k nahlédnutí na odboru sociálních věcí. Z doporučení hodnotící komise byl zpracován návrh na poskytnutí dotací na podporu projektů v oblasti dobrovolnictví a neformální pomoci osobám závislým na pomoci jiné osoby uvedený v materiálu RK-19-2012-21, př. 1.
Návrh řešení Navrhujeme poskytnout dotaci na podporu dobrovolnictví a neformální pomoci osobám závislým na pomoci jiné osoby ve výši 1 894 100,- Kč dle materiálu RK-19-2012-21, př. 1. Poskytnutí dotace navrhujeme ošetřit smlouvou o poskytnutí dotace, jejíž vzor je uveden v materiálu RK-19-2012-21, př. 2.
StanoviskaEkonomický odbor: Stanoviska budou předložena na jednání rady kraje.
Stanovisko OI: Stanoviska budou předložena na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout poskytnout dotaci ve výši 1 894 100 Kč na podporu projektů v oblasti dobrovolnictví a neformální pomoci osobám závislým na pomoci jiné osoby dle materiálu RK-19-2012-21, př. 1;
* schválit vzorovou smlouvu o poskytnutí dotace dle materiálu RK-19-2012-21, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 30. 6. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz