Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2012-64

RK-17-2012-64.doc  RK-17-2012-64pr01.doc
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-17-2012-64
NázevTransformační plán ÚSP Křižanova, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Bína, E. Komínková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu předkládá odbor sociálních věcí ke schválení Transformační plán ÚSP Křižanova, příspěvkové organizace, který bude sloužit jako příloha k projektu Transformace ÚSP Křižanov předkládaného do Integrovaného operačního programu. Předfinancování tohoto projektu bylo schváleno zastupitelstvem Kraje Vysočina Usnesením č. 0059/01/2012/ZK dne 14. 2. 2012.
Kraj Vysočina navrhl zařazení Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace, do projektu transformace pobytových zařízení sociální péče, jehož způsobilé náklady jsou financované z Integrovaného operačního programu. Důvodem byla skutečnost, že organizace sídlí v historickém objektu zámku, který nevyhovuje stavebně moderním požadavkům poskytování sociálních služeb. Objekt není možný z hlediska dispozice zrekonstruovat do podoby domácností rodinného typu, které budou vyhovovat individuálním potřebám uživatelům, zajistí jim potřebné soukromí a životní standart běžné společnosti.

V ÚSP Křižanov proběhne částečná transformace původní organizace. Organizace má v současné době 142 uživatelů, pro 40 bude zajištěna služba komunitního typu výstavbou nových objektů a pronájmem bytů, 102 uživatelů zůstane v původní budově zámku. Snížením kapacity zámku dojde ke zlepšení podmínek pro bydlení uživatelů a ke zkvalitnění poskytované služby. Po ukončení procesu transformace budou poskytovány v ÚSP Křižanov dva typy pobytových sociálních služeb:
1. Domovy pro osoby se zdravotním postižením
2. Chráněné bydlení.
Ad 1. Poskytování sociální služby Domovy pro osoby se zdravotním postižením (dále DOZP) je plánováno komunitním způsobem v rámci vybudování 2 domácností v Bystřici nad Pernštejnem, celkem pro 12 uživatelů. Budované domácnosti budou určeny pro osoby s vysokou mírou podpory. V původní budově zámku ÚSP Křižanov bude po částečné transformaci zařízení nadále fungovat služba DOZP poskytovaná 102 uživatelům. Snížením kapacity původní budovy zámku dojde k humanizaci poskytovaných služeb.
Ad 2. Poskytování sociální služby Chráněné bydlení je plánováno v rámci pronájmu cca 6 bytů a vybudování 2 domácností ve Velkém Meziříčí. Celkem do služby Chráněné bydlení odejde 28 uživatelů s nízkou (pronájem bytů) a střední mírou podpory (výstavba domácností). Služba bude poskytována dle potřeby 2-24 h/denně.

Projekt Transformace ÚSP Křižanov je v současné době v přípravné fázi projektu. Dochází ke zpracovávání projektové žádosti, která se týká transformace části zařízení o kapacitě 24 uživatelů. V rámci tohoto projektu dojde k výstavbě 4 objektů bydlení v okrese Žďár n. Sázavou (2 objekty v Bystřici nad Pernštejnem a 2 objekty ve Velkém Meziříčí). V současné době probíhají jednání s vlastníky vybraných nemovitostí o odkupu. V rámci zpracovávaného projektu dojde k vybudování 2 domácností po 6 uživatelích pro osoby s vysokou mírou podpory, kterým bude poskytována služba DOZP a 2 skupinových domácností po 6 uživatelích se střední mírou podpory, kterým bude poskytována sociální služba chráněné bydlení. Proces přípravy, samotný průběh a další související změny celého procesu transformace zařízení ÚSP Křižanov, příspěvkové organizace blíže popisuje předkládaný Transformační plán (RK-17-2012-64, př. 1).
Transformační plán byl v rámci jeho příprav konzultován s pracovníky Národního centra podpory transformace sociálních služeb, dále připomínkován OSV a následně bude předkládán hodnotící komisi MPSV. Po vydání usnesení hodnotící komise bude přiložen k projektu Transformace ÚSP Křižanov.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje schválení Transformačního plánu ÚSP Křižanov, příspěvkové organizace dle materiálu RK-17-2012-64, př. 1 a uložit této organizaci postupovat podle tohoto plánu. Dále navrhujeme radě kraje uložit odboru sociálních věcí, aby předložila tento materiál hodnotící komisi MPSV a použila ho jako přílohu k projektové žádosti projektu Transformace ÚSP Křižanov.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Transformační plán ÚSP Křižanov, příspěvkové organizace dle materiálu RK-17-2012-64, př. 1;
ukládá
ÚSP Křižanov, příspěvkové organizaci, ve spolupráci s odborem sociálních věcí a odborem majetkovým podle tohoto plánu postupovat, odboru sociálních věcí předložit transformační plán hodnotící komisi MPSV a použít ho jako přílohu k projektové žádosti projektu Transformace ÚSP Křižanov.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitelka ÚSP Křižanov, příspěvkové organizace
Termín 31. 3. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz