Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2012-47

RK-15-2012-47.doc  RK-15-2012-47pr01.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-15-2012-47
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Nová Říše
Zpracoval J. Joneš
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zřízení zvláštní územní ochrany v kategorii přírodní památka evropsky významné lokality s názvem Nová Říše (kód CZ0613327).
Z ustanovení § 45c odst. 5 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění, vyplývá pro kraje povinnost vyhlášení evropsky významné lokality za zvláště chráněné území nejpozději do 6 let od přijetí lokality do evropského seznamu. V kraji Vysočina byla evropsky významná lokalita Nová Říše zařazena do evropského seznamu Rozhodnutím Komise ze dne 13. listopadu 2007; zařazení bylo publikováno formou sdělení Ministerstva životního prostředí č. 81/2008 Sb., o evropsky významných lokalitách, které byly zařazeny do evropského seznamu, účinnost od 5. března 2008.
Návrh řešení Z důvodu uvedeného v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památky, jež ponese název Nová Říše podle materiálu RK-14-2012-47, př.1.
Důvodem návrhu na vyhlášení územní ochrany předmětného území je jeho cennost z hlediska přírodovědného a současně zákonná povinnost příslušných orgánů ochrany přírody zabezpečit ochranu evropsky významných lokalit zařazených z důvodu výskytu evropsky významných druhů nebo evropsky významných stanovišť do evropského seznamu.
Navrhovaná přírodní památka Nová Říše se rozkládá v kraji Vysočina, v okrese Jihlava, na území obcí Nová Říše, Vystrčenovice a Dyjice, v katastrálních územích a na pozemcích: katastrální území Rozsíčky u Telče, p. č. 207/1, katastrální území Vystrčenovice, p. č. 320/11 a katastrální území Nová Říše, p.č. 647/1, vše druh pozemku vodní plocha. Výměra navrhované přírodní památky je 53,11 ha.
Území navrhované ke zvláštní ochraně tvoří vodárenská přehradní nádrž na Olšanském potoce u Nové Říše, asi 7 km od Telče. Přehradní hráz je v ř. km 5,0 Olšanského potoka. Nádrž byla uvedena do provozu v roce 1985. Hlavní přítok je Olšanský potok.
Olšanský potok měl původně z hlediska rybího osídlení pstruhový charakter. Vybudované rybníky (cca 10) v povodí a rybářské aktivity vedly k tomu, že vedle pstruha obecného se v povodí vyskytovaly a vyskytují další druhy pro potok necharakteristické (jelec tloušť, plotice obecná, okoun říční), v rybnících chované druhy - kapr obecný, lín obecný, štika obecná. V oblasti zátopy budoucí nádrže byla v roce 1982 zjištěna i početně nevelká populace sekavce - podle původní nomenklatury (sekavec písečný - Cobitis taenia).
V nádrži Nová Říše se vyskytuje pouze populace čistého druhu sekavec podunajský - Cobitis elongatoides. Populace vznikla z původní nepočetné populace vyskytující se v zatopené části Olšanského potoka. V podmínkách nádrže našel tento druh velmi příznivé podmínky a postupně v průběhu cca 10 let vytvořil velmi početnou populaci řádově okolo deseti tisíc jedinců. Tento druh osidluje dno příbřežní zóny nádrže v šířce cca 6-8 m, v úsecích, kde se dno postupně snižuje, do hloubky cca 3 m. Dlouhodobé monitorování populace sekavce podunajského prokázalo, že populace je stabilní jak z hlediska početnosti, tak i z hlediska rozšíření v nádrži, pravidelně se reprodukující. Je to nejpočetnější populace tohoto druhu v ČR. Je identifikována genetická charakteristika populace. Dlouhodobý stav populace sekavce svědčí to o tom, že v nádrži má sekavec podunajský optimální podmínky pro stabilní výskyt.
Dalším významným druhem, který je zastoupen na území vodní nádrže Nová Říše, je rak říční. Velká koncentrace tohoto kriticky ohroženého druhu je na hrázi vodní nádrže, kde byla populace odhadnuta na několik set jedinců a proto lze tvrdit, že se v nádrži vyskytuje několik tisíc raků (dle monitoringu Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech, 2007-2008). Na této lokalitě rak říční nalézá vhodné podmínky pro svou existenci a je významným článkem zdejších ekosystémů.
Lokalitu lze označit za přírodní útvar menší rozlohy a naleziště ohrožených druhů ve fragmentech ekosystému s ekologickým, vědeckým a estetickým významem, které vedle přírody formoval svou činností člověk. Celkový charakter a druhová bohatost území bezesporu opodstatňují vyhlášení území za zvláště chráněné v kategorii přírodní památka.
Předmětem ochrany navrhované přírodní památky bude ekosystém přirozeně eutrofní vodní nádrže s výskytem zvláště chráněných druhů (přírodní společenstvo V1F makrofytní vegetace přirozeně eutrofních a mezotrofních stojatých vod). Předmětem ochrany bude i druh, pro který byla vyhlášena evropsky významná lokalita Nová říše a který se nachází na území přírodní památky, kterým je sekavec podunajský (Cobitis elongatoides) (původní nomenklatura sekavec písečný Cobitis taenia). Dlouhodobým cílem ochrany území je omezení či pozastavení vývojových procesů v ekosystémech tak, aby bylo zachováno vývojové stádium ekosystému potřebné pro udržení dobrého stavu populací zvláště chráněných druhů. S ohledem na předmět ochrany přírodní památky nebudou stanoveny bližší ochranné podmínky ani nenavrhujeme vyhlášení ochranného pásma.

Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice památky a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě. Podklady nutné k vyhlášení přírodní památky Nová Říše (včetně geodetických prací) byly pořízeny z finančních prostředků Operačního programu Životní prostředí (plná úhrada nákladů), v rámci projektu Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v kraji Vysočina.
Návrh na vyhlášení přírodní památky byl dle § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků, vlastníci k návrhu přírodní památky neměli připomínky. Součastně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Zřízením přírodní památky vznikne možnost Kraje Vysočina zajišťovat péči o dané území. Území přírodní památky se kryje s vodárenskou nádrží, oba zájmy jsou v souladu, proto základní péče bude v režii správce nádrže (zde Povodí Moravy, s.p.). Zásahy nad rámec běžné péče pak může zajišťovat kraj (například v případě nutnosti omezit nadměrné zarůstání pobřežních partií nádrže). Protože se jedná o evropsky významnou lokalitu, předpokládáme, že finanční prostředky na péči nad rámec běžné péče správce nádrže budou získávány z jiných zdrojů (Operační program Životní prostředí, dotace Ministerstva životního prostředí ap.). Pokud bude třeba některá opatření případně financovat z rozpočtu Kraje Vysočina (například obnova značení v terénu ap.), bude to v řádu 10 až 25 tis. Kč za rok. Tato skutečnost však nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina a bude řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3741 - ochrana druhů a stanovišť.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 3/2012, o zřízení přírodní památky Nová Říše, dle materiálu
RK-15-2012-47, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 10. 4. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz