Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2012-34

RK-01-2012-34.doc  RK-01-2012-34pr01.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-01-2012-34
NázevInformace o projektu Vysočina fandí kultuře
Zpracoval I. Šteklová, I. Doležalová
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina podporuje každoročně mnoho kulturních akcí, které v kraji probíhají a našly si již svoji cílovou skupinu. Mezi dlouhodobě podporované akce patří VIP akce, dále akce, které čerpají finanční podporu z grantových programů z Fondu Vysočiny, postupové přehlídky a mnoho dalších akcí, které mají svoje místo na kulturní scéně Kraje Vysočina. V roce 2012 bude Kraj Vysočina hostitelem výstavy Zamlčená moderna / Iluze a sny 1880-1930, která bude instalována v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Samotná výstava a její doprovodné aktivity jsou zaměřeny i na dolnorakouské návštěvníky. Na výstavě je významně zastoupena část rakouských Němců, kteří působili v Čechách, což nabízí velký potenciál k vzájemné propagaci a spolupráci s Dolním Rakouskem. Část přednášek a komentovaných prohlídek bude v německém jazyce. Výstava Zamlčená moderna bude však pouze jednou z částí projektu Vysočina fandí kultuře . Dalšími nosnými aktivitami tohoto projektu budou Výstava Emanuel Ranný (grafik a malíř), Dokument o Josefu Hoffmannovi, Komponované hudební programy - 6 koncertů pod širým nebem v 5 městech kraje (Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou), Folklorní léto - vystoupení tuzemských a přeshraničních folklorních souborů z partnerských regionů Kraje Vysočina a další doprovodné akce, podpořené z rozpočtu Kraje Vysočina, akce realizované příspěvkovými organizacemi na úseku kultury. Realizátorem aktivit vztahujících se k projektu Vysočina fandí kultuře byla pověřena Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě. Propagaci celému projektu zajistí Vysočina Tourism, příspěvková organizace.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana a odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje radě kraje schválit realizaci aktivit v rámci projektu Vysočina fandí kultuře a doporučuje zastupitelstvu kraje vzít na vědomí realizaci aktivit v rámci projektu Vysočina fandí kultuře . Cílem projektu je prezentovat dobré jméno Kraje Vysočina, zvýšit zájem veřejnosti o činnosti sbírkotvorných organizací v Kraji Vysočina a v neposlední řadě upevnit dobré vztahy a vazby k partnerskému regionu Dolní Rakousko.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu. Ve schváleném rozpočtu kraje na rok 2012 je částka 1 mil. Kč určená zejména na realizaci výstavy Zamlčená moderna. Finanční krytí dalších navrhovaných aktivit nad rámec schválené částky bude zahrnuto do návrhu použití disponibilního zůstatku roku 2011.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
realizaci aktivit v rámci projektu Vysočina fandí kultuře dle materiálu RK-01-2012-34, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí realizaci aktivit v rámci projektu Vysočina fandí kultuře dle materiálu RK-01-2012-34, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, ředitel Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, ředitel Vysočina Tourism, příspěvkové organizace.
Termín 15. 1. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz