Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2011-47

RK-35-2011-47.doc  RK-35-2011-47pr01.doc  RK-35-2011-47pr02.pdf
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-35-2011-47
NázevVýchozí stav a cíle Vysoké školy polytechnické Jihlava
Zpracoval K. Kotrba
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina uzavřel 24. 3. 2009 Smlouvu o vzájemné spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava.

Vysoká škola polytechnická přijala v září letošního roku strategický dokument nazvaný Výchozí stav a cíle Vysoké školy polytechnické Jihlava (materiál RK-35-2011-47, př. 1). Obsahem tohoto materiálu je koncepční představa managementu školy o jejím střednědobém fungování a rozvoji.

Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ) byla zřízena zákonem č. 375/2004 Sb. ze dne 3. 6. 2004 jako první veřejná vysoká škola neuniverzitního směru v České republice.

Neuniverzitní vysoká škola má ze zákona č. 111/1998 Sb. (zákon o vysokých školách) stejné postavení jako univerzitní vysoké školy. Odlišuje se pouze třemi atributy - nemůže poskytovat vzdělání v doktorských studijních programech, nečlení se na fakulty a její vědecká rada se nazývá akademickou radou.

Poslání Vysoké školy polytechnické Jihlava lze charakterizovat takto: VŠPJ je veřejná vysoká škola zaměřená na aplikovanou vzdělanost, jejímž posláním je poskytovat odborně různorodé studijní programy zaměřené zejména na potřeby regionálního trhu práce, pěstovat intenzivní spolupráci s aplikační sférou, odpovídající tvůrčí činnost a aplikovaný výzkum, poskytovat pestrou nabídku celoživotního vzdělávání a napomáhat kulturnímu a obecně vzdělanostnímu rozvoji regionu.

VŠPJ nabízí akreditované studijní programy bakalářského typu a kurzy celoživotního vzdělávání. Různorodá škála bakalářských oborů odpovídá potřebám dalšího rozvoje regionu a je v souladu s názvem školy. Slovo polytechnická je převzato ze starořečtiny a vyjadřuje v nejširším smyslu zběhlost v umění či řemesle, zkušenost, zručnost, obratnost, mistrnost, řadu dovedností. A to je směr, kterým se poměrně mladá regionálně zaměřená škola ubírá.

Obecným cílem studia v akreditovaných studijních programech je poskytnout zájemcům možnost získat vysokoškolské, profesně orientované, vzdělání s důrazem na praktické výstupy. Významnou součástí studia jsou dlouhodobé semestrální praxe. Po složení státní závěrečné zkoušky a obhajobě bakalářské práce získává absolvent diplom a titul bakaláře (Bc.) i možnost dalšího studia v navazujících magisterských programech na jiných vysokých školách v tuzemsku nebo v zahraničí. Studium v akreditovaných studijních programech trvá tři roky, probíhá prezenční formou a téměř ve všech oborech i kombinovanou formou. Studijní nabídka se průběžně rozšiřuje tak, jak jsou ve správním řízení akreditovány nové studijní programy a obory. V akademickém roce 2011/2012 studuje na VŠPJ téměř 3 300 studentů. Další výuka probíhá v kurzech celoživotního vzdělávání včetně Univerzity třetího věku.

VŠPJ je zapojena do různých výzkumných a tvůrčích aktivit, participuje na řešení zadání z podnikové či veřejnoprávní sféry, pořádá konference i s mezinárodní účastí, vydává vlastní časopisy a studenti i akademičtí pracovníci se účastní mezinárodních výměnných pobytů. Jako jediná vysoká škola v České republice provozuje také vlastní cestovní kancelář.

Vysoká škola polytechnická Jihlava je jedinou veřejnou vysokou školu se sídlem na území Kraje Vysočina. Vzhledem k její krátké historii tato instituce potřebuje všestrannou podporu pro získání stability a zajištění rozvoje, a to včetně podpory ze strany Kraje Vysočina.

Existence veřejné vysoké školy na území Kraje Vysočina je i z hlediska regionální (krajské) samosprávy pro kraj důležitá, a to zejména pro zvyšování úrovně vzdělanosti ve společnosti v rámci kraje, pro uspokojování potřeb veřejných i soukromých zaměstnavatelů, zajišťuje dostupnost vysokoškolského vzdělání i pro sociálně slabší skupiny obyvatelstva (dojezdová vzdálenost pro větší část kraje, nízké náklady související se studiem).

Koexistence Kraje Vysočina a Vysoké školy polytechnické Jihlava je vzájemně obohacující, což dokládá mimo jiné i spolupráce v různých oblastech (viz smlouva o spolupráci). Kraj Vysočina bude pro další rozvoj potřebovat stabilní a dostupnou nabídku oborů jak v rámci denního studia, tak studia kombinovaného, s doplněním o nabídku celoživotního vzdělávání, to vše zaměřené na praktickou využitelnost. Tyto potřeby by měla Vysoká škola polytechnická v dohledné době garantovat.
Návrh řešení Ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina:
- vzít na vědomí strategický dokument Výchozí stav a cíle Vysoké školy polytechnické Jihlava dle materiálu RK-35-2011-47, př. 1,
- uložit Krajskému úřadu Kraje Vysočina při naplňování Smlouvy o spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava ze dne 24. 3. 2009 respektovat strategický dokument Výchozí stav a cíle Vysoké školy polytechnické Jihlava dle materiálu RK-35-2011-47, př. 1.
StanoviskaŘeditel sekce pro službu veřejnosti nemá k materiálu připomínky.

Odbor regionálního rozvoje souhlasí s navrženým usnesením.

Odbor školství mládeže a sportu: VŠPJ je jediná veřejná vysoká škola v kraji, její studijní programy jsou zaměřené zejména na potřeby regionálního trhu práce. OŠMS souhlasí s předkládaným návrhem usnesení.

Odbor sekretariátu hejtmana souhlasí s navrhovaným řešením.

Odbor majetkový souhlasí s návrhem usnesení.

Odbor informatiky souhlasí s navrženým usnesením i konstrukcí cílů VŠPJ.

Odbor analýz doporučuje materiál ke schválení.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
strategický dokument Výchozí stav a cíle Vysoké školy polytechnické Jihlava dle materiálu RK-35-2011-47, př. 1;
ukládá
Krajskému úřadu Kraje Vysočina při naplňování Smlouvy o vzájemné spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava ze dne 24. 3. 2009 respektovat strategický dokument Výchozí stav a cíle Vysoké školy polytechnické Jihlava dle materiálu RK-35-2011-47, př. 1.
Odpovědnost ředitel
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz